Stijve kuiten als souvenir én 13 tips voor weekendje Mechelen

Het Belgische Mechelen is een enorm leuke stad voor een ministedentrip of weekendje weg! Je gaat er met stijve kuiten naar huis, kunt er leuk shoppen, street art spotten en uiteraard bourgondisch genieten want heee je bent in België! Bekijk de vlog en in deze blog geef ik je 14 tips en bezienswaardigheden voor een weekendje Mechelen.

14 tips voor weekendje Mechelen

 

 1. De St Romboutstoren beklimmen = stijve kuiten als souvenir

Zoals je in de vlog al zag, beklommen we de St Romboutstoren. Met maar liefst 538 treden is dit de hoogste gotische toren van België. Gelukkig niet in een keer, maar we stonden stil bij het klokkenspel en beiaardshuisje. Ik mocht zelfs de klokken laten luiden! Het uurwerk is werkelijk imposant! Sinds enkele jaren ligt bovenop een skywalk. Wij hadden het geluk deze toren te beklimmen toen de zon onderging. Bij helder weer kun je de kathedraal van Antwerpen en het Atonium in Brussel zien! De stijve kuiten waard!

Deze slideshow vereist JavaScript.

 1. Stadswandeling met gids

De rijke historie van Mechelen ontdek je natuurlijk het beste tijdens een stadswandeling met gids. Zo kom je onder andere te weten dat de vrouwen hier de scepter voerde. Maar ook dat Beethoven hier zijn roots heeft. Stops die je zeker niet mag overslaan: De Waag, de Steur het Zalmhuis (Zoutwerf), de Vismarkt, IJzerenleen, de Grote Markt, Sint Pieter en Paul kerk, Hof van Busleyden en het Begijnhof.

Deze slideshow vereist JavaScript.

 1. Verdwaald raken in het Begijnhof

Samen met de Vlaamse begijnhoven, onder andere in Leuven staat dit stukje Mechelen op de UNESCO Werelderfgoed. Ik raakte in deze kleine straatjes zelfs onze gids kwijt omdat ik aan het fotograferen was (oeps!) Verder vind je hier brouwerij ’t Anker waar ze het beroemde Mechelse bier: de Maneblusser en de Gouden Carolus maken.

 1. Dijlepad

De Dijle is de rivier die dwars door Mechelen stroomt. Op het waterlevel ligt een wandelpad waar je van Havenwerf tot aan de Bruul (de grote winkelstraat). Heerlijk over kan wandelen. Neem zeker je lover mee! Sla na het Dijlepad op de Vijfhoek de Onze Lieve Vrouwenstraat in.

 

 1. Winkelen in de Onze Lieve Vrouwenstraat

De Bruul is de grote winkelstraat waar de meeste ketens gevestigd zijn. De leuke winkelstraat is de Onze Lieve Vrouwenstraat, die dwars op de gelijknamige kathedraal ligt. Zoals de mooie sieradenwinkel Zahia, de geweldige boutique Lily hippe conceptstores als HUT Shop, snoepwinkel ZOET, boekhandel de Zondvloed, ecofashion Superfoods. Hier moet je dus zijn! Ook in de Guldenstraat en Nauwstraat vind je leuke winkels.

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

 1. Street art spotten

Als je dan toch in de buurt van de Onze Lieve Vrouwenstraat bent, let dan goed op want je ziet hier allerlei street arts! Zoals een paars leeuwmens, een rennende vrouw en bloemkunst werk. Ik maak er altijd een sport van en mijn hart slaat altijd een keertje over.

 

 1. Op café gaan: Bier proeven

De middag is na de bovenstaande stappen al vergevorderd, dus tijd voor een lekker biertje! Natuurlijk drinken ook vrouwen bier. De leukste cafés vind je op de Vismarkt. Zoals de Gouden Vis. Vanuit een prachtige serre kijk je uit op de Dijle en hier heb je de hele middag nog zon!

Adres: Nauwstraat 7 (Gouden Vis)

 1. Pintxos en tapas eten

Voor het avondeten heb ik twee leuke tapastips voor je! Bij Sava op de Markt laat je de tafel helemaal vol zetten met koude pintxos en warme tapas. Ook bij het hippe Pintxos (een echte hipster hotspot) schuif je aan. Plof neer op de lekkere stoelen of het dakterras.

Adres: Grote Markt 13 (Sava) en Nauwstraat 10 (Pintxos)

Deze slideshow vereist JavaScript.

 1. Avondwandeling

Maak nog een avondwandeling door de stad. Het Stadhuis op de Grote Markt is aangelicht en ook de St Romboutstoren is verlicht. Het grote verschil met Mechelen met een studentenstad als Leuven is dat het zelfs op vrijdagavond bijna uitgestorven is op straat!

 1. Slapen in het Novotel

Na zo’n actieve eerste dag die stijve kuiten van de torenbeklimming en rozigheid van de biertjes is het extra fijn thuiskomen in een fijn hotel. Novotel Mechelen Centrum ligt bij de Havenwerf en heeft een eigen parkeergarage. Mijn kamer is groot en een flesje spa water staat klaar. Ik laat het bad vollopen om daarna heerlijk in slaap te vallen op het grote boxspringbed… ’s Morgens staat het uitgebreide ontbijt al weer klaar.  Kersverse broodjes op de broodwagen en een overvloed aan heerlijk beleg. Een echte aanrader voor je weekendje Mechelen!

Adres: Van Beethovenstraat 1

 

 1. Naar de Markt met de locals

Op zaterdagochtend is het markt in Mechelen. Op de IJzerenleen en Grote Markt staan tientallen kramen. Zulke grote markten vind je in Nederland bijna niet meer én de kramen bieden meer dan telefoonhoesjes. Op de markt tref je dan ook echte locals die ook hier de waren in slaan.

 1. Proeverij van lekkers: Bierkaas, bier & Chocolademaantjes

Op de markt lonken de lekkernijen lokken, maar wil je echt iets Mechels proeven dan moet je gaan voor de bierkaas. De Bierkaas is afgestemd op het Gouden Carolus bier van Brouwerij ’t Anker. Het andere bier ‘De Maneblusser’, een verwijzing naar de legende van de Maneblussers heb je misschien ook al in het café geproefd. Anders moet je deze zeker nog proberen. Nog een maantje in de stad zijn de chocolademaantjes. Voor al het lekkers kun je slagen op de IJzerenleen.

 

 1. Brunchbuffet bij Sister Bean

Voor de lunch heb ik nog een fijne tip voor je: Sister Bean. Met de slogan Homemade Food & Great Coffee was ik al om. Doordeweeks de hotspot om te werken en in het weekend schuif je aan voor een brunchbuffet. Op het buffet onder andere mousaka, tzaztiki, salades en Alle producten komen van lokale producten zoals de Van Poeck, Broodbroeders, Niki’s Bakery en Madame Bakster. De hippe tent is opgeleukt met kunstwerken van de Mechelse kunstenaar Obed Vleugels.

Adres: Vismarkt, Mechelen

 

 1. Wintertuin bezoeken 

De Wintertuin is werkelijk allemachtig prachtig. Even buiten het centrum van de stad vind je in het voormalige Ursulinnenklooster deze parel van de art deco. Wat er behalve deze Wintertuin nog meer te zien is? Lees mijn andere blog (LINK). De Wintertuin is op zondag van maart t/m oktober om 14.30 uur te bezoeken met een rondleiding.

wintertuin ursulinnenklooster MechelenP4077141

TIP! Gratis Time to Momo Gids

Time to Momo (voorheen 100% gidsjes) ontdek je de stad op een super manier. Naast de winkels en cafés die ik je al tipte, vind je hierin nog meer tips! Bekijk hem hier?

Deze blog geeft mijn persoonlijke verslag weer van mijn blogtrip ‘Stad in Vrouwenhanden’ aan Mechelen die ik maakte op uitnodiging van Visit Mechelen en Check-in PR. Van Time to Momo kreeg ik een handig gidsje mee om te gebruiken in de stad.

 

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
9 reacties op “Stijve kuiten als souvenir én 13 tips voor weekendje Mechelen”
 1. Lizette schreef:

  Fijn om weer over Mechelen te lezen, brengt de herinneringen weer terug. En ik ben blij dat ik niet de enige ben die de trappen van de St. Romboutstoren pittig vond, my oh my! Leuk dat er nu ook een Time to Momo gids van is, de stad heeft genoeg leuke plekjes om een gids mee te kunnen vullen. (En Sister Bean is er inderdaad wel een van.)

 2. Marcella schreef:

  Onwijs leuk, Mechelen! Ik ga er in juli heen, dus zal jouw tips zeker gebruiken. Tof!

 3. Niels schreef:

  De streetart en het Dijlepad waren wel de twee grootste verrassingen tijdens ons bezoek. We hadden niet verwacht ze aan te treffen en als je dan ze tegenkomt is het alleen maar leuk. Het is een mooie stad, zeker een bezoekje waard. De St. Romboutstoren was een behoorlijke klim maar in vergelijking met andere Belgische torens was het ook een makkelijkste. Fijn om een keer gelijke treden te hebben en geen tegenliggers als je naar boven gaat 😉

 4. Carolien schreef:

  Mechelen lijkt me een heerlijke stad. En oef Sava klinkt me als muziek in de oren…nomnomnom tapas ?

 5. ivonne schreef:

  Wat een leuke tips voor Mechelen. Ik bezocht al menig Belgische stad, maar Mechelen staat nog op de lijst. Al was het alleen maar voor de chocolade maantjes 😉

 6. Yvonne schreef:

  Dat is inderdaad een flinke klim! Een vrouwtje bij de kerk in Ceiss, Letland waarschuwde ons al voor de toren met 160 treden, haha… of onze kids dat wel aankonden. Dat is echt een peulenschilletje bij deze. Leuke tips voor Mechelen, de markt is altijd een goed idee vind ik!

 7. Jessica schreef:

  Ik had eigenlijk helemaal niet zo’n goed beeld van Mechelen, maar het ziet er verrassend leuk uit. Ik ga het onthouden, want zo ver is het hier niet vandaan! En die chocolademaantjes zien er heerlijk uit, Belgen weten wel wat ze met chocolade moeten doen <3

 8. Elisa schreef:

  Ik hoor de laatste tijd zoveel positieve geluiden over Mechelen, dat ik er toch wel een kijkje moet gaan nemen. En dank voor de tips!

 9. Nanda schreef:

  Oeh, die Sister Bean ziet er lekker uit Sanne!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl