Zijn de molens in Kinderdijk gratis te bezoeken?

Chinezen, Japanners en vele andere toeristen uit alle windstreken reizen normaal gesproken af naar het pittoreske Kinderdijk. Op geen plek in Nederland vindt je zo’n mooi molenlandschap dus niet gek dat men van over de hele wereld hier heen reist. Als Nederlander moet je er ook zeker zelf eens heen gaan. Maar is het dan wel gratis te bezoeken of niet? Ja én Nee, lees gauw verder voor wat wel en niet gratis is.

Werelderfgoed Kinderdijk

De 19 molens die in het landschap staan zie je al van verre liggen. Je kunt dit Werelderfgoed in Nederland deels gratis bezoeken. Bijvoorbeeld door te wandelen of fietsen over de Molenkade Nederwaard.  Deze weg loopt van het bezoekerscentrum in Kinderdijk naar Alblasserdam. Aan weerszijden heb je de molens liggen. Wil je de molens echter van dichtbij en van binnen bekijken? Dan heb je een entreekaartje nodig.

Museummolens

Met één ticket dat je bij het bezoekerscentrum of online koopt kun je museummolen Nederwaard en Blokweer bezoeken. Hier ga je terug in de tijd en zie je de molenaars nog aan het werk. Daarnaast krijg je toegang tot de filmbeleving en een kijkje in de machinekamer. Tot slot krijg je met de audioapp, ingesproken door boswachter Arjan Postma, nog extra veel informatie. Een kaartje hiervoor kost 9 euro p.p. Online reserveren is iets goedkoper. Museumkaart en andere passen zijn niet geldig. Je draagt met je bezoek wel bij aan het behoud van het werelderfgoed!

Rondvaart Kinderdijk

Ben je al vaker in een oude molen geweest, maar wil je de molens wel dichtbij vanaf het water bekijken? Stap dan op de steiger bij het Bezoekerscentrum in een rondvaartboot. Een enthousiaste gids zal je veel extra informatie vertellen. Je kunt kiezen voor de hopper of de cruiser. Bij de hopper kun je op vijf plekken op- en afstappen. Bij de cruiser maak je een rondje van 30 minuten totaal.

Gratis parkeren Kinderdijk

Kinderdijk is een populaire bestemming en dus is het er vaak erg druk met auto’s. Er zijn maar 50 parkeerplekken bij het bezoekerscentrum en daarvoor moet je betalen 5 euro per auto. Op zaterdag, zondag en feestdagen kun je op zo’n 10 minuten lopen wel bij een grote scheepsbouwer gratis parkeren, maar ook hier is de capaciteit beperkt. Alternatief is om te parkeren in Krimpen aan de Lek. Hier neem je het pontje te voet naar Kinderdijk. Dit kost 1,50 euro p.p. retour. Een ander leuk alternatief is de Waterbus. Deze ‘bus’ vaart tussen Rotterdam en Dordrecht en heeft een aparte lijn naar Kinderdijk. Je betaalt gewoon met de OV-chipkaart. 

Let op: voor dit OV-vervoersmiddel heb je vanaf 1 juni ook een mondkapje nodig.

Kortom, het is dus zeker mogelijk om (bijna) gratis een dagje naar Kinderdijk te gaan, maar wil je de molens van dichtbij bekijken en het behoud van het erfgoed steunen, koop dan een kaartje. 

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© copyright ensanne.nl