Madurodam, meer dan een attractie alleen

Als kind kwam ik er eens in de twee, drie jaar. Fantastisch om dwars door Nederland te banjeren. Ik weet nog hoe gefascineerd ik naar de treintjes kon kijken of de bootjes die zicht door de grachten bewogen. Met een dubbeltje kon je de kermis laten bewegen. Madurodam is de afgelopen jaren vernieuwd, niet alleen met architectonische gebouwen en nieuwe attracties. Maar wist jij dat dit een oorlogsmonument is en je met je bezoek tientallen goede doelen voor kinderen steunt?

Oorlogsmonument

Madurodam is vernoemd naar oorlogsheld George Maduro die in 1940 meevocht om de strijd om Den Haag. George was een Curaçaose student die studeerde in Leiden. Tijdens de uitbraak van de oorlog in de meidagen van1940 zette hij zich in als reserveofficier der Nederlandse cavalerie en leidde een heldhaftige aanval in Rijswijk. Hij werd opgepakt en gevangengezet in Saarbrücken, later werd hij overgebracht naar concentratiekamp Dachau waar hij stief. De ouders van de oorlogsheld schonken een startkapitaal voor Madurodam, dat op initiatief van mevrouw Boon-van der Starp als fonds voor het Nederlands Studenten Sanatorium. Hier konden Nederlandse jongeren met tuberculose studeren en herstellen. Het voormalige woonhuis van Maduro is een van de eerste maquettes die bij de entree van het themapark te zien is.

Miniatuurstad met een schaal van 1:25

De miniatuurstad kon bij de bouw rekenen op veel support, ook van het bedrijfsleven. KLM, Shell, NS, Unilever en Philips waren als bedrijf betrokken. Architect Bouma, directeur van het Zuiderzeemuseum nam het ontwerp van het park op zich. Alle gebouwen werden nagebouwd op een schaal 1:25. De Amsterdamse grachten, Domtoren, Station Blaak, je kunt het niet bedenken en het gebouw is in Madurodam aanwezig. De treintjes rijden nog steeds rond, maar liefst 4 kilometer aan spoor gaat door het park. Overal zie je Hollands trots terug komen. De Oranje Leeuwinnen worden zelfs bij de Domtoren gehuldigd. Waar een klein land groot in is…

Deze slideshow vereist JavaScript.

Nieuwe attracties

Madurodam gaat met haar tijd mee en sinds mijn laatste bezoek, zeker een jaar of zes geleden zijn attracties toegevoegd. Zo kun je platen draaien met Armin van Buren, bieden op de bloemenveiling of Schiphol besturen. De nieuwste aanwinst is ‘Nieuw-Amsterdam’. Ik kan het niet laten om even binnen te gaan kijken.  We schepen in voor een reis met de ‘Amsterdam’ in de Gouden Eeuw richting New York. En na een spannende introductie zien we in een volgende ruimte de ‘skyline’ anno 17e eeuw voor ons zien. Maar de Engelsen zijn ook op jacht. We moeten de kanonnen afvuren. Met behulp van een bijna echte aansteeklont vuren we af. De waterspetters vliegen ons om de oren.

Kinderfondsen

Direct naast de nieuwe attractie ligt het voetbalveld van de Johan Cruiff Court. Een van de goede doelen die Madurodam steunt. Ook Jantje Beton mag al jaren op steun rekenen. Jaarlijks doneert Madurodam tussen de 8 ton en 1 miljoen euro aan deze fondsen. In de toekomst mag het park met toestemming van de Gemeente gaan uitbreiden. Er komen dan nog meer attracties bij, die stilstaan bij de successen van onze sporters. Want met de Dafne’s, Epke’s en Ranomi’s hebben we nog veel te vertellen.

Praktische informatie Madurodam

Madurodam is iedere dag van het jaar geopend. Het park ligt tussen Scheveningen en het centrum van de stad in. Er ligt een tramhalte direct naast het park en je kunt parkeren op de eigen parkeerplaats.

Ben jij al eens in Madurodam geweest? Of denk je er nu je dit weet anders over?

 

 

Disclaimer: Ik bezocht Madurodam op uitnodiging van de persafdeling.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
16 reacties op “Madurodam, meer dan een attractie alleen”
 1. Leuk! Laatst ook weer eens geweest, inderdaad veel meer dan alleen een attractie ?

 2. Yvonne schreef:

  In Madurodam ben ik nooit geweest. Wel was ik als kind in de Oostenrijkse variant: Minimundus… blijkbaar heeft het indruk gemaakt, want ik kan ‘t me echt nog goed herinneren. Misschien moeten we onze meiden eens meenemen naar Madurodam!

 3. Caro schreef:

  Ik kende dit verhaal achter Madurodam helemaal niet! Als kind ben ik er jaren geleden ooit geweest en eerlijk gezegd kan ik me daar niet meer veel van herinneren… Als ik zo je blog lees is er ontzettend veel bijgekomen en is het echt de moeite waard om binnenkort eens terug te gaan!

 4. Eva schreef:

  Ai dat is lang geleden, dat ik in Madurodam geweest ben. Ik nam onze kleine meid al wel eens mee naar Mini-Europe in Brussel. Toch snel maar eens een keer naar Den Haag gaan

 5. Denise schreef:

  Ja, ik ben er vaak geweest. Toen ik zelf kind was maar 1x, maar met mijn eigen kinderen al 3 of 4x. De laatste keer net voor de zomer nog, daar wil ik nog steeds over bloggen. Mijn kinderen vinden het nog steeds leuk en er is altijd wel weer net iets nieuws.

 6. Annemarie schreef:

  Lang geleden dat ik daar ben geweest, ik moet er toch echt eens heen met mijn kinderen. Ik ben benieuwd naar de nieuwe attracties!

 7. Yvon schreef:

  Wat een leuk verhaal over Madurodam Sanne! En ik wist helemaal niet dat er zoveel nieuwe attracties waren. Vooral die ‘Nieuw Amsterdam’ attractie lijkt me gaaf. Daar zou ik graag met mijn zonen eens inschepen 🙂

 8. Martin schreef:

  Leuk! Daar ben ik voor het laatst geweest toen ik twee was…45 jaar geleden ? Wordt wel weer eens tijd hahaha

 9. Diana schreef:

  Aaach dit is leuk. Ben twee jaar geleden in Brussel geweest en ooit lang lang geleden in Nederland. Blijft een leuke attractie op te bezoeken.

 10. Elisa schreef:

  Ik ben echt nog nooit in Madurodam geweest, lijkt me wel tof om te zien. Had ook geen idee dat het ook een oorlogsmonument was!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl