Rondreis door Nieuw Zeeland met backpackerbus Stray
Als je alleen wilt rondreizen in Nieuw Zeeland is een rondreis met een van de backpackerbussen een goede optie. Ik reisde in acht weken tijd van het uiterlijke Noorder- naar het Zuidereiland met Stray. Wat ik het allerleukste vond? De medereizigers die je echte familie worden en de unieke verblijfsplekken.
Backpacken in Nieuw Zeeland: ervaring met Stray
Stray heeft een vaste route die je met een flexibele buspas kunt bereizen. Je kunt kiezen uit diverse passen, afhankelijk of je het Noorder- en of Zuidereiland wilt bezoeken en hoeveel tijd je hebt. Op het Noordereiland zijn er twee extra opties, naar Cape Reinga het noordelijke puntje en de Beachhopper. Op het Zuidereiland is er een deepsouth lus naar Milford Sound, Invercargill of Stewart Island. Voor alle opties moet je minimaal 3 dagen, 2 nachten rekenen. Stray heeft een aantal vaste overnightstops maar ook bij tussenliggende plekken heb je de optie om uit te stappen. Je kunt per plek te blijven tot de volgende bus komt (je plek moet je reserveren) of er beschikbaarheid bij de accommodatie is. In totaal mag je een heel jaar over de route doen.
Reisgenoten als familie
Op mijn eerste Straystop belandde ik met een tiental super leuke mensen. Met een aantal heb ik uiteindelijke drie en vier weken samen gereisd en de andere later terug gezien! Je zit 24/7 met elkaar dus je wordt snel echte vrienden. Wij kookten samen, deelden de was en beleefden uiteraard alles samen. De meeste reizigers bij Stray zijn rond de 23/25 jaar, maar Stray is voor iedereen. Je vindt veel gelijkgestemden die ook van reizen houden. En je komt uiteindelijk op je reis steeds dezelfde mensen tegen. In de bus vind je Nederlanders, Duitsers, Zweden en Britten het meest. Maar ook andere nationaliteiten uiteraard, maar dit was wel 80%.
Unieke verblijfplekken
Je komt met de bus op diverse plekken die echt alleen Stray aan doet en waar je zeker alleen niet komt. Dit vond ik zelf een enorme meerwaarde en extra op mijn reis. Je slaapt hier vaak in hutten, geen standaard hostel. Zo verblijf je bij Cathedral Cove en Abel Tasman National Park op een apart stukje camping bij het strand. Ook zijn er een drietal remote stops bij Blue Dock Station, Peel Forest en Gunns Camp. Zo ben je echt of the beaten track. Bij deze stops heb je geen mobiel bereik en is het dus echt even in the middle of nowhere. Ook is er een stop bij een Maori familie en geniet je van een hangu (grondoven) maaltijd, uitgebreid ontbijtbuffet en diverse activiteiten.
Met de bus maak je een boodschappenstop (vaak bij Pack&Save) de goedkoopste supermarkt. Sommige chauffeurs (niet allen) regelen een groepsmaaltijd, waarbij je wel helpt met het koken. Of in Queenstown een pubcrawl. In de grotere steden kun je in de Stray accommodatie blijven (meestal Base of Nomads) maar ik boekte zelf meestal een ander hostel. Veel verbleef ik in YHA, omdat die schoner, mooier, comfortabeler, betere wifi hadden. Niet altijd kun je dan bij je hostel worden afgezet en opgehaald. En je bent soms de mensen uit de bus even kwijt.
Activiteiten
Een reis door Nieuw-Zeeland maak je niet zonder de toffe dingen te doen. Per stopplek zijn er verschillende activiteiten te boeken via de app (daarover zo meer). Zo ging ik seakayakken bij Cathedral Cove, paardrijden bij Blue Dock Station en skydiven bij Abel Tasman National Park. Via Stray zijn de activiteiten (meestal) goedkoper te boeken of bij een geprefereerde aanbieder die je gratis ophaalt. Naast activiteiten maak je veel hikes. Tongariro ligt op de route (let op hier moet je wel betalen voor de shuttle) en bij Abel Tasman NP en Mount Cook.
Chauffeurs
De chauffeurs maken ook het verschil van je reis. De sfeer die zij in de bus maken is erg bepalend. Zeker op een lange busreis van 12 uur. Alle chauffeurs hebben een nickname zoals Pacman of Rhino en zijn meestal jonger dan 40. Ze hebben zelf ook veel gereisd. De ene organiseert een pubquiz, de ander heeft een toffe playlist. Weer de ander organiseert een groepsdiner, pubcrawl of beerpong toernooi. De een maakt fotostops of laat je stoppen bij en avocadofarm. Je kunt ze niet kiezen en dus moet je een beetje geluk hebben wie je hebt.
Stray App
Je hele reis plan en boek je met de Stray app. Je busplek, je activiteiten en (Stray)accommodaties. Hiermee krijgen ze al je gegevens standaard goed door. En alles wordt via je creditcard vanuit Stray belast. De app is vrij nieuw en heeft nog wel wat bugs.
Nadelen
Uiteraard heeft zo’n busreis ook wel nadelen. Het is soms niet echt een flexibele hop-on-hop-off en bijna meer een groepsreis. Je moet wel echt vooraf je boeken om een plekje in de bus te hebben. Zeker in januari en februari, de hoogseizoen maanden. Ik kon ook een paar keer niet zo lang blijven als ik wilde omdat de bus dan pas vier nachten later kwam en het hostel geen beschikbaarheid had. Ook zijn er vaak toch kosten niet inbegrepen zoals je ferry van Wellington naar Picton, Stewart Island of de shuttle naar Tongariro. En werkt de app niet altijd goed. Maar al met al zou ik Stray als je jong bent en alleen naar Nieuw Zeeland wilt reizen zeker aanbevelen.
Alternatieven
Naast de Stray kun je ook reizen met Kiwi Experience, de groene bus. De routes komen redelijk overeen maar het publiek is een stuk jonger (middelbare schoolverlaters dus 18/19). Ook heb je niet de speciale accomodaties. Of je kunt met Intercity bussen reizen, je ontmoet daar minder medereizigers, het is gewoon van A naar B. De chauffeur rijdt je gewoon als buschauffeur. Je komt daarmee ook niet op alle plekken en is ook redelijk duur. Er is ook Stray Journey, dit is niet flexibel maar een groepsreis. Je reist dus met de hele groep de route samen. Ook in Zuidoost Azië en Australië kun je met Stray reizen.
Lijkt me super handig! Ik twijfelde na mijn studie tussen Australië en Nieuw-Zeeland, maar het werd uiteindelijk Australië. Ik had wel al informatie opgezocht over vervoer en kwam ook uit op Stray. Lijkt mij ideaal! Mocht ik ooit alleen die kant op gaan, zou ik ook zeker op deze manier willen reizen.