Met welke camera fotografeer ik?

Een veelgestelde vraag als ik al fotograferend op pad ben: met welke camera fotografeer je? Nu snap ik op zich wel waar die vraag vandaan komt, mijn camera heeft namelijk een retrolook, maakt, wat mij betreft, supermooie foto’s en is compact. Benieuwd welke het is…?

Het antwoord is de OLYMPUS OMD E-M10. Dit is een compacte systeemcamera mét retrolook. Ik heb hem sinds afgelopen februari en ik ben er super tevreden over. Ik vind zelfs dat ik betere foto’s maak dan met mijn oude Nikon.

Es Vedra Ibiza

De kleuren zijn zo helder! 

Bij avond, beide gemaakt zonder statief!

Wat is het verschil tussen een systeemcamera en spiegelreflex?

Voorheen heb ik jaren lopen zeulen met een Nikon D-3000 met extra lens. Een groot verschil tussen een systeemcamera en spiegelreflex is het gewicht! Waar mijn Nikon bijna 1,5 kilo woog, weegt mijn systeemcamera slechts 500 gram. Een derde dus. In de techniek is er ook een groot verschil. In plaats van een spiegel is er een elektronische zoeker. Hiervan is ook weer een voordeel dat je direct kan switchen tussen HD filmen en fotograferen. Voor de kwaliteit doet het niet onder. Zeker bij fotograferen bij slecht licht en veel snelheid werkt hij goed mee!

Grootste zandsculptuur

CameraP7150593

Voor deze foto gebruikte ik de zoomlens.

Alle voordelen van deze camera

 • Het gewicht: bijna 1/3 minder dan mijn oude camera. Dat is als je veel op stap bent echt fijn!
 • HD filmen: waar ik voorheen nog een aparte videocamera meenam heb ik deze nu ook altijd bij de hand.
 • Je kunt alsnog lenzen wisselen. Zo heb ik er nu een zoomlens bij, maar ben zeker voornemens nog een andere lens die goed is bij portretten te fotograferen.
 • WIFI functie; hiermee kan ik via de app foto’s direct op mijn telefoon bekijken en delen op Instagram en social media. Een ander voordeel is dat je via je telefoon de zelfontspanner kan gebruiken.
 • Het kantelbare beeldscherm; erg fijn als je bijvoorbeeld opnames laag bij de grond wil maken of boven je hoofd.
 • Kleurcontrast is super; ik hoef bijna nooit iets te fotoshoppen om de foto’s beter te laten lijken!

CameraP4100806

De sportstand werkt uitstekend. Hier liep Sander de marathon. 

CameraP4170889

Ook bij waterpolo prima shots!
Heel lastig fotograferen door de snelheid en licht in het zwembad. Hier onze heren 1 in actie.

Waar moet je bij de aanschaf rekening mee houden?

Helaas ben je met de aanschaf van de camera alleen er nog niet. Uiteraard komen er accessoires bij. Je hebt in ieder geval een nieuwe SD kaart nodig met het getal 10 erop. Ik heb er nu een van 64 GB, met veel filmen is je kaart gauw vol. Daarnaast is een extra accu aan te raden. Zeker als je de WIFI functie en video frequent gebruikt gaat je accu hard leeg. Een extra flitser (FL-14) is voor extra belichting uiteraard ook welkom. Verder kun je nog overwegen – als je die nog niet hebt – om een Gorilla Tripod aan te schaffen, een extra microfoontje als je veel filmt met geluid en een bijpassende leren draagriem en beschermende tas.

Op Bol.com kun je de Olympus OMD met tweede zoomlens nu bestellen met €100,- retour korting.

Met welke camera fotografeer jij?

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Categorieën
Reisfotografie
8 reacties op “Met welke camera fotografeer ik?”
 1. De OMD is een fijne camera, mijn vriend heeft hem. Zelf ben ik verknocht aan mijn canon 70D.

 2. Het klinkt zeker als een fijne camera! Toch houd ik het bij mijn Canon 60D (en lezenpakket). I know, het is veel wat ik elke keer meeneem, maar als ik dan mijn foto’s terug zie vind ik het toch weer meer dan waard. Ik houd het voorlopig dus toch nog bij mijn Canon 😉

 3. Sanne schreef:

  Fijn merk, Olympus. Volgend jaar wil ik een nieuwe camera kopen. Ik heb er nu al keuze stress van. Je wilt toch de perfecte camera. Dat worden heel wat camera’s vergelijken en een heleboel reviews lezen!

 4. Ik heb stiekem ook wel eens naar een systeemcamera gekeken, maar uiteindelijk toch weer gekozen voor een spiegelreflex. Ik ben gewoon erg gehecht aan mijn apparatuur. Het grootste nadeel is dat het zo zwaar is.

 5. Ik loop met de gedachte om nog een systeemcamera erbij te kopen. In Costa Rica liep ik heel veel met mijn telezoom en had ik geen zin om steeds te wisselen, maar nu merk ik dat ik erg weinig landschapsfoto’s heb. En degenen die met smartphone zijn gemaakt zijn oké met goed licht maar niet in de jungle. Daarom zou ik nog een lichte systeemcamera erbij willen om naast mijn telezoom ook de groothoek te kunnen gebruiken, zonder steeds te wisselen.

 6. Voor iedereen die meer wil weten over camera kiezen als reiziger: http://www.Artstudio23.com/camera 🙂 (ik ken Sanne via gezamelijk travel blog project en als fotograaf deel ik graag mijn kennis :))

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© copyright ensanne.nl