Zo kom je aan je portie cultuur tijdens de lockdown!

Helaas…. al een week zijn de musea, podia en theaters gesloten door de lockdown. Mis jij het al? Minister Van Engelshoven zei deze week al in NRC: ‘Mensen gaan de noodzaak van cultuur voelen‘. Heb jij nu ook al het gevoel dat je iets mist? Gelukkig is de culturele sector ook supercreatief als het op oplossingen aankomt in crisistijd. Zo kom jij toch aan je portie cultuur! Enne had je al een kaartje? Doneer het aan de organisatie en vraag niet je geld terug. Ze hebben iedere cent nodig. 

Cultuur tijdens lockdown: tips!

Vermeer in je oren

Met een poëtische tekst schreef Harrie Jekkers (bekend van Oh Oh Den Haag) het werk ‘Gezicht op Delft’ van Johannes Vermeer dat in het Mauritshuis hangt. Jekkers is daarbij de derde artiest die na Spinvis & Merol een werk uit de collectie van het Haagse museum belicht. ’Het Gezicht op Delft is alsof je een extra raam in je kamer hebt waar je naar buiten kijkt. Dit schilderij heeft alles, waardoor ik denk: daar gaan we eens een mooi poëtisch lied over maken.’ Eén zin kwam bij hem naar boven: ‘Godskolere, wat is dat mooi!’ Luister het nummer hier.

Filmfestivals in je huiskamer

Het filmfestival Movies that Matter was een van de eerste festivals dat werd geannuleerd door het virus. Gelukkig heeft de organisatie een oplossing:  de festivalfilms vertoon je gewoon in je huiskamer. Kijk op de website voor het overzicht van films die je gedurende 48 uur kunt bekijken. Je betaalt €8,50 en bij sommige films kun je ook interviews met de makers zien. Ook films van IDFA zijn online gratis te bekijken. Of doe mee aan crowdfunding voor het My Darling Quarantine filmfestival met korte films.

Dit is de openingsfilm van Movies that Matter:

Instagramtour door Kunstmuseum

Ook de exposities in het Kunstmuseum zijn momenteel gesloten voor publiek. De conservator neemt je in de Instastories mee op rondleiding door Breitner vs Israels. Ga dus even zitten en dompel je via de online weg onder in de kunstwereld!

Breitner vs Israels, foto Kunstmuseum

Collecties topmusea online

Het grootste museum van Nederland heeft haar hele collectie ook online staan. 675,970 stukken maar liefst. Wandel virtueel door het Rijks en zoom juist eens iets extra’s in op de details. Daarnaast is er een Rijkspodcast en kun je de afleveringen van de Instaserie Sleutel van het Rijks terug kijken. De buren Museumplein zijn ook digitaal. Stedelijk heeft minidocs over de collectie en bij Van Gogh kun je ook een virtuele tour in 4K maken.

Je liever in Parijs, Rome of Londen wanen? Ook de collecties van het Louvre, de Vaticaanse musea en de National Gallery uit Londen staan online! En vergeet de Arts & Culture collectie van Google niet!

Theater via de stream

Ook een groot aantal theatermakers heeft hun voorstellingen online gezet. Zo is er een dagelijks programma van het Paradijs, is er opera en de grote C. Live Stream (een comedyprogramma). Het Nationale Theater heeft ook de vijf uur durende voorstelling The Nation online gezet. Zuiderstrandtheater is begonnen met ZST live waarbij diverse artiesten live voor je spelen via Facebook. Ook het Nederlands Dans Theater biedt NDTV met tot 3 april diverse balletten online. De Dutch Don’t Dance Division maakte ook een online dansvoorstelling met dansers die momenteel allemaal ergens anders verblijven. En er zijn diverse podcasts over voorstellingen. Theaterkrant heeft hier een totaaloverzicht gemaakt, maar natuurlijk is er ook Tflix, een Netflix met theatervoorstellingen.

Maak je eigen kunst

Wil je je eigen meesterwerk maken? Nu je de hele avond thuis bent (er is immers geen sport enzo) kun je ook lekker gaan kleuren. Print een Van Gogh kleurplaat uit, en pak je stiften en kleurpotloden erbij. Liever zelf tekenen? Ook daar is een hele afspeellijst met tekentips voor! Liever een uitdagendere crea-opdracht? Doe dan mee met de quarantaine challenge van het Groninger Museum. Zo is de eerste weekopdracht om een Bevrijdingsrok te maken!

Van Gogh Kleurplaat, Van Gogh Museum

Concerten online

Het was net of je een half uur lang een privé concert van Chris Martin, de leadzanger van Coldplay, kreeg. Alsof je op het krukje naast hem zat. Ik verwacht dat komende week veel andere artiesten ook concerten gaan streamen. Ze zitten ook maar thuis… Bløf zanger Pascal schreef het nummer Achter het Monster en Ogenblik al, Alain Clark maakt het nummer als een ode aan de zorg en DeWolff speelde dit weekend nog een concert in een lage zaal, met online publiek: 55.000 mensen. Radio 2 organiseerde het Online Festival en 3FM DJ Sander Hogendoorn geeft thuisfeestjes met een live stream.

Wat is jouw tip voor een portie cultuur tijdens de lockdown? Geef een reactie hieronder! 

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl