Tijdreis door de moderne kunst in Peggy Guggenheim Museum in Venetië

Als 21 jarige 2,5 miljoen dollar erven, het zal je maar gebeuren. Waar menig Amerikaans meisje dit zou verbrassen aan feestjes, dure schoenen en vakanties belegde Peggy Guggenheim dit in een kunstcollectie. Op het aanraden van haar goede vriend Samuel Beckett waren dit vooral moderne abstracte en surrealistische werken. Aan de Canal Grande in Venetië kun je de werken van Picasso, Magritte, Joan Miró, Max Ernst, Kandinsky en onze eigen Piet Mondriaan bewonderen.

Guggenheim Museum Venetië

Tijdreis door stijlen van moderne kunst

Peggy Guggenheim, die overigens een volle nicht is van Solomon Guggenheim, had in eerste instantie galeries en musea in Londen en New York waar ze haar kunstcollectie tentoonstelde. Na de Tweede Wereldoorlog nam ze in 1948 deel aan de kunstbiënnale in Venetië en kocht het leegstaande Palazzo Veneir de Leoni aan Grand Canal. Pas na naar dood werd het huis omgetoverd tot een van de topmusea voor moderne kunst in Europa. Je maakt echt een tijds door de stijlen van de moderne kunst.

Peggy Guggenheim MuseumDSC_0314 Peggy Guggenheim MuseumDSC_0354

Groot verzamelaar van kubistische schilderijen

Zeg je kubisme dan zeg je Picasso. De Peggy Guggenheim collectie bezit meer dan 40 schilderijen van deze kunstenaar. Het kubisme is een van de abstractste kunstvormen en was destijds ontzettend innovatief want voorheen kwamen de stillevens, portretten en landschappen van de lopende band. De vroege kubistische schilderijen zoals The Poet van Picasso zijn wel weinig kleurrijk; veel bruin, beige en grijstinten. Latere werken van Picasso hebben meer kleur.

Peggy Guggenheim MuseumDSC_0302

Abstracte maar kleurrijke werken

In een later tijdperk maakte Kandinsky, Klee en Severini totaal abstracte maar veel kleurrijkere werken, bijna grafische prints. Severini was een van de grondleggers van het futurisme. Onze eigen Piet Mondriaan en Malevich doorontwikkelden hun eigen stijl door op het kubisme en futurisme. Bij Mondriaan werd dit uiteraard bekend onder de Stijl. Het surealisme volgde op en werken van Dalí, Joan Miró en Magritte zijn dan ook in het Palazzo te bewonderen. Tot slot is de laatste stijl het abstract expressionisme vertegenwoordigd met werken van Willem de Kooning en Jackson Pollock. In een aparte vleugel zijn de werken uit de Hannelore B. and Rudolph B. Schulhof Collection ook tentoongesteld. Ook worden regelmatig werken uit de andere Guggenheim collecties uitgeleend en in Venetië tentoongesteld.

Peggy Guggenheim MuseumDSC_0350

Sculpturen in de binnentuin

In het museum, vooral in de binnentuin, staan volop sculpturen uit de Nasher collectie, waaronder het winnende sculptuur van de Grand Prix van de Venetiaanse Biënnale van Marino Marini. Dit sculptuur staat op het terras waarbij je uitzicht hebt op het levendige Grand Canal. In de entreehal hangt een van de enorme mobielen van Alexander Calder, de schoonzoon van Peggy. Het graf van Peggy en die van haar veertien honden ligt ook op de binnenplaats.

Peggy Guggenheim MuseumDSC_0297

Peggy Guggenheim MuseumDSC_0353

Hou jij van abstracte en moderne kunst?

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl