Zandsculpturen verbeelden Tweede Wereldoorlog waanzinnig mooi!

Anne Frank, Koningin Wilhelmina, Winston Churchill en zelfs Hitler. D-ay, Market Garden en Pearl Harbour. Allen zijn ze verbeeld in een zandsculptuur in het Veluws Zandsculpturen Festijn in Garderen. Speciaal voor het 75e bevrijdingsjaar koos de organisatie de Tweede Wereldoorlog als onderwerp. Daarnaast zijn Nederlandse steden verbeeld in een tweede expositie.

Zandsculpturen festijn op de Veluwe

Van D-day to bevrijding

De zandsculpturen expositie ga binnen door een oud gevechtsvliegtuig. De toon is gelijk gezet met licht- en geluidseffecten. Daarna land je middenin een F-day scene. Het is waanzinnig mooi gemaakt, vooral het perspectief van het begin van de ruimte tot achterin is heel mooi. Net of je zelf onderdeel bent van het geheel. Aan details geen gebrek, alles gemaakt in zand. Van touw tot autoband, tot de manchetten van de soldaten. Voor zandsculpturen wordt speciaal zand gebruikt en zo’n 30 tal kunstenaars werkten aan de expositie.

Binnentuin met oorlogshoogtepunten

Na twee binnenruimtes volgt een gang met fotopanelen van de Gelderse steden en dorpen tijdens de oorlogsjaren. Daarna is in de binnentuin een vervolg parcours uit gezet. Belangrijke hoogtepunten uit de oorlogsjaren komen hier voorbij, zoals de tewerkstelling, razzia’s, het bombardement op Rotterdam, De Engelandvaarders, Anne Frank en Koningin Wilhelmina. Het is bizar hoe de sculpturen door weer en wind gewoon in tact blijven. Het lijkt wel cement!

Indrukwekkende panorama’s: dit moet je zien!

Na de binnentuin waren we in de veronderstelling al bij de uitgang te zijn. Niets is minder waar, in de tweede hal wachten ons twee heel indrukwekkende panorama’s. Aan de voorzijde: de slag om Arnhem (Market Garden), aan de achterzijde Pearl Harbour. Beide zijn fenomenaal verbeeld. Het is echt een bizar de zandkunstenaars dit in het zand hebben gemaakt. Waanzinnig!

En dat was nog niet alles…

Na deze gave beelden komen we nog bij een laatste lusje in de binnentuin uit. Hier is een oorlogsvariant op de Nachtwacht gemaakt en enkele sculpturen die het herdenken na de oorlog verbeelden. En dan was dat dus nog niet alles. Via een raam zagen we ergens eerder een zandsculptuur van Koning Willem-Alexander, maar in een derde overdekte ruimte zijn 30 steden nog eens verbeeld. Hieraan is een speurtocht verbeeld, want sommige zijn niet op voorhand duidelijk. Ook deze zijn weer waanzinnig gemaakt. Zoals André Rieux die je bijna echt aankijkt, het architectonische Rotterdam, een Friese leeuw en natuurlijk de Koning. Ogen te kort!

Beeldentuin Garderen

Ik kan niet anders zeggen dan dat je deze zandsculpturen gewoon moet gaan zien! Het kan tot 31 oktober 2020! De zandsculpturen liggen bij het Beeldentuin in Garderen, een leuke showroomdorp van tuindecoratie en enorme woonwinkel. Beide zijn van maandag t/m zaterdag open, niet op zondag dus. Een kaartje à €10,- reserveren vooraf is verplicht i.v.m. RIVM richtlijnen. Bij de Beeldentuin kun je bovendien lunchen in ‘de Rozentuin’. Parkeren is gratis en Garderen is een ideale uitvalsbasis voor een wandeling of fietstocht op de Veluwe.

Garderen maakt onderdeel uit van de gemeente Barneveld. Benieuwd wat er in de dorpen rondom aan leuke uitjes te doen is? Lees deze blog!

Disclaimer: Ik bezocht het Veluws Zandsculpturenfestijn op uitnodiging van Go Barneveld tijdens een ambassadeursmeet van Welkom terug in NL. 

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
Eén reactie op “Zandsculpturen verbeelden Tweede Wereldoorlog waanzinnig mooi!”
  1. Kelly schreef:

    Dit lijkt me echt heel gaaf…ga ik onthouden. Misschien dat ik nog een gaatje vrij kan maken in mijn agenda of dat ik het plan tijdens mijn vakantie in oktober. Ik heb jaren geleden dergelijke kunstwerken gezien in België en Scheveningen. Zo knap gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl