Reisfotografie: 10x kleurrijke bloemen

Als ik door mijn collectie foto’s van de afgelopen maanden scroll valt me een ding op, ik heb weer veel bloemen gefotografeerd. Op de een of andere manier trekken bloemen mij, als getogen Westlandse, toch enorm weer aan. In deze post mijn 10 favoriete kleurrijke bloemen op rij en een aantal tips als je ook bloemen wilt fotograferen. 

Bloemen fotograferen op reis

Bloemen zijn vaak kleurrijk en kunnen een grauwe omgeving letterlijk kleur geven. Ik houdt vooral van erg kleurrijke bloemen zoals stokrozen, petunia’s, geraniums en pioenrozen. Bloemen trekken vaak insecten zoals bijen en vlinders aan. Het fotograferen van bloemen is lastig door het kleurcontrast, de scherpte diepte en vaak ook beweging. Ik geef je mijn tips om bloemen te fotograferen op reis.

Bij deze foto was mijn scherpte helaas niet goed…

Tips om bloemen te fotograferen:

 • Zorg dat de focus echt op de bloem legt en dus dat de achtergrond wazig is. Dit laat de bloem echt sprankelen en tot volledig recht komen in de foto. Speel met je manuele variant op je camera om handmatig scherp te stellen en kies voor een groot diafragma.
 • Varieer met je standpunt. Bloemen kun je van bovenaf, onderaf en van de zijkant fotograferen. Probeer de verschillende standpunten uit om te kijken hoe de bloem tot recht komt.
 • Een briesje wind of vliegend insect maakt het al heel lastig om een bloem scherm op de foto te krijgen. Gebruik eventueel een statiefje (bijvoorbeeld een gorillapod) en verklein je sluitertijd.
 • Roze, rode en oranje bloemen zijn qua kleur vaak moeilijk om ‘echt’ vast te leggen. Belicht de foto’s eventueel wat onder.
 • Zoom maximaal in voor de meeste details. De nerven en draden krijg je bij maximaal zoomen het beste in beeld.

Top 10 kleurrijke bloemen

 

 

Wat is jouw tip voor het fotograferen van bloemen?

 

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Categorieën
Reisfotografie
10 reacties op “Reisfotografie: 10x kleurrijke bloemen”
 1. Sanne schreef:

  Mooie foto’s. Gaaf je die bij zo goed hebt weten vast te leggen. Fijne tips,ik ga ze onthouden voor als ik weer eens bloemen wil vastleggen tijdens onze reizen.

 2. Jenny schreef:

  Mooie kleurrijke plaatjes!

  Ik vind het vaak leuk om bij bloemen met de belichting te spelen. Het onderwerp goed belicht in de voorgrond, en dan de achtergrond iets donkerder. Zo komen de kleuren het best tot hun recht.

 3. Diana schreef:

  Bloemenfotografie is zo leuk om te doen. Je kan je foto’s echt beter maken door er bloemen in te zetten. Zelf waren bloemen voor mij ook altijd een goede oefen project om nog beter te leren fotograferen. Heb het dus erg vaak gedaan.

 4. anto schreef:

  Mooi en kleurrijk! Ik merk dat ik zelf ook tijdens het wandelen graag bloemen op de foto zet 🙂

 5. Mirre schreef:

  Prachtig, en dank voor de tips. Zo’n bijtje op de bloem maakt het inderdaad helemaal af!

 6. Tineke Koning schreef:

  Bloemen zijn ook prachtig om te fotograferen. Ik heb dit jaar de tulpenroute gedaan en tjonge jonge… wat een foto’s van bloemen, maar echt super. iedereen heft zijn specialiteit van fotografie. Ik maak heel veel foto’s van zonsondergang of straat fotografie. Het ligt er ook aan waar je bent op dat moment.

 7. Carolien schreef:

  Mooi al die kleuren! Bloemen en macrofotografie komt echt heel nauw en daardoor is het ook erg lastig. Ik heb een speciale macrolens en heb eens een workshop gevolgd. Vooral de wind vind ik lastig. En ik haat statieven 😉 mooi licht is dan weer erg mooi

 8. Lotte schreef:

  Een perfecte kleurrijke post op een grijze dag als vandaag! <3

 9. Jessica schreef:

  Ik houd van het fotograferen van bloemen (thuis en op reis), het zorgt altijd voor een kleurrijk plaatje! Al zijn bloemen ook een fijne manier om diepte in je foto te brengen door ze op de voorgrond of als kader te gebruiken. 🙂

 10. Kelly schreef:

  Ik fotografeer ook heel graag bloemen en vind het vooral leuk om te spelen met licht en diafragma. Mooie foto’s heb je gemaakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© copyright ensanne.nl