Waarom je tijd voor Amersfoort moet maken! + Video

Een kei en de dierentuin. Daarmee hield mijn beeld en kennis van deze stad wel op. Helemaal onterecht, merkte ik tijdens een verblijf. Waarom je deze zomer zeker tijd voor Amersfoort moet maken?

Bekijk de sfeervideo van Amersfoort

De prachtige monumentale binnenstad

Dat Amersfoort zulke mooie historische gebouwen had en zelfs grachten wist ik echt niet! De stad heeft verschillende stadmuren gehad, die zich steeds verder uitgebreid hebben. Je spreekt dan over de 16e eeuw. Op de fundering van de oude binnenmuren zijn Muurhuizen gebouwd. Wat een leuke straatjes zijn dit! Het mooiste stukje vond ik het gedeelte met het Dievenhuisje en de Secretarishuisje. Je vindt ook meerdere poorten in de stad, zoals de Kamperbinnenpoort die direct aan de winkelstraat gelegen is en de Koppelpoort, waar je kunt raddraaien. De monumentale binnenstad kun je het beste met een stadswandeling (met gids) verkennen. Je hebt dan ook oog voor de gevelstenen en beroemde inwoners van de stad Piet Mondriaan en Johan van Oldenbarnevelt. Wist je trouwens dat veel spreekwoorden te herleiden zijn in de historische binnenstad. Zoals rijke stinkers en je steentje bijdragen?

Kunst kijken en bewonderen

De stad biedt je drie plekken waar je diverse soorten kunst kan bewonderen. Als eerst is Amersfoort de trotse stad van de internationaal befaamde Piet Mondriaan. Het Mondriaanhuis toont naast de vroege werken van de schilder, zijn levensloop en atelier. Leuk is ook om op de bovenste etage het werk van jonge kunstenaars te zien die zich door zijn werk hebben laten inspireren door zijn uitspraak “Ik denk dat het destructieve element te veel wordt verwaarloosd in de kunst.” In Museum Flehite, het stadsmuseum van Amersfoort met een prachtige naam, vind je naast de permanente collectie over de historie van de stad, wisselende tentoonstellingen. “De titel van het museum is vernoemd naar de historische vereniging van de stad” vertelt de gastvrouw mij. Nu was er een expositie van de romantisch kunstenaar en tevens inwoner van de stad, Toon Kelder, te zien. Niet helemaal mijn smaak, maar het was een omvangrijke collectie! Op de zolder is een presentatie te zien van Amersfoort ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Kunsthal KADE is de plek van moderne kunst. Helaas was het pand gesloten tijdens mijn bezoek door de ombouw van een nieuwe tentoonstelling. Die houden we nog te goed voor de volgende keer dus!

AMERSFOORTP5141658

AMERSFOORTP5141688

De derde hoogste kerktoren van Nederland

Na de Utrechtse Dom en de Nieuwe Kerk in Delft is de Onze Lieve Vrouwentoren de derde hoogste kerktoren van ons land. Het is zonde om deze toren zomaar te passeren want er zijn veel verhalen over de toren. Als eerst is deze opgericht door een legende. Onze gids vertelt: “Een meisje dat in dienst wilde treden in het klooster van de stad, heeft op de plek van de kerk het Mariabeeldje in de gracht gegooid. Het beeldje had zij van huis meegekregen als geschenk voor de moederoverste. De reden dat ze het weggooide? Ze vond het beeldje te lelijk om te geven. Een dienstmeid kreeg later een visioen dat ze het beeldje uit het water moest opvissen. Het beeldje was ongeschonden en zodoende werd Amersfoort een bedevaartsstad.” Op het Lieve Vrouwenkerkhof, de bedevaartsplek, werd een grote kerk gebouwd. De oorspronkelijke kerk die aan de toren vast zat is er nu niet meer maar is ontploft omdat de Protestanten de kerk als opslag van buskruit gebruikten na de beeldenstorm.

AMERSFOORTP5141748

Samen met onze gids betreden we van de steeds smallerwordende toren. Gemotiveerd door het feit dat de Belgische beiaardier op leeftijd iedere week deze klim maakt, volgen we onze gids naar de drie plateaus. De kerk is tevens het kadastrale nulpunt van Nederland want toen het kadaster werd ingevoerd in 1900 dit als het middelpunt van Nederland gekozen. En dan kwamen we op weg naar boven nog een aantal bijzondere bewoners van de toren tegen: de zeldzame slechtvalk. Familie torenvalk woont met een nest op het tweede plateau en volgens onze gids vlogen de jongen net uit.

AMERSFOORTP5151869

Winkelen, terrasjes en het is dichtbij

Uiteraard biedt Amersfoort je genoeg mogelijkheden om te winkelen en genieten van terrasjes. In de Krommestraat vind je tal van unieke winkeltjes zoals Concept stores en Ibizastyle boetieks. In de Sint Joristraat en Langestraat zijn tal van bekende ketens te vinden. De terrasjes op de Langegracht zijn erg gezellig of kies voor een van de vele pleinen zoals het Hof of Lieve Vrouwenkerkhof. Amersfoort is bovendien voor iedereen dichtbij! Door de centrale ligging in Nederland ben je er vanuit alle hoeken toch in een uur/anderhalf uur.

Meer over Amersfoort:

Binnenkort op ensannereist: Try before you die: Raddraaien in de Koppelpoort, Food spots in Amersfoort, Indrukwekkend bezoek aan Kamp Amersfoort, Founding Father of Dutch Design; Piet Mondriaan en Hotel tip: Vorstelijk overnachten in Amersfoort.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Eén reactie op “Waarom je tijd voor Amersfoort moet maken! + Video”
  1. Margreet Boerma schreef:

    Een echte aanrader: bezoek in de maanden juli/ augustus ook een s het burger weeshuis ( zuidsingel) hier op de middagen van di. t/m vrijdag levende historie. Amersfoort rond 1600

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© copyright ensanne.nl