Spelletjes spelen op reis: reisspellen, kaartspellen, met pen & papier en meer!

Als je op reis bent heb je meestal alle tijd om een spelletje spelen. Samen met je reispartner(s) of andere mensen in het hostel. Soms is er een spelletjeshoek of -avond in het hostel. Maar natuurlijk kun je zelf ook compacte reisspelletjes meenemen, via een app op je telefoon spelen of ter plekke maken.

Reisspellen

Naast Yatze en zijn tientallen compacte spellen en reisedities te vinden. Persoonlijke favoriet is zeker Skip-bo of de simpelere Uno. Dobble is een uitdagend mindspelletje waarbij je ombeurten de snelle plaatjes moet herkennen. Saboteur, die er ook in een duopakket is zodat je het met z’n tweeën kan spelen, draait om het bouwen van een mijn. En ook van Catan is er een kaartspeleditie. Rummikub blijft ook favoriet die er ook in een reiseditie is. Zeer compact zijn de tiny tins mini pillenblikjes die je met kleine spelletjes hebt. Ook Biggen spel is heel klein en past zelfs in een luciferdoosje. Heel handig in je backpack!

Foto: 999 games. 

Kaartspellen

Uiteraard met een gewoon kaartspel kun je ook heel veel variaties bedenken die je zelfs nog met een drankspelletje kan combineren. Mijn favorieten zijn na alle jaren nog steeds bussen en bluffen. Tip deze mini speelkaarten nemen nauwelijks ruimte in je bagage. Of koop leuke met bucketlist bestemmingen. Bij Ik wil meer Reizen koop je een waterproof kaartset met survival tips.

Foto: Ik wil meer reizen.

Adventure Game

Wil je van je hele reis een spel maken? Dan is de Adventure Game van Ik wil meer reizen leuk. Je krijgt allerlei opdrachten uit een blikje in allerlei categorieën. Ik heb het zelf nog niet gespeeld maar lijkt me super leuk!

Foto: Ik wil meer reizen

Spelletjes op je telefoon

Je telefoon heb je altijd bij je, dus je kunt ook een paar leuke apps downloaden om spelletjes mee te spelen op je telefoon. Zo is er 30 seconds (in appstore te vinden onder Half a Minute) of Heads-up: de Wie ben ik variant van Ellen the Generous.
Charades is de appvariant van Hints of speel het bekende Wie is het? Liever met woorden in de weer? Neem dan Ruzzle of waag je aan WordFeud het scrabble spel. Halli Galli, het spel met de bel is e rook in appvariant.

Spelletjes zelf maken met pen & papier

Voor deze spelletjes heb je niets anders nodig dan pen en papier. Ik heb dat altijd wel bij de hand.

1. Scattegories

Scattegories is eigenlijk een bordspel maar kun je ook onderweg met pen en papier spelen. Het lijkt op een soort Pim Pam Pet. pim pam pet Je kunt het met z’n tweeën spelen maar ook met heel veel mensen. Het is simpel. Neem allemaal een blaadje (schriftformaat is prima). Maak daar 5 kolommen op. Verzin met z’n allen per kolom één categorie, vijf in totaal. Bijvoorbeeld landen, dieren, eten, bekende Nederlander, jongensnamen, beroep, muzikanten, instrumenten, films, Netflixseries, sporten, bloemen, fruit, steden etc. Om beurten verzint iedereen een letter. Bijvoorbeeld A. Op dat moment gaat de tijd in om in ieder vakje één woord te zetten. Dus land: Algarije, dier: Aap, eten: Aardappel etc. Wie het eerste in alle vijf de vakjes een woord heeft roept STOP. Iedereen stopt dan met schrijven. Voor ieder uniek woord krijg je drie punten. Dat betekent dat niemand anders ‘Algarije’ heeft. Heeft iemand anders die ook, krijg je één punt. Is je vakje leeg, geen punt. Zo turf je het aantal punten per ronden. Tip je kunt het ook in een andere taal spelen, bijv. Duits, Frans, Spaans.

2. Who’s the man?

Dit spel bestaat uit drie ronden en kun je ook met veel of weinig mensen spelen. Het leukste is met circa negen mensen, drie teams van drie. Begin met allen eigen briefjes (3-5 pp.) te maken. Dit kan door een a4’tje in kaartjes van c.a. 4 bij 4 cm te scheuren. Hierop schrijf je een voorwerp, bekend iemand, stripfiguur etc, het mag alles zijn. Alle kaartjes vouw je 2 x dubbel en doe je in een hoed, mand of bak. Dan begint team 1. Eén speler start met kaartjes pakken gedurende 30 seconden. In ronde 1 moet je deze omschrijven. Staat er op je kaartje ‘Micky Mouse’ zeg je bijvoorbeeld die ‘Niet Miney maar … Disney figuur’. Ieder kaartje dat geraden wordt houd je als team. Na 30 seconden gaat team 2, daarna team 3. Net zo lang tot de hoed, mand of bak leeg is. Tel alle kaartjes die je hebt, dat is het aantal punten. In ronde 2 gaan alle woorden terug gevouwen in de hoed, mand of bak. Dan speel je weer een ronde van 30 seconden per stuk maar je omschrijft dezelfde woorden in één woord. Zonder ehh, ahhh of owww. Dan ben je namelijk af. In het geval van Mickey Mouse kan het ‘Disney’ zijn. Ook hier ge je weer net zo lang door tot de hoed, mand of bak leeg is. In ronde 3 gaan de kaartjes weer terug en ga je de kaartjes uitbeelden. Altijd veel gekheid tijdens het spel omdat je de kaartjes zelf mag maken. Daar kun je natuurlijk creatief mee zijn. 😉

3. Wie ben ik?

Voor dit spel heb je de altijd bekende post-it briefjes nodig. Eén iemand gaat voor de groep staan en krijgt een post-it met iets wat hij / zij is opgeplakt op zijn voorhoofd. Daar schrijf je bijvoorbeeld op ‘Bert & Ernie’. Degene met de post it moet vragen stellen om te raden wie hij zij is. Dit zijn gesloten vragen zoals ‘Ben ik op TV te zien?’ Ja. Ook hierin kun je natuurlijk losgaan met onderwerpen.

4. Levend ganzenbord

Maak je eigen ganzenbord spel met gekke opdrachten. Hiervoor heb je 63 vakjes nodig. Een dobbelsteen kun je eventueel als app op je telefoon zetten. Voor pionnen kun je en schelpje/steentje of bierdopje nemen. Per vakje bedenk je een opdracht. Bijvoorbeeld doe 10 push’ups, maak een vlecht in iemand’s haar, zeg het alfabet achterste voren op etc. Uiteraard is er een keer dubbel gooien, terug naar een veel vroeger vakje etc.

5. Pictionary

Ook een bekend spelletje waarbij je een voorwerp of iets anders tekent en de andere mensen in 1 minuut tijd moeten raden wat het is.

Daarnaast kun je uiteraard boter, kaas & eieren spelen (kan ook met een steentje of schelpje) of galgje.

Spelletjes waar je niets voor nodig hebt

Dan zijn er uiteraard spelletjes waar je niet voor nodig hebt.

1. Doorfluisteren

Je maakt een zin en iemand verzint een moeilijke zin. Deze fluister je van de een van de ander door. Kijk of de zin aan het einde nog in tact is gebleven.

2. Knipoogmoordenaartje

Maak een kring en wijs iemand aan die detective wordt. Deze loopt even weg naar de gang. Je wijst één persoon aan die knipogen gaat uitdelen. Als de ander de knipoog krijgt, valt hij/zij voor dood neer. Aan de detective om te achterhalen waar de moordenaar is.

3. Commando pinkelen

Commando hol, commando bol, pinkelen… Je kent het vast nog! 🙂

4. Truth or dare

Favoriet bij het kampvuur 🙂

5. Ik zie ik zie wat jij niet ziet… of Ik ga op reis en ik neem mee

Uitleg niet nodig denk ik ;).

Reisedities van grote spellen

Op Bol.com zijn tientallen reisedities van de grote gezelschapspellen te vinden. Een paar suggesties:

Veel speelplezier! Heb je zelf nog speltips? Geef een reactie in de comments.

Dit artikel bevat affiliatelinks. 

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl