VIDEO Een achtbaan in de Elektriciteitsfabriek – kinetisch kunstwerk

Tot 22 maart 2020 is er een enorme achtbaan in de Elektriciteitsfabriek te zien. De achtbaan heet The Savage, is een kinetisch kunstwerk en een meesterwerk van Oscar Peters. Naast de achtbaan is er nog een andere Chinese draak te zien. Ik nam een kijkje en maakte een video.

De Elektriciteitsfabriek Den Haag

Als je Den Haag een beetje kent dan weet je dat er vlakbij het centrum een enorme monumentale elektriciteitsfabriek staat. Mijn vader werkte hier vroeger dus als kind kwam ik hier enkele keren als ik een dagje mee mocht lopen. De elektrische infrastructuur is de afgelopen jaren nog al veranderd, de enorme generatoren zijn niet meer en dus is een groot deel van de fabriek al jaren niet meer in gebruik. Jaren geleden vonden er al opnames plaats van Zwartboek en nu is er een enorme achtbaan te zien. In de bijgebouwen hebben zich de galerie NEST en Zaal 3 waar theatervoorstellingen plaatsvinden, gevestigd. Zo is dit stukje Den Haag een levendig stukje cultuur. In de wintermaanden krijgt met ‘VOLTA’ de titel van de expositie waar de achtbaan bij hoort, een nieuwe impuls.

Looping

Toen ik een artikel las in de Volkskrant over dit enorme kunstwerk wilde ik er gelijk naar toe. Bij binnenkomst staat er een schuddende rode installatie die het meeste weg heeft van een Chinese draak. Het geshake maakt echt wel veel herrie, maar op met de trap naar de achtbaan. Oscar Peters  bouwde al eerder achtbanen, maar deze heeft voor het eerst een looping. En in het decor van de fabriek is het een bizar gezicht. De achtbaan is echt heel hoog en er draaien meerdere karretjes op. Hier op staan weer kunstwerken, waar kunstenaars een object voor kunnen indienen. Zo is er een groot draaiend hoofd, een mini windmolen en pluche gevaarte. Als ik na ruime tijd vol verbazing heb gekeken, komt er precies een nieuw kunstwerk aan, een soort beer/aap, dat in première op de achtbaan gaat. Houdt ie de looping?

Video

Praktisch

Volta is op vrijdag t/m zondag in de middagen geopend. Leuk om te weten, op vrijdagmiddag om 18.00 uur is de kunstenaar er zelf en kun je soep met hem eten. De entree, in combinatie met NEST, bedraagt 8 euro normale prijs en 5 euro voor Museumkaarthouders.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl