Try before you die: Raften op de Maas

Oh wat leuk was je in de Ardennen? Nee hoor, gewoon in Limburg. Op de Maas kun je namelijk ook raften. Kilometerlange stukken is er namelijk weinig vaarverkeer door de lage waterstand  kun je wel per kano, kajak of raft de rivier op. Een try before you die avontuur met zeven anderen!

Raften in Zuid-Limburg

Maasvallei is een prachtig gebied om te wandelen en fietsen, zoals ik je al eerder in deze post vertelde. De natuur aan de zijdes van de Maas is volop in ontwikkeling en vanaf het water kun je dit natuurlijk ook bewonderen. Samen met zeven anderen stap ik ter hoogte van het dorpje Meers  in de raft. Aan de voet van een grenspaal tillen we de raft naar de rivierbedding, trekken een passend zwemvest aan en poseren uiteraard nog even. En dan start het avontuur, 10 kilometer peddelen tot in België.

Klaar voor de start met Bianca van Food Travel Photography

Peddelen op de landsgrens

Zodra we drijven is het uiteraard even zoeken naar het ritme. Links, rechts, links. Maas is de grens van Nederland en België, dus eigenlijk peddelen we op de landsgrens. Aan onze linkerhand ligt België, aan de rechterhand Nederland. Aan de Nederlands kant ligt een bomenmonument, ook wel het stonehenge van Limburg genoemd. Eeuwenoude bomen zijn teruggevonden in de bodem en gefermenteerd tot een soort stenen. Ze staan rechtop in het landschap. De eerste bocht is al in zicht, daarna komen de eerste stroomversnellingen…

Foto: Kim van Dam, Just Like To Travel

Stroomversnellingen in de Maas

Ik verheug me wel een beetje op de versnelling, want dat geeft een beetje actie! Maar het water staat laag, dus we krassen met de onderkant over de rotsen. De versnelling is eerder een vertraging. En dan draaien we weer 180 graden om, links peddelt te veel, rechts compenseert te veel. We blijven rond tollen. De zilvergrijze reiger in het riet moet zich kapot lachen, weer zo’n stel mafkezen in een boot. Op een gegeven moment zitten we bij de volgende stroomversnelling helemaal vast. We moeten uitstappen en de boot aan duwen tot we loskomen. Het water is hier nog geen 10 centimeter! Als de boot maar niet wegdrijft zonder ons…

Foto’s: Carolien van Dream the World.nl

“Hoever zouden we al zijn?” de vraag die meerdere keren hardop gesteld wordt. De telefoons zijn opgeborgen in de waterdichte box, dus we kunnen niet spieken voor de tijd en Google Maps. De opdracht was peddelen tot aan het veerpondje en dus moeten we ons overgeven aan het moment. Zou het dan nog één bocht zijn? En ja hoor, in de verte zien we de veerpont. “We zijn er!” Na ruim 10 kilometer en 2 uur peddelen is dat ook erg fijn! Nu had ik met mijn waterpoloarmen niet zo’n last na het peddelen (zelfs geen spierpijn), maar mijn mederafters hadden redelijk te klagen. We stappen als overwinnaars uit en trekken de raft op Belgische bodem.

We hebben België gehaald! 

Goed om te weten over raften in Limburg:

 • Het raften is afhankelijk van de waterstand. Wij hadden dus al redelijk lage waterstand.
 • Je kunt van het raften dus best wel nat worden, dus zorg voor kleren en schoenen die nat mogen worden.
 • Op het water verbrand je veel sneller, dus smeer je goed in en eventueel iets voorop je hoofd.
 • Neem voldoende water mee voor de trip.
 • Ga vooraf naar het toilet aangezien je zeker meer dan twee uur aan het peddelen bent.

Reserveren kun je bij Kano Maastricht. Behalve 10 kilometer kun je ook voor de langere afstanden gaan.

Disclaimer: Ik bezocht Rivierpark Maasvallei op uitnodiging van VVV Zuid-Limburg en Regionaal Landschap Kempen en Maasland.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
16 reacties op “Try before you die: Raften op de Maas”
 1. Diana schreef:

  Wist niet dat je kon raften op de Maas. Was of is het water niet heel rustig op de Maas? Ben zelf gaan raften voor het eerst met level 5 dus ben benieuwd hoe ik dit zal gaan vinden. Iig leuk dat je het hebt gedaan!

 2. Gabriëlle schreef:

  Gaaf! Ik vind raften echt geweldig maar meestal denk ik dan aan wilde stromingen in Frankrijk. Het is echt gaaf om dit op de Maas te doen in eigen land.

 3. Sanne schreef:

  Het is niet bepaald de eerste plaats waar je aan denkt om te gaan raften. Juist daarom super leuk! Ik kan me voorstellen dat er heel wat dames met spierpijn zijn geweest de dag erna. 🙂

 4. Aniek schreef:

  Jammer dat ik dit gemist heb zeg! Ziet er gaaf uit 🙂

 5. Helena schreef:

  Hier zou ik nog wel durven raften. Iets minder gevaarlijk lijkt me ;-). Het ziet er in ieder geval gezellig uit.

 6. Kelly schreef:

  Nooit geweten dat je kunt raften op de Maas. Ik heb altijd gezegd dat ik nooit ga raften, maar dit durf ik wel aan 😉

 7. Martin schreef:

  Ha, dat lijkt me nou nog een veilig raften…las net een artikel over raften op de Zambezi….goeie tips, vergeten te smeren zou typisch iets voor mij zijn en dan in Nederland zo rood als een kreeft uit de boot stappen ?

 8. Yvonne schreef:

  Wat een leuke manier om actief bezig te zijn in Limburg! Is t wel uitdagend genoeg? Kan me voorstellen dat je met meer ervaring wat meer snelheid verwacht?!

 9. Esther schreef:

  Ik wist helemaal niet dat je op de Maas kon raften. Klinkt leuk! Stel me er ook niet direct een heel wild avontuur bij voor 🙂 Wel bijzonder op een Nederlandse rivier!

 10. Judith schreef:

  Het was een hele leuke ervaring! Het had wel iets wilder gemogen maar ik heb me prima vermaakt in de boot!

 11. Carolien schreef:

  Haha dit was leuk! Hoewel je het niet moet vergelijken met raften op een wilde rivier, want dit is natuurlijk iets anders. Gelukkig had ik geen spierpijn, maar ik kano dan ook regelmatig. Nog een tip: waterschoenen aan want als je uit de raft moet omdat je vastloopt dan sta je direct op scherpe stenen.

  Ps: waarom staat er een streep door mijn bovenaan? Mijn blog is gewoon online hoor ..

 12. Marcel schreef:

  Wist niet dat je kunt raften in Nederland. Zal iets minder wild zijn dan dat je in het buitenland ziet vermoed ik.

 13. Jessica schreef:

  Ik wist helemaal niet dat je kon raften op de Maas, wat onwijs leuk zeg! En ik zie veel bekende gezichten op de foto’s, ook altijd leuk om te zien ;p

 14. Niels schreef:

  Nooit geweten dat je op de Maas kon raften. Ik dacht dat daarvoor te veel schepen er vaarden. Weer iets geleerd. Zelf nog nooit geraft maar wel met de kano menig rivier afgevaren. Altijd hartstikke leuk om te doen. Vooral de stroomversnellingen, die maken het, samen met de prachtige natuur, een mooi stuk om doorheen te varen. Gaaf trouwens dat je letterlijk op de grens vaart.

 15. Jenny schreef:

  Ik las de titel en dacht: gaat dat wel snel genoeg? Ik lees je blog en denk: nee!

  Toch lijkt het me grappig om te doen.

 16. Marcella schreef:

  Klinkt tof! En stoer, peddelen naar België 🙂 Gaaf dat je dit in Limburg kunt doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl