Dompel je dit najaar onder in cultuur in het Haagse Statenkwartier

Hoewel het Museumkwartier in Den Haag formeel in het centrum rondom het Lange Voorhout ligt, doet de omgeving bij het Statenkwartier ook goed mee. Hier liggen het Kunstmuseum (voorheen bekend als Gemeentemuseum), Fotomuseum, GEM, Museon en Omniversum. Op een klein stukje van de stad is er dit najaar veel te beleven, heel divers qua cultuur! En die kun je allemaal Coronaproof bezoeken! 

Bonte modecollectie

Laten we beginnen met het Kunstmuseum en de mode-expositie Mode in Kleur, een bonte verzameling van fashionitems in alle kleuren van de regenboog. Met deze kleurrijke expositie wil het museum graag hoop bieden. Want dat is wat mode doet, ook in deze bijzondere tijd waarin troost en hoop juist zo welkom zijn. Het merendeel van de items komt uit de museumcollectie en is door de conservatoren in de coronatijd samengesteld. Met werk van Valentino, Thierry Mugler, Jan Taminiau, Vivienne Westwood, Louis Vuitton en Versace. Ook stukken van hedendaagse ontwerpers zijn te zien zoals Claes Iversen, Bas Kosters, Iris van Herpen. En uiteraard het nieuwste mode-item: het mondkapje. Tot en met 28 februari 2021. (Foto: Kunstmuseum)

Van Beethoven to Beyoncé

In Music!, een deur verder bij Museon, staat muziek van Beethoven tot Beyoncé centraal. Luisteren, maken, voelen. Een echte familietentoonstelling met 30 interactieve opstellingen van Carpool karaoke tot een drumbattle. En je hoeft niet muzikaal te zijn om van deze tentoonstelling te genieten. Wat doet muziek bijvoorbeeld met je hersenen, waarom is dans ontstaan en hoe maak je een popsong? Good old Beethoven heeft wel een hoofdrol want het Beethoven Orkest Bonn nam samen met Dirk Kaftan het tweede deel van Beethovens 9e Symfonie op. Met de nieuwste 3D-opnametechnologie kun je als bezoeker akoestisch midden in het orkest zitten. (Foto’s: Museon)

Arthouse films in Omniversum

De films uit het Filmhuis Den Haag kun je sindskort ook beleven op het doek van het panoramatheater van Omniversum. Naast de geweldig grootbeeldfilms met natuur en reizen, worden deze films vertoond op normaal bioscoopformaat. Arthouse films met een sterke hang naar kunst zoals Frida Kahlo, opera of ballet of duurzaamheid met de docu van Greta Thunberg vind je in de agenda als Omniversum Cinema. Iedere twee weken wordt het programma vernieuwd. De films zijn geschikt voor de leeftijdscategorie 16+ en worden in hun originele taal vertoond met Nederlandse ondertiteling.

Honden in mensenkleding

In het Fotomuseum vind je de expositie van William Wegman, Being Human. Een verbeeldende foto-expositie die ik vorig jaar in Melbourne al zag en nu in Den Haag te zien is. Een expositie waarin je ogen uitkijkt! Wegman heeft gedurende jaren zijn eigen staande Weimaranershonden Man Ray, Fay Wray, Candy gefotografeerd in de meest diverse outfits. De eerste hond Man Ray ging uit zich zelf voor de lens zitten van de beeldend kunstenaar. De honden zijn geportretteerd als huisvrouw, advocaat, priester en zelfs de hondenuitlater. Hiermee houdt Wegman ons als mens een enorme spiegel voor. T/m 3 januari in Fotomuseum Den Haag.

Theatrale dromen van Kati Heck

De eerste museale solo-expositie van Kati Heck is te zien bij GEM. Ze is geboren Duitse en werkend in België laat als kunstenares je verbeelding op de vrije loop en haar schilderijen zitten vol absurde elementen en humor. Ze schept een eigen wereld die er uitzien als theatrale dromen. De expositie heet Hauruck d’ Orange, Hauruck betekent vrij vertaald komaan! Enorme schilderijen, zo’n 20 in totaal, zijn voor het eerst allen samen te zien. De werken zitten vol historische elementen uit de kunst en literatuur maar zijn ook typisch hedendaags. Der springende Punkt case II: O is daarbij een video-opstelling van Heck met Babydetektivclub een groep van bevriende makers. Nog te zien tot 8 november 2020.

Kunstwerk in de vijver

En dit was nog niet alles. In de Berlagevijver drijft sinds deze maand nog een een bijzonder kunstwerk “Floating Cities”. Met dit kunstwerk vraagt de Haagse kunstenares Carolien Adriaansche aandacht voor de plastic vervuiling van onze planeet. Carolien is ook bekend bekend als de “AfvalJuf” en werkt ook regelmatig bij Museon in de werkplaats. (Foto: Museon)

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© copyright ensanne.nl