Voordelen en nadelen van alleen reizen

Volgend jaar ga ik drie maanden alleen op reis. Dat heeft veel voordelen maar uiteraard ook nadelen. Ik ging al vaker als soloreiziger op pad, dit jaar onder andere naar Zuid-Afrika, Wenen en Jersey, dus ik weet inmiddels wel goed hoe het voelt. Uiteraard ga ik ook graag nog met iemand op pad. Ik zet de voordelen en nadelen op rij.

De voordelen van soloreizen

Het eerste grote voordeel is dat je je eigen ritme helemaal kunt bepalen. Wanneer je wakker wordt, naar bed gaat of gaat eten. Je hoeft met niemand rekening te houden. Waar dat met een partner, vriend/vriendin wel anders is, de ander ook een mening heeft. Wil je gewoon een tukkie doen, een boek lezen of juist een paar uur werken. Niemand die er last van heeft.

Werken combineren met reizen kan ook goed als je solo reist. Veel digital nomads reizen daarom ook alleen. Ik heb het wel meegemaakt dat ik het echt heel vervelend vond even te gaan werken, moest bellen of skypen voor werk, terwijl de ander dan op jou moet “wachten”.

Waar je met z’ n tweeën vaak toch het gesprek gaande houdt, heb je alleen echt even me-time om over dingen na te denken. Gelukkig, Als je alleen reist (en in hostels verblijft) leg je vaak wel makkelijker contact met medereizigers. Zeker in een dorm, maak je gauw contact. Ook op excursies vind je sneller lotgenoten.

Dan is natuurlijk een voordeel dat je zelf mag bepalen wat je eet. Iedere dag sushi, haha. Zeker als je zelf wat gezonder wilt eten en niet iedere dag steak en burgers. Een voordeel vind ik zelf dat je alleen ook minder alcohol drinkt. Die gintonic laat je dan toch staan. Wel lekker maar zo ongezellig.

De nadelen van soloreizen

Van het eten is het een makkelijke brug naar een van de nadelen van soloreizen, alleen (uit)eten. Waar een lunch alleen nog prima te doen is, is dat s avonds alleen erg stom. Als alternatief kies ik vaak voor een uitgebreidere lunch en s avonds een broodje, soep opwarmen in het hostel of salade. Of een to go thai is ook makkelijk en soms een pizza.

Jezelf insmeren met zonnebrand. Nog zoiets waarbij je af en toe een paar handen mist. Vooral voor je rug en schouders is dit wel een ding. Een wild vreemde maar vragen…?

Foto’s van jezelf maken is ook zoiets. Want de selfies kennen we nu al. Soms probeer ik het met een tripod. Een andere keer vraag je iemand, maar dan wil ik wel dat hij ook 15 foto’s maakt, zodat ik echt de beste kan kiezen.

Mocht je in een hotel of appartement overnachten, zijn de kosten natuurlijk ook alleen een nadeel. Waar je die anders door twee of meer deelt. Datzelfde geldt voor een taxi of Uber.

Tip: zoek je een handleiding voor het plannen van een wereldreis? Bekijk deze blog!

Neutraal: delen van je reiservaring. Sommige zeggen dat je je reiservaring niet goed kunt delen alleen. Ik vind dat neutraal. Soms wil je iets direct van de daken schreeuwen. Ik heb zelf een groepsapp met vrienden en familie waarin ik dan iets post. Een filmpje of korte update. Daarnaast reist iedereen tegenwoordig zoveel, dat je de helft van de tijd wel over reizen praat.

Vind jij nog meer voor- en nadelen? Heb jij wel eens solo gereisd en zou je het weer doen?

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
8 reacties op “Voordelen en nadelen van alleen reizen”
 1. Jenny schreef:

  Ik vind het heerlijk om alleen te reizen. Mijn lange reis door Azië (van een jaar) was is grotendeels alleen. Wat je zegt, je komt vanzelf mensen tegen.

  Alleen eten is inderdaad minder leuk. Al helpt een telefoon of een goed boek.

 2. Lizzie schreef:

  Ik vind t soms lastig.. Aan de ene kant vind ik het heerlijk om gewoon op mijn eigen tempo op reis te gaan, aan de andere kant mis ik ook wel weer soms een maatje ofzo…

 3. Aniek schreef:

  Heerlijk! Ik ga over een paar weken ook weer in mijn eentje naar Boekarest, en was afgelopen jaar ook solo in San Francisco bijvoorbeeld. Heerlijk, je eigen plan trekken.

 4. Sanne schreef:

  Hihi, het kan ook een heel leuk nadeel zijn, jezelf niet kunnen insmeren met zonnebrand. Dan kan je dat mooi aan die knappe hunk vragen. 🙂 Maar zonder gekheid, het lijkt me best interessant om eens alleen te reizen. Dat heb ik nog niet eerder gedaan.

 5. Esther schreef:

  Ik reis soms ook alleen en kan daar ook echt van genieten. Vooral van het feit dat ik echt even mijn eigen plan kan trekken en op ontdekkingstocht kan gaan. Avond eten is idd iets minder, maar ik schrijf vaak wat in mijn notitieboekje, lees wat en kijk lekker om mij heen. Dan vermaak ik me eigenlijk ook wel.

 6. Judith schreef:

  Ik vind het heerlijk om alleen te reizen en heb er ook geen moeite mee om alleen te gaan eten. Dat insmeren is wel een ding haha. Door het vele soloreizen was ik bang dat ik niet meer samen met iemand kon reizen. Toch ging ik vorig jaar met een vriend naar Zuid-Afrika. Gelukkig ging dat heel goed. We hebben ons echt geen moment aan elkaar geërgerd. Toch wil ik ook nog wel alleen blijven reizen. Die vrijheid, heerlijk!

 7. Yvonne schreef:

  Het lijkt me heerlijk om alleen te reizen, dat heb ik echt te weinig gedaan. Maar op dit moment vind ik het toch het allerfijnst om met ons vieren te reizen en het zou echt niet in me opkomen om zonder de kinderen op reis te gaan.. hoewel we in januari weer eens (2e keer) met z’n tweetjes een weekend weg gaan. Uit eten in je eentje lijkt me heel saai.. ik irriteer me nu eigenlijk altijd al aan dat het lang duurt.. hoewel ze in Marokko echt snel waren steeds, erg fijn! 🙂

 8. Ik vind het heerlijk om alleen te reizen. Ik heb het meerdere keren gedaan waaronder een jaar door Australië. Ik vind het heerlijk om zelf te kunnen bepalen wat ik doe en alleen rekening met mezelf hoef te houden. De laatste jaren ga ik bijna altijd samen en dat is ook wel leuk. Je hebt altijd gezelschap bij je en je kunt kosten delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl