Sta versteld van het ambacht en de historie bij druivenkwekerij Sonnenhoek in het Westland

1000 keer of misschien wel 2000 keer ben ik erlangs gereden maar nog nooit stapte ik er binnen. De ambachtelijke en historische druivenkwekerij Sonnehoeck op de grens met het Westland en Den Haag heeft sinds enkele weken weer oogst van de Frankenthaler en dat betekent dat dit het juiste moment was om een kijkje te nemen.

De bel klingt voor een ‘bakkie’ en een tiental medewerkers en vrijwilligers stroomt uit de kassen. Het lijkt wel alsof ik vijftig jaar terug in de tijd ben gegaan. De honderd jaar oude kassen en druivenbomen brengen jaarlijks kilo’s oogst op. Nadat ik m’n laatste slok koffie op heb, zegt Jan, mijn gids van vandaag: “Ben je klaar voor een rondje tuinen?’ Een Westlandse uitspraak om te vragen of ik klaar ben voor de rondleiding.

Historisch erfgoed in het Westland

Druivenkwekerij Sonnehoeck is een stukje historisch erfgoed in het Westland. “Het is een rijksmonument,J productiebedrijf en familiebedrijf in één. In de 17e eeuw was de grond in het bezit van een adellijke familie uit Delft, later werd een woonhuis gebouwd dat sinds 1899 in het bezit is van de familie van Leeuwen. De vierde generatie is de huidige pachter.”

Westland als centrum van druiventeelt

De druiventeelt is op drie kwekerijen en uiteraard wat particuliere teelt na, bijna uit het Westland verdwenen. “Vlak na de Tweede Wereldoorlog realiseerde Westlandse druivenkwekers zich dat ze het zichzelf met één oogst per jaar erg lastig maakte. Bovendien kwam er concurrentie door de komst van het vliegtuig van druiven uit Spanje en Griekenland. De kassenbouw heeft zich daarna ontwikkeld en de druivenkwekerijen maakten plaats voor sierteelt en groenteteelt zoals we dat nu kennen. Toch hebben hele families hier een flink verleden mee. Jong en oud hielp bij het krenten van de druiven, dat altijd in het voorjaar gebeurt. Het was ook een extratje op de gezinsportemonnee.”


Tafeldruiven

In de kwekerij wordt vanaf juli tot ongeveer oktober geoogst. Het zijn heerlijke zoete tafeldruiven, blauw en wit. Een smaak die niet te vergelijken is met ‘pitloze supermarktdruiven’. Er zijn verschillende soorten met ook weer een eigen smaak en structuur. De bekendste soort is Frankenthaler maar ook Alicante en Gros Maroc worden geteeld bij Sonnehoeck. Van heinen en verre komen klanten in het seizoen de druiven kopen, iedere zaterdag is het winkeltje geopend. Omdat het echt een ambacht is van oogsten, snoeien, zwavelen, krenten en uitbreken, kost dit ook veel tijd. Als je weet met hoeveel liefde en tijd hier gewerkt wordt, is dat het je echt waar een paar euro neer te tellen voor een kilo.

Monumenten

Naast de oude tuinderswoning, de oude kassen die nog steeds in gebruik zijn is er meer monumentaals op het terrein te vinden. “Aan de slootkant staan een tweetal moerbeibomen, waarschijnlijk de oudste van Nederland en ook betitelt tot monumentaal. Wonder boven wonder blijft hij ieder jaar uitlopen,” vertelt Jan. Ook de 100 meter lange fruitmuur uit 1815 is beschermd. Tegen de fruitmuur groeien aan de zuidkant de fruitbomen. “Doordat het uit de wind ligt en op het zuiden is het fruit al eerder rijp. Een eeuwenoude techniek die nog steeds werkt!”

Deze slideshow vereist JavaScript.

Bezoeken van Druivenkwekerij Sonnehoeck

Je kunt Druivenkwekerij Sonnehoeck op afspraak met een groep van 10 personen bezoeken. Een van de enthousiaste vrijwilligers staat dan klaar om je rond te leiden. En uiteraard kun je tijdens het seizoen een ‘tissie’ (steeltje) druiven proeven. Op Open Monumentendag in september is het voor iedereen toegankelijk. De druiven verkoop vindt op zaterdagen plaats vanaf juli t/m oktober.

Disclaimer: Ik bezocht Druivenkwekerij Sonnehoeck voor een reportage van AD Westland.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
8 reacties op “Sta versteld van het ambacht en de historie bij druivenkwekerij Sonnenhoek in het Westland”
 1. Gabriëlle schreef:

  Leuk! Ik ben hier nog nooit geweest maar het zo dichtbij. Dit zijn nog geen kassen die niet stinken, bij tomaten en paprika’s word ik altijd gek van de geur 😛 Ik ga Sonnehoeck zeker eens bezoeken 😉

 2. Carolien schreef:

  Jammer eigenlijk dat die oude ambachten verdwijnen. Lijkt me leuk om er rond te kijken. Ik geloof graag dat ze lekkerder zijn dan die uit de supermarkt.

 3. Diana schreef:

  Oude ambachten zijn altijd zo leuk om te zien en ontdekken. Ben zelf gek op druiven dus als ik in de buurt ben, een bezoekje waard.

 4. Kirsten schreef:

  Zo leuk om oude ambachten en dus zulke plekjes in ons eigen land te ontdekken. Jammer dat je het steeds minder ziet tegenwoordig.

 5. Gerrit De Bruijn schreef:

  Als vrijwilliger van deze Historische Druiven Kwekerij mede-coördinator van de rondleidingen en zelf ook rondleider trots op ons monument en een mooi/leuk geschreven stuk. Bedankt Sanne

 6. Jenny schreef:

  Wat leuk, ik wist niet dat er in het Westland druiven worden gekweekt. Ik heb wel de druiven (en wijn) uit Rolduc in Limburg en uit Friesland.

  Smaken deze druiven net zo lekker als druiven die buiten zijn gerijpt?

 7. Edith schreef:

  Ik woon in Den Haag en heb nooit geweten dat er een druivenkwekerij in mijn achtertuin ligt! Wat leuk zeg, weer wat geleerd 🙂

 8. Aniek schreef:

  Wat apart dat er maandenlang geoogst kan worden. Lijkt mij nog best moeilijk om dan constant goede druiven te hebben. Ik ben al blij met mijn ene week druivenoogst in de tuin 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl