Deze Nederlandse kunstbiënnales vinden deze zomer plaats

Venetië heeft misschien wel de allerberoemdste. Ik heb het natuurlijk over de kunstbiënnale oftewel een grote expositie die om het jaar plaatsvindt. Ook in Nederland zijn er meerdere van die kunstmanifestaties. Deze vinden komende zomer plaats in de openlucht!

Kunstbiënnales in Nederland

Sonsbeek kunstbiënnale

Na de Tweede Wereldoorlog werd het Sonsbeekpark opgericht. Sinds 1949 werd de eerste biënnale hier georganiseerd met kunst in de openbare ruimte. Ook de 12e editie sonsbeek 20->24 belooft internationaal weer van naam te zijn en werd door de lockdown vorig jaar uitgesteld tot dit voorjaar. Op za 10 april opent deze openluchtexpositie waarbij er satellietexposities in het Stedelijk Museum Amsterdam, Kroller Muller en Centraal Museum Utrecht zullen zijn. In Arnhem is een speciale kunstroute te volgen die Sonsbeekpark verbindt met Park Zypendaal en Buitenplaats Koningsweg. Bij zo’n beetje alle Arnhemse cultuurinstellingen is ook een programma.

Sonsbeekpark, bron Visitarnhem

Tip! Zoek je een mooi hotel om te overnachten vlakbij Arnhem? Verblijf in Bilderberg Hotel Oosterbeek. Lees mijn review!

IJsselbiënnale, 100 kilometer kunst

Aan de oevers van de IJsel vindt je vanaf 18 juni een 100 kilometer lange kunstroute van Doesburg tot Zwolle met zo’n 30 kunstwerken. Deze buitententoonstelling heeft het thema TIJ, TIJD en TIJDELIJKHEID. Klimaatverandering vormt hierbij de rode draad waar alle kunstenaars mee aan de slag gaan. Er komen werken in uiterwaarden, bij sluizen en natuurlijk in de Hanzesteden. De beste manier om deze route te bezoeken is oerhollands met de fiets. Er worden verschillende etappes uitgezet. De ideale gelegenheid om dit stukje Nederland te ontdekken!

Foto: Analgesia, Paolo Grassino uit 2017. Foto: IJsselbiënnale

Into Nature in het Bargerveen

Tegen de Duitse grens strijkt vanaf 31 juli (het broedseizoen moet afgelopen zijn) de Art Expeditie Into Nature. Deze twee jaarlijkse biënnale vindt plaats in Drenthe, steeds op een wisselende plek. Het Bargerveen is een gebied waar enorm lang turf is afgestoken. Het gebied ligt bij Emmen tegen de Duitse grens. Het jaarthema is New Energy. Hiervoor koos de organisatie omdat het de turfwinning en de hedendaagse oliewinning het gebied gevormd hebben. Aan de horizon prijken windmolens (tot afschuw van de lokale bewoners) van de Oosterburen. Aan de expositie doen meerdere internationale kunstenaars mee, waarvan de meeste een uniek werk inzenden. Ze zijn al op bezoek geweest in dit afgelegen stukje Nederland en waren onder de indruk. Je kunt 20 installaties en sculpturen gaan zien op een route van 10 kilometer. Daarnaast komt er -afhankelijk van de coronamaatregelen- een levendig activiteitenprogramma met een openluchtbioscoop en talks. 

Zoek je een bijzonder vakantiepark om vlakbij het Bargerveen te overnachten? Wat dacht je van Puur Exloo, een vijf sterren resort in het mooie Drenthe.

5 kilometer lang op Zuid

De zevende editie van de tweejaarlijkse beeldenroute ARTZUID in Amsterdam-Zuid vindt plaats tot en met zondag 17 oktober 2021. De Amsterdam Sculptuur Biënnale ARTZUID 2021, is maar liefst 5 kilometer lang en de beelden hebben allen een connectie met het thema ‘Imagine’. Zo’n 70 beelden van maatschappelijk geëngageerde kunstenaars die doorgaans figuratief en expressief werken zijn uitgestald over een gebied tussen Museumplein en de Zuidas. De vijftig deelnemers vormen een mix van internationaal bekende kunstenaars en jong talent. Het socialistische gedachtegoed en werk van de stadsbeeldhouwer Hildo Krop, die begin 20e-eeuw honderden beelden in Amsterdam vervaardigde, is de inspiratiebron voor het thema ‘Imagine’. Kunst maken met een boodschap. ARTZUID 2021 biedt hedendaagse kunstenaars het podium om hun engagement met de wereld om hen heen te tonen. Thema’s van toen en nu passeren de revue: gelijkheid, mens, dier en natuur, vrouwenrechten, klimaat, vluchtelingenproblematiek.

Terug op het Lange Voorhout

Voor het eerst sinds 2015 is er weer een sculpturen expositie op het Haagse Lange Voorhout. Een initiatief van Pulchri Studio, die al 120 jaar aan de mooiste laan van de Hofstad gevestigd is. De galerie anex vereniging hoopt met deze expositie de vroegere traditie van Den Haag Sculptuur nieuw leven in te blazen. De kunstenaars komen uit alle windhoeken en sommigen zijn goed vertegenwoordig in museale collecties. Bijzonder om die in alle diversiteit bijeen te zien. Na allerlei vormen van lockdowns is er, volgens curator André van Lier, een groeiende behoefte aan vrijheid en diversiteit ontstaan. Daarom worden de kunstwerken zodanig geselecteerd dat er een aansprekende en afwisselende expositie ontstaat qua onderwerpen, afmetingen, materialen en uitstraling. Een tentoonstelling die zijn kracht ontleent aan de diversiteit en creativiteit van de deelnemende kunstenaars en eigenlijk het (naderende) eind van de pandemie viert. De tentoonstelling strekt zich ook uit tot in het monumentale gebouw van Pulchri Studio. Op het bordes, in de hal en in de binnentuin worden kleinere werken geplaatst. En er zijn verschillende solo- en groepstentoonstellingen plaats met gerenommeerde beeldhouwers.

Disclaimer: Grote foto: Into Nature Campagnebeeld 2021.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© copyright ensanne.nl