Krakau, een prachtige verrassing! Tips voor een stedentrip

Krakau, het Florence van Polen. Na Warschau de 2e stad van Polen en tot 1609 was het de hoofdstad van Polen. In 2000 was het de culturele hoofdstad van Europa en dat is zeker niet onterecht. Het is een mooie stad, met vriendelijke mensen en er is ontzettend veel te zien! Krakau, een stad met een rijke historie. Ik was er 4 dagen en blik terug op deze prachtige stad…

Tips voor een stedentrip Krakau

Wandelen door “Old Town”

Wat een mooie stad! Vanaf onze AirBnb in Kasimierz lopen wij richting “Old Town”, het oudste gedeelte van de stad. Hier vind je ook de “Rynek Glówny” oftewel de Grote Markt. Het is een van de grootste en mooiste pleinen in Europa. Aan dit plein vind je de “Kosciół Mariacki”, de Mariakerk. Daarnaast is het plein omringd door gebouwen in verschillende bouwstijlen. Rondom het plein zijn er allemaal restaurantjes en kroegjes, waardoor er een hele gezellige sfeer hangt op het plein.

Rondom het oude gedeelte van Krakau ligt het “Planty”.  Een groen park rondom het oude gedeelte, een fijne plek om omheen te wandelen. De herfstkleuren die de bomen nu hadden, en de zon die er doorheen scheen zorgde voor een extra mooi plaatje.

Krakau, een prachtige verrassing!

Kasimierz, de wijk met een verhaal

Onze AirBnB stond in Kasimierz, de oude Jodengetto in Krakau. Wellicht heb je de film Schindlers List gezien, deze is voor grotendeels opgenomen in Krakau. Steven Spielberg heeft deze wijk grotendeels laten renoveren voor de film. Nu is het een levendige wijk, waar nog steeds veel Joden wonen. Gezellige restaurantjes, fijne kroegen en overal kun je voor een prikkie eten. Ook zitten in de wijk vele prenten van Banksy verborgen.

Krakau, een prachtige verrassing!

De legende van Wawel

We bezochten op vrijdag Wawel Hill, een prachtig kasteel op het hoogstgelegen deel van Krakau. Het kasteel ligt aan de Wisla en vroeger hebben hier de koningen van Polen gewoond. Naast het oude koninklijk paleis bevindt zich er ook een prachtige kathedraal. Hier bevinden zich ook de koninklijke graven die je kunt bezoeken. Als je aan het zuidelijke kant van het kasteel staat, heb je prachtig uitzicht op de Wisla. We hadden ook prachtig weer, dus het uitzicht was extra mooi!

Wawel staat op een 228 meter hoge heuvel. De legende gaat dat er in de grond onder de heuvel een draak leefde. Deze terroriseerde de bevolking. De koning beloofde de hand van zijn dochter aan degene die de draak kon vermoorden. Een schoenmaker genaamd Skoebaj slachtte een schaap, vulde dat met zwavel en naaide het weer dicht. De draak at dit schaap, vloog in brand en sprong in de Wisła. Sindsdien is er alleen nog de grot met daarvoor een koperen beeld van een draak, genaamd Smok Wawelski die je kunt bezoeken in de grot.

Krakau, een prachtige verrassing!

Wandelen, wandelen en wandelen

Wat boften we met het lekkere weer! Terwijl in Nederland de regen naar beneden viel, hadden wij een stralend blauwe lucht en een graadje of 24. Het is dan heerlijk om een stuk langs de Wisla en door de stad te wandelen want er is zoveel te zien in de stad. Zo heeft Krakau vele kerken en kathedralen. Het is al ruim 1000 jaar een bisdom en sinds 1925 de zetel van de Rooms Katholieke aartsbisschop.

Tip: Er zijn verschillende free citytours te volgen in de stad.

Oorlogsmuseum Schindler’s Factory

Op zaterdag zijn we naar Schindler’s Factory geweest. De fabriek (nu een prachtig oorlogsmuseum) waar Oskar Schindler ruim 1100 joden redde door ze te laten werken in zijn emaillefabriek. Het museum laat gedetailleerd zien hoe de oorlog is begonnen, wat zich heeft afgespeeld in Krakau en hoe het bevrijd werd.

20160930_163313

Bezoeken buiten de stad

Als je eens Krakau bent, denk er dan eens over na om een bezoek te brengen aan Auschwitz. Wij hebben dit gedaan en het was echt een bizarre plek. Ik vond het indrukwekkend en ben blij dat ik het gezien heb en de verhalen gehoord heb. Wil je meer lezen over mijn bezoek aan Auschwitz? Lees dan mijn blog over dit bezoek.

Krakau in vijf woorden

Vriendelijk, goedkoop, prachtig, historisch en bourgondisch; met deze woorden beschrijf ik Krakau het beste. Een stad met een rijke historie, niet alles even fijn, maar het is een geweldige stad, een stad waar ik zeker nog een keer naar terug ga!

Wil je weten waar je lekker kan eten in Krakau? Lees dan mijn blog over de restaurantjes waar ik ben wezen eten!

Talitha Berger

Speelt waterpolo | verzameld uit elke hoofdstad iets kenmerkends | verzameld maskers van haar reizen | Elle en Vogue zijn mijn bijbels | heeft eindeloos veel lippenstift | zwart is mijn favoriete kleur | Kattenvrouwtje | koken is een hobby | Vriendin van Teun

Categorieën
Krakau Polen
Deel dit bericht op...
[jpshare]
5 reacties op “Krakau, een prachtige verrassing! Tips voor een stedentrip”
  1. Anita schreef:

    Ik ben ooit als kind in Krakau geweest. Kan me vooral die mooie zuilengang aan het marktplein nog herinneren, maar moet toch eens terug om mijn geheugen op te frissen 😉 Prachtige stad, gaaf ook die streetart en wat fijn dat jullie van dat mooie weer hadden!

  2. Met de examenreis in HAVO 5 ben ik naar Krakau geweest, wat een prachtige stad! Ik zou er graag nog eens terug gaan. Het was de eerste keer dat ik richting het oosten ging (Duitsland uitgesloten natuurlijk) maar Polen heeft mij toen positief verrast!

  3. Leuk om je verslag te lezen, ik zag deze week nog een reportage over Krakau op 3opreis. Meteen plannetjes gesmeed met mijn vriend voor volgend jaar. Heb al een hoop Poolse steden bezocht, maar Krakau staat nog steeds op de lijst!

  4. Ik ben nog nooit in Krakau geweest. Bekenden van mij wel en zij waren ook razend enthousiast. Het lijkt me een geweldige stad!

  5. Ik vond Krakau een hele mooie stad. En schindlers museum is echt indrukwekkend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl