Interview: Charles (Charlie’s Travels) Ontdekt reisroutes in Afrika met contentcreators

De ondernemende Charles Witlox (29) studeerde rechten maar reisde door zijn drang naar avontuur voor een stage naar Kenia. Ver weg van Nederland begon hij naast zijn stage tours te organiseren voor expats en vrijwilligers in Kisumu bij Lake Victoria. Inmiddels runt hij Charlie’s Travels als een ‘work-lifestyle community’ vanuit een villa in de jungle met 35 werknemers. Sinds 1 augustus is de expeditie ‘Africa Inside Out’ gestart. Hierbij gaat hij met contentmakers op pad om de mooiste verhalen over het continent te ontdekken en nieuwe reisroutes te ontwikkelen.

Sanne: Je bent al sinds je studententijd met Charlie’s Travels bezig. Waar moeten we jullie van kennen?

Charles: “Bij veel safarivakanties die Nederlanders maken, zie je weinig van het land en de cultuur. Onze reizen zijn daarom anders en off the beaten track. Omdat we ‘on the ground’ zijn leggen wij de mooiste reizen af. Hier in Afrika voel je de connectie met de mensen. Er zijn in de emotionele cultuur veel overeenkomsten. Heel collegiaal en het gezellig met elkaar te hebben. Wij willen graag ook af van de vooroordelen, armoede, droogheid, weinig cultuur, over dit continent. Door heel veel verhalen te vertellen laten we dit zien. Wij maken onze reizen met name via online marketing bekend.”

Sanne: Je hebt een work-lifestyle community opgezet voor je medewerkers. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?

Charles: “We hebben een enorme villa gehuurd in een groene buitenwijk van Nairobi. Hier zijn zestien slaapkamers en wonen en werken we met de meeste medewerkers samen. We hebben veel stagiaires die een bijzondere werkervaring willen opdoen. Daarnaast hebben we veel Keniaanse medewerkers, als we een functie lokaal kunnen invullen doen we dat. Maar voor de marketing en sales afdelingen hebben we vooral Nederlanders in dienst. Nederlandse reizigers praten graag met Nederlanders, haha. En uiteraard reizen we veel samen, om weer nieuwe reizen samen te stellen. Uiteindelijk willen we dit soort villa’s over het hele continent opzetten.”

Sanne: Wat omvat jullie ‘Africa Inside Out’ project dat op 1 augustus start?

Charles: “We gaan 12 maanden van Nairobi naar Kaapstad reizen. We gaan nieuwe reizen maken en op zoek naar nieuwe accommodaties, gebieden en activiteiten. Omdat we niet alleen productontwikkeling willen doen maken we verhalen met video en een schrijver. We beginnen in Kenia en kiezen per land een verhaallijn. Zo hebben we nu het script gemaakt voor ‘Stories of the Railways’. In Kenia hebben de Britten de eerste spoorlijnen aangelegd tijdens de kolonisatie, maar de Chinezen die momenteel in grote getale in Kenia leven, hebben dit afgemaakt. We gaan off-the beaten track onder andere naar Mombasa, Taita en finishen in Nairobi en reizen dus (heel duurzaam) met de trein. We zoeken naar food, art, maken bijzondere hikes en nog veel meer. Voor een andere aflevering gaan we op journalistieke wijze kijken naar wildlife conservations, waarbij we een aantal belanghebbenden in beeld brengen. Van rangers die in gevecht zijn met de stropers tot aan de stereotype rijke Amerikaanse toerist. ”

Meer weten? Check deze presentatie

Sanne: Kunnen er nog mensen mee op deze reis?

Charles: “We hebben een auto gekocht met plek voor acht à negen mensen. We zijn zeker van plan om interessante mensen of influencers mee te nemen. Maar we willen de eerste afleveringen eerst zelf maken, om het te ervaren. We noteren wel iedereen die interesse heeft op een lijst. Afrika-kenners, travel influencers, bloggers, vloggers, instagrammers en bekende Nederlanders. Een voorwaarde is wel dat ze ook diepgang geven aan de reis.”

Sanne: Reizen in Afrika betekent natuurlijk ook dat jullie impact kunnen maken op de toekomst. Zijn jullie daar mee bezig?

Charles: “We hebben een corporate social responsibility officer, die fulltime hier mee bezig is. Al onze prijzen zijn inclusief co2 compensatie en we zijn zelf twee projecten gestart. Het aanplanten van mangrovebossen in Diani ten zuiden van Mombassa en een project dat lokale communities cookstoves geeft. Hiermee gaan ze efficiënter met brandstof om, hakken ze minder bomen voor houtskool en is het ook beter voor de volksgezondheid. Daarnaast werken we veel met de locals in onze reizen. Zonder de community te ontwrichten maar wel door hen (en onze reizigers) te onderwijzen. Doordat beide partijen zich bewust zijn van de culturele verschillen ontstaat juist cultural exchange.”

Meer weten? Lees deze blog van Charlie’s Travels.

Sanne: Wat was je eigen mooiste reiservaring?

Charles: “Dat was een reis voor Oeganda, vlak voordat mijn bedrijf helemaal van de grond kwam. Ik heb met – inmiddels mijn vriendin – twee maanden rondgereisd. In de Kidepo, een gebied in het noordoosten van het land tegen de grens van Zuid-Soedan, troffen we na het regenseizoen een gebied zo groen en vruchtbaar. We konden enkel de giraffen zien die boven het gras uit kwamen. Wie had dat verwacht op de grens van Zuid-Soedan? En uiteraard waren we super verliefd.”

Sanne: Wat is uiteindelijk jouw droom voor Charlie’s Travels?

Charles: “Ik wil graag onze work-lifestyle communities uitbreiden over het continent en vanuit daar reizen ontwikkelen met de verhalen die daarbij horen.”

Wil je het Africa Inside out project volgen? Volg Charlie’s Travels op facebook en instagram.

 

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
3 reacties op “Interview: Charles (Charlie’s Travels) Ontdekt reisroutes in Afrika met contentcreators”
 1. Denise schreef:

  Wauw, wat leuk zeg! Bijzonder! Mooi dat eens een ander continent aandacht krijgt. Leuk initiatief.

 2. Jenny schreef:

  Wat een gaaf initiatief! Fijn ook om te lezen dat er wordt samengewerkt met de locals.

  Ik zou over een aantal jaar echt eens zo’n reis willen maken. Nu vriendlief nog overtuigen 🙂

 3. Marcella schreef:

  Wat een tof initiatief! Ik ben alleen in Marokko geweest en wil zeker meer van Afrika ontdekken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl