Urban Hotspot in het hart van Nederland: De Gelderlandfabriek

Je verwacht het gewoon niet. Middenin Nederland, tussen rivieren en polders ligt de historische handelsstad Culemborg. Hier pal naast het station vind je de voormalige meubelfabriek en locomotiefloods. Nu is de Gelderlandfabriek dé urban hotspot voor creatievelingen.

Monumentaal pand aan het spoor

In 1868, toen stoomtreinen nog van Utrecht naar Maastricht tsjoekten, werd de locomotiefloods gebouwd. De treinen hadden namelijk een extra duwtje nodig om over de brug over de Lek te komen. Toen de treinen evolueerde naar elektrische treinen werd de loods overbodig en startte de Gelderlandfabriek in de meubelstad Culemborg. De stad was voor dit ambacht al bekend onder andere door de Gispenfabriek. Panden werden met de opvallende zadeldaken aangebouwd. In de oude loods werd een meubelontwerpstudio ingericht. Het proces van meubelbouw zoals stofferen en produceren werden in de ateliers en grote machinehal gedaan. Sinds de jaren 90 stond het industriële complex leeg. Creatieven hebben voor lange tijd het pand kraak bewoond en nu is in 2016 door subsidies en crowdfunding en tienduizenden uren vrijwilligerswerk een nieuw concept daar: een urban hotspot.

De GelderlandfabriekPB204870

Takelbalken, verroestte spanten en stoffig beton

De Gelderlandfabriek is in één woord Instagramwaardig. Creatief, rauw, urban, industrieel alle elementen zijn aanwezig om het hart van een Instagrammer harder te doen kloppen. Fotoshoots vinden dan hier ook volop plaats. Verder worden er ateliers verhuurd aan ‘De Fabriekers’ kunstenaars zoals een porseleinkunstenaar, lassers, orgelrestaurateur en een theaterdecor en rekwisietenontwerper.

De GelderlandfabriekPB204886

De GelderlandfabriekPB204879

Toffe industriële evenementenlocatie

De flexplekken en vergaderstudio’s zijn volop in trek voor overleggen die ‘out-of-the-box’ moeten zijn. Vooral bij overheidsafdelingen en ook politieke partijen hebben we al mogen begroeten vertelt de enthousiaste dame die ons rondleidt. Ook creatieve workshops van tekenen tot porselein vinden hier volop plaats. ‘Gisteren was er nog een workshop zeefdrukken, de werken hangen daar nog te drogen.’ De grote machinehal is nu een congres- en theaterzaal. Ja, ik zie een leuk bloggersevent of techcongres hier ook wel zitten!

De GelderlandfabriekPB204901

Er was eens… una Volta

De Gelderlandfabriek biedt ook nog een eigen bar/restaurant en dat is dan ook wat deze urban hotspot compleet maakt. C’Era una Volta oftewel er was eens… een toffe naam! Met uitzicht op het spoor en de vele unieke details is het hier genieten van Velvet biertjes, koffie van de barista, schepijs en pizza’s uit de houtgestookte oven. Uit Italië haalt men een groot aantal ingrediënten zoals het tipicabloem en olijfolies, maar ook van dichtbij. Groenten komen van stadsboerderij Caetshage en vlees van lokale boerderijen.

De GelderlandfabriekPB204896

De GelderlandfabriekPB204915

Jam Jazz Pizza

Een groot succes is vanaf dit jaar Jam Jazz Pizza. Eens in de maand vind op zondag een swingend programma plaats in de Machinehal. Afgetrapt wordt met een jamsessie, waarbij iedere muzikant mee mag doen. In de pauze kun je genieten van pizza uit de houtoven van una Volta. Daarna volgt een concert. Wij woonden een set bij van the Funky Organisers, een stel jonge honden (16 jaar – 21 jaar) die letterlijk stonden te swingen. Een combinatie van Typhoon meets Jazz. Behalve Jam Jazz Pizza zijn er regelmatig andere concerten! Hou de agenda van de Gelderlandfabriek in de gaten.

De GelderlandfabriekPB204992 De GelderlandfabriekPB204983

Kortom een echte urban hotspot en aangename verrassing waar je zeker als muziekliefhebber, Instagrammer, pizzaliefhebber of eventorganiser een keer geweest moet zijn!

 

 

Disclaimer: ik bezocht de Gelderlandfabriek als onderdeel van een blogtrip in de Gelderse Streken. Dit artikel is wel gebaseerd op mijn eigen ervaring.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

14 reacties op “Urban Hotspot in het hart van Nederland: De Gelderlandfabriek”
 1. karlien schreef:

  Super om te zien! Dat pizzafeest lijkt mij erg leuk. En sowieso ziet het eruit als een top plek.

 2. Wat een prachtig pand! Ik houd van oude industriële panden die een nieuwe bestemming hebben gekregen. Zo vind ik de Van Nelle Fabriek in Rotterdam ook te gek.

 3. Yvonne schreef:

  Zo fijn dat monumentale panden steeds vaker een andere functie krijgen en zo behouden blijven. Dit ziet er zeker uit als een leuke hotspot!

 4. Stéphanie schreef:

  Oude panden die worden omgetoverd tot iets nieuws vind ik altijd wel wat hebben. Ik kan mij goed voorstellen dat het heel erg in trek is, zeker voor workshops en feestjes is het een toffe plek!

 5. Ik ken Culemborg als de plek waar ik tientallen jaren als kind op muziekkamp ging. Daarna nooit meer geweest maar wat is het een gave stad! Oude gebouwen die nu zo’n gave moderne industriële stijl hebben vind ik echt geweldig.

 6. Wat een mooi pand zeg! Lijkt me geweldig om te fotograferen 🙂 .

 7. Jessica schreef:

  Volgens mij kunnen ze daar best wel toffe evenementen houden! Sowieso vind ik het altijd wel iets hebben als ze zulke oude gebouwen omtoveren tot iets gaafs. 🙂

 8. Maud schreef:

  Ik ben gek op dit soort industriële panden, ik moet er echt eens naar toe geloof ik 😀

 9. Ik zag bij iedereen al mooie foto’s op Instagram! Stoer, zo’n industrieel pand!

 10. ivonne schreef:

  Wat een super initiatief. Prachtig als dit soort oude panden een mooi tweede leven krijgen!

 11. Bianca schreef:

  Ik ben nog nooit in culemborg geweest, maar ik zou dit zeker bezoeken. Ik vind het goed dat ze zulke panden opknappen en er zoiets moois van maken 🙂

 12. Marcella schreef:

  Gave hotspot, ik geloof direct dat het er leuk én supermooi is! Ik heb nog een hoop te ontdekken in Gelderland joh!

 13. Wat een gave hotspot, deze heb ik dan moeten missen. Ik zou het ook wel zien zitten om hier een fotostudio te hebben 😊

 14. Wat een leuke hotspot!
  Daar moet ik zeker ook naar toe!

  Groetjes,
  Eline van Sukhi.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© copyright ensanne.nl