Longread: Reizen tijdens een sabbatical, ervaringen van bloggers

91% van de Nederlanders droomt van een sabbatical en tijdens zo’n sabbatical wil eigenlijk iedereen op reis. Een veel kleiner aantal trok daadwerkelijk voor een paar maanden de deur achter zich dicht en vloog naar de andere kant van de wereld. Zelf ging ik nog niet op sabbatical dus peilde ik bij vijf andere bloggers hoe zij hun sabbatical hadden ervaren. Tikva, Kirsten, Jacomijn, Chantal en Jenny gingen al eerder op reis en vertellen hun ervaringen.

Ervaringen van vijf bloggers over reizen tijdens een sabbatical

Deze vijf bloggers (van links naar rechts) gingen op sabbatical:

Kirsten van Travelaar

Heb je lang gedroomd over een sabbatical? Waarom heb je uiteindelijk de knoop doorgehakt?

Tikva: “Mijn eerste sabbatical was een vrij spontane beslissing. Ik was na mijn HBO gaan doorstuderen aan de universiteit en dat beviel me niet. Ik ben toen gaan reizen. Direct daarna droomde ik al van een tweede langere reis, maar wel met man. Ik kwam op reis namelijk alleen maar stelletjes samen tegen. Ik heb een spaarplan gemaakt en na ruim twee jaar konden we gaan.”

“Ik heb een spaarplan gemaakt en na ruim twee jaar konden we gaan.”

Kirsten: “Al jarenlang droomde ik over het maken van een wereldreis. Gelukkig ontmoette ik Erick en was hij net zo nieuwsgierig naar de wereld als ik. We hebben een aantal jaren gedroomd en gefantaseerd en na onze studies echt de knoop doorgehakt. We wilden geen spijt krijgen als we het niet zouden doen. En toen kwam het perfecte moment om onze spullen te pakken en te gaan.”

Jenny: “Tijdens mijn studie heb ik stage gelopen in Indonesië. Dat was me zo goed bevallen, dat ik besloot om vier jaar later, na mijn PhD, een lange reis te maken. Ik wilde meer van de wereld zien. De invulling van de reis moest nog vorm krijgen, maar het stond als een paal boven water dat ik terug wilde naar Indonesië.”

Jacomijn: “Ik had al heel lang het idee om lang op reis te gaan. Ik ben eerst twee maanden gegaan, drie maanden en twee jaar later ging ik vijf maanden. Mijn werk was mijn grootste hobby, maar toen ik op een werkplek kwam die ik minder fijn vond, was de keuze snel gemaakt. Dit was de tijd om te gaan reizen. En ik ben er nooit meer mee gestopt.”

“Ik hakte in een week tijd een knoop door en leverde mijn ontslagbrief in.”

Chantal: “Na mijn vakantie van drie weken in Costa Rica kreeg ik in Nederland een heel sterk gevoel: ‘wat doe ik hier?’ Het was winter, mijn relatie was voorbij en ik had een baan die ik niet leuk vond. Ik had op mijn vakantie een hoop mensen ontmoet die lang op reis waren en dat inspireerde me. Ik hakte in een week tijd een knoop door en leverde mijn ontslagbrief in.”

Tikva van Gezin op Reis tijdens de sabbatical in Zuid-Amerika

Waar ging je reis naar toe tijdens je sabbatical en hoe lang was deze in totaal? 

Tikva: “Mijn eerste sabbatical maakte ik alleen. Ik ging twee maanden naar Peru Bolivia. De tweede keer ging mijn partner Marcel mee en gingen we negen maanden weg. We kwamen in Dubai, Oman, Nepal, India, Indonesië, Maleisië, Thailand, Laos, Japan, Costa Rica, Nicaragua, Honduras, Belize en Mexico. Toen mijn dochter werd geboren droomde ik al van een lange reis met zijn drieën. We gingen twee maanden naar Colombia, Peru, Bolivia en een klein stukje Chili”

Kirsten: “In 2013 vertrokken wij voor de eerste keer naar Azië. We reisden door Thailand, Cambodja, Maleisië, Sri Lanka, Nepal, Singapore, Taiwan, Hong Kong en Spanje. In totaal zijn we zo’n zes maanden weggeweest. Eind 2015 namen we beide wederom ontslag om een tweede reis te maken. Deze reis startte in januari 2016 en is nog niet tot een einde gekomen. We reisden deze keer door India, de Filipijnen, Vietnam, Australië, Iran, Israël, Mexico en nog veel meer.”

“Deze reis startte in 2016 en is nog niet tot een einde gekomen.”

Jenny: “Om de een of andere reden heb ik het altijd over ‘mijn lange’ reis gehad en nooit over een sabbatical. Ik ging een jaartje reizen en vrijwilligerswerk doen. Ik boekte een enkele reis naar Azië en stukje bij beetje reisde ik per bus en per trein terug naar Nederland. Onbewust was ik toen al bezig met slow travel en duurzaam reizen. Termen die in 2006 nog niet eens bestonden.”

Jacomijn: “Mijn reis van vijf maanden zie ik wel echt als een soort sabbatical, de twee lange reizen ervoor waren voorproefjes. Ik begon mijn vijf maanden met een maand lang lopen op de Camino. Daar heb ik veel inzichten gekregen en heel veel over mijzelf geleerd. Daarna ben ik van Europa naar Zuid-Amerika gegaan en ook weer door naar Azië. Het was een geweldige reis.”

“Uiteindelijk duurde mijn sabbatical ruim een jaar in plaats van vier maanden.”

Chantal: “In eerste instantie was mijn plan om vier maanden door Azië te reizen. Ik ging naar Myanmar, Cambodja, Vietnam en Indonesië. Vier maanden vond ik toen heel lang klinken en zeker omdat ik alleen ging. Ik dacht dat het misschien ook wel een beetje eenzaam zou zijn. Dat bleek absoluut niet het geval en ik had de tijd van m’n leven. Na die reis wist ik dat ik er nog niet aan toe was om een nieuwe baan te gaan zoeken. Ik ging acht weken alleen op reis door Oost-Europa en vervolgens reisde ik nog eens in vier maanden van Nicaragua naar Colombia. Uiteindelijk duurde mijn sabbatical ruim een jaar in plaats van de vier maanden die ik me had voorgenomen.”

Feitjes over een sabbatical

 • 91% van de Nederlanders denkt aan een sabbatical, onder de millenials is dag 94%. Onder de 45+ers is dit 85%.
 • 22% heeft al eens een sabbatical genomen
 • Top 3 bestemmingen tijdens een sabbatical zijn Australië, Nieuw-Zeeland en Indonesië.
 • Australië wordt ook gedeeld als top 1 bestemming door Fransen, Britten, Italianen, Spanjaarden, Duitsers, Oostenrijkers en
 • De voornaamste reden om niet op sabbatical te gaan zijn de financiën
 • 17% denkt dat hun werkgever hun sabbatical plan zal steunen
 • 22% wil werken en reizen combineren
 • 26% vindt een sabbatical van 4 tot 6 maanden ideaal, 23% een jaar

Vakantiepiraten.nl deed internationaal onderzoek naar deze feitjes waaraan 15.363 mensen meededen waarvan 1.454 uit Nederland.

Jenny van Ik Reis

Hoe reageerde je werkgever en collega’s?

Tikva: “De eerste keer werkte ik op een call-center, een bijbaantje waar ik fulltime was gaan werken. De tweede keer werkte ik bij ABN AMRO, mijn manager begreep mijn keuze goed en zag mijn liefde en passie voor reizen. Veel collega’s zaten al heel lang op hun plek in mijn inziens vast in een kooi. Uit frustratie kreeg ik minder leuke opdrachten omdat ‘ik toch weg ging’.  Bij mijn laatste sabbatical maakte ik gebruik van ouderschapsverlof, iedereen vond het vooral vet. Na de reis ben ik hier ook terug gekomen.”

“Ik kreeg minder leuke opdrachten omdat ‘ik toch weg ging'” 

Kirsten: “Eigenlijk was niemand verbaasd, beide keren niet. Ik praat altijd over reizen, help iedereen bij het plannen van vakanties en kijk ieder tv-programma dat er maar is over reizen. Al jaren! En zo wist iedereen stiekem al dat ik ooit zou vertrekken voor een langere reis. Sommige mensen vroegen zich zelfs af waarom het zo lang had geduurd.”

Chantal: “Mijn manager vond het vooral jammer dat ik weg ging. Ik werkte in die tijd bij een vrij traditioneel bedrijf. Collega’s waren vooral verrast dat ik al na één jaar besloot bij het bedrijf weg te gaan. De meesten werkten er namelijk al jaren. Sommige oudere collega’s zeiden: ‘als ik zo oud was als jou, zou ik precies hetzelfde doen’. Dat vond ik wel leuk om te horen!”

Jenny: “De verdediging van mijn proefschrift was de week voordat ik naar Azië vertrok. Ik heb dus geen ontslag hoeven in te dienen. Mijn werk was af. Mijn collega’s reageerden allen enthousiast. Ze vonden het dapper dat ik mijn domen achterna ging. Een enkeling vroeg zich af of ik na mijn lange reis meteen een passende baan zou kunnen vinden. Dat was echter geen probleem: een week na thuiskomst kon ik weer aan de slag bij de universiteit. Ik solliciteerde vanuit Azië op mijn nieuwe baan.”

“Ik solliciteerde vanuit Azië op mijn nieuwe baan” 

Jacomijn: “Omdat ik alleen reis, kreeg ik vaak de vraag of ik dan niet iemand naast me mis zodat ik mijn ervaringen gelijk kan delen met een bekende. Nu word ik vaak Floortje genoemd en vragen collega’s wanneer ik weer op reis ga.”

Jacomijn van Safe and Healthy Travel

Welke reacties kreeg je van familie/vrienden over je besluit?

Jacomijn: “Mijn familie is ook reislustig en zij vonden het super dat ik dit ging doen.”

Kirsten: “Al jaren droomde ik van lang reizen en dit deelde ik met iedereen die het maar wilde horen. Natuurlijk vonden familie en vrienden het jammer dat ik voor zo’n lange periode weg zou gaan, maar iedereen gunde – en gunt – me het om mijn dromen waar te maken. Al hoor ik nu wel regelmatig dat we nu wel heel lang weg zijn.”

“Iedereen gunde – en gunt – me het om mijn dromen waar te maken.” 

Tikva: “Mijn ouders houden ook van reizen dus daar niks dan enthousiasme. Opa en oma en mijn schoonfamilie vonden het veel spannender en snapten ook echt niet waarom je zoveel geld zou uitgeven aan iets vluchtigs. Konden we niet beter een huis kopen of geld sparen voor noodgevallen? Mijn vrienden vinden het jammer om me te missen maar gunden het ons ook.”

Chantal: “Mijn ouders vonden het best moeilijk en spannend dat ik alleen ging. Ik had een goede baan en ze vonden het wel eng dat ik die ‘zomaar’ op gaf. Tegelijkertijd zagen zij ook dat ik niet gelukkig werd van het werk dat ik deed. Vrienden vonden het vooral leuk.”

“Ik had een goede baan en ze vonden het wel eng dat ik zie ‘zomaar’ op gaf”

Jenny: “Ik kan niet nog een keer zo lang zonder je”, zei mijn moeder en uiteindelijk is ze me op komen zoeken, echt heel stoer. Familie en vrienden reageerden niet echt verrast. Het was niet de eerste keer dat ik lang weg ging en ook tijdens mijn PhD heb ik een aantal mooie (kortere) reizen mogen maken.”

Waarom zou je iedereen aanraden ook op sabbatical te gaan?

Tikva: “Ik zou iedereen niet aanraden een sabbatical te maken. Ik denk dat heel veel mensen er namelijk helemaal niet blij van worden. Bijvoorbeeld omdat ze thuis niet gelukkig zijn en denken dat reizen dat oplost. Maar ook op reis kom je jezelf tegen. Ik zou het vooral mensen aanraden die al liefde voor reizen hebben of interesse zoals duiken of wandelen waar ze meer uit willen halen. Een lange reis is zo anders dan een vakantie. Je komt echt in een hele andere mindset terecht die ik heel prettig vind. Doordat je minder druk voelt hoogtepunten af te vinken beleef je een land en bevolking veel intenser. We hebben zoveel mooie dingen gedaan zoals drie weken lopen door de bergen van Nepal die anders niet mogelijk waren.”

“Een lange reis is zo anders dan een vakantie.”

Kirsten: “Ik ben van mening dat je tijdens een lange reis of sabbatical meer leert dan tijdens welke baan dan ook. Niet alleen over andere culturen, normen en waarden of de wereld, maar ook over jezelf. Ik ben zelf zo veranderd door al het reizen dat ik heel anders in het leven ben gaan staan. Je waardeert meer wat we hebben in Nederland en gaat makkelijker denken over ‘belangrijke’ dingen in het leven. Ik denk dat het goed is voor iedereen om eens te zien dat het niet overal in de wereld zo makkelijk gaat als in Nederland. Wat mij betreft kunnen we allemaal wat leren van mensen in bijvoorbeeld Azië of Centraal Amerika.”

Chantal: “Ik denk dat het voor iedereen goed kan zijn om er eens wat langer tussenuit te zijn. Even niet die dagelijkse routine maar gewoon vol aandacht bezig zijn met iets wat je altijd al had willen doen maar waar je normaal niet aan toekomt. Dat hoeft niet per se reizen te zijn. Ik denk dat goed is om af en toe een beetje afstand van je werk te nemen, zelfs als je werk doet wat je superleuk vindt. Zo’n uitstapje geeft een hoop nieuwe energie en creativiteit!”

Jenny: “Waarom zou je niet gaan? Waar een wil is, is een weg. Het is goed om van tijd tot tijd los te komen van de dagelijkse sleur. Wanneer je je hoofd leeg weet te maken, komen de goede ideeën vanzelf. Toen ik naar Azië vertrok had ik geen idee waar ik na terugkomst wilde wonen en werken. Maar gedurende de reis vielen de puzzelstukjes als vanzelf op hun plek. Ik wist wat ik wilde en kreeg wat ik wilde! Ik heb geen minuut spijt gehad van mijn lange reis.”

“Gedurende de reis vielen de puzzelstukjes op hun plek.” 

Jacomijn: “Ik kan het iedereen aanbevelen. Je leert zoveel van de wereld en over jezelf. Het is een verrijking die je in je rest van je leven helpt door een vollediger mens te zijn. Ik denk ook dat je na het reizen beter beseft hoe goed we het hebben in Nederland en minder ‘zeurt’ over de kleine dingen die er niet echt toe doen.”

Chantal schreef ook een blog over de voordelen van een sabbatical. Lees hem hier

Chantal van Alleen op Reis

Dank vaan Tikva, Jacomijn, Chantal, Kirsten en Jenny. De foto’s in dit artikel zijn ook van hen!

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
3 reacties op “Longread: Reizen tijdens een sabbatical, ervaringen van bloggers”
 1. Kelly schreef:

  Wat een leuk artikel! Ik droomde ook jaren van een sabbatical en had zelfs voor vier maanden vakantiedagen gespaard, in de hoop ooit een langere vakantie op te kunnen nemen. Helaas was dit uiteindelijk niet mogelijk op mijn werk en door een faillissement raakte ik ook nog eens een groot deel van alle vakantiedagen kwijt. Tja…shit happens. Nu heb ik zo’n leuke baan dat ik niet voor een langere periode weg wil, haha. Wie weet ooit, maar voorlopig niet en ook niet in mijn uppie. Ik kan mijn familie ook niet zo lang missen. Ik zie de wereld in stukjes 🙂

 2. Denise schreef:

  Leuk, ik denk dat veel mensen erover dromen, maar het uiteindelijk niet doen. Maar zo’n ‘sabbatical’ van 2 maanden is op zich overzichtelijk. Nu mijn kinderen op de basisschool zitten zit een lange sabbatical er niet in, maar daarvóór ben ik wel vaker voor lange tijd in het buitenland geweest: 2x een jaar en 1x 4 maanden. Ik heb er absoluut geen spijt van en zie dat nog steeds als hele bijzondere fases in mijn leven. Doen dus als je de kans hebt en er al lang over droomt.

 3. Jenny schreef:

  Wat een leuk overzicht! Ieder heef zo zijn eigen redenen om er een tijdje tussenuit te gaan, dat blijkt maar weer.

  Bedankt dat ik mee mocht werken aan dit overzicht 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl