Interview Marcio (bedenker Unitiator app): Vollere restaurants door gratis eten en drinken

Samen met Yvette reisde ik af naar Gdansk afgelopen december. Vol trots vertelde ze over de start-up van Marcio haar vriend. Hij heeft de app Unitiator op de markt gebracht en werkt daar nu al ruim 2 jaar aan. Ook voor jou als reiziger is dit een interessante app. Tijd om meer te weten komen, dus interviewde ik Marcio, van oorsprong Portugees en nu wonend in Rotterdam.

Sanne: Waarom heb je Unitiator bedacht en hoe kwam je op dit idee?

Marcio: “In 2010 woonde ik in Lissabon en ik kwam regelmatig bij de restaurantjes bij de Ponte 25 de Abril brug. Hier kwamen veel cruisetoeristen aan wal en ik aanschouwde hoe ze hun keuze voor een restaurant maken. Bijna iedereen koos voor het restaurant waar al mensen zaten. Dat fascineerde me en ik speelde lange tijd met het idee wat ik daar nu mee zou kunnen. Twee jaar geleden waren we in Madrid, op aanraden van ons hotel gingen we eten bij een restaurant en waren hier als eerste. Nadat wij hier gesetteld waarde liep het restaurant vol. Mijn oude idee kwam weer naar boven en de hele terugreis konden we niet anders dan brainstormen…”

“Om te beginnen moest ik twee dingen weten: een: waar mensen waren en twee: welke plekken er leeg stonden.”

Lissabon foto's

Sanne: Hoe werkt Unitiator?

Marcio: “Unitiator is een samentrekking van “U are Initiator”. Als app verbinden we restaurants en gebruikers. Restaurants maken een gratis offer aan en als gebruiker kun je daar in een specifiek tijdframe op af gaan. Jij krijgt als gebruiker een snack of kleine maaltijd aangeboden. Het restaurant plaatst je op een prominente plek zodat je in het zicht zit van passanten en je moet minstens een half uur blijven. Voor restaurants heeft dit dus ook voordelen zoals meer omzet dan het aanbod, gebruikers die vrienden mee brengen en terugkomen in de toekomst. Jij bent dus de initiator van een volle zaak.”

Sanne: Hoe is het proces vergaan en wat waren uitdagingen in dit proces?

Marcio: “Ik heb een economische achtergrond dus ik ben ook begonnen met een ‘return on investment check’. Daarna vond ik het belangrijk om te testen of het echt werkte en of het verwachtte resultaat ook behaald werd. Het schrijven van een business plan vond ik niet de prioriteit maar ben gelijk op zoek gegaan naar een businesspartner. Die heb ik tot nu toe nog niet gevonden maar ik heb wel heel veel mensen leren kennen. Daarna heb ik een crowdfundingsactie opgezet en met hulp van zo’n 150 vrienden kreeg ik het bedrag bij elkaar. Ik zou dit in de toekomst wel afraden, want het kostte me naast mijn fulltime baan, nog enorm veel tijd. En ik geneerde me op een gegeven moment om mensen voor de derde keer te vragen.”

Sanne: Je werkte hiervoor in verschillende functies in het bedrijfsleven. Is er een groot verschil met het werk dat je nu als ‘pionier’ doet?

Marcio: “Je bent echt de eerste die deze vraag stelt. Ik heb inderdaad een economie MBA en in Brazilië, Spanje, Italië en Nederland gewoond en gewerkt. Nee, er is weinig verschil Ik heb 8 banen achter mij gelaten. Daardoor ben ik allang gewend aan onzekerheid. Onzekerheid in inkomen, de plek waar ik ga leven en vaak veel veranderingen.

Sanne: Waarom is Unitiator een must-have voor reizigers?

Marcio: “Het is een unieke manier om toffe plekken in een stad te ontdekken. Bovendien ontmoet je gauw andere mensen: locals en reizigers. In een restaurant kun je ook aan tafel met wildvreemden worden geplaatst. Je eet uiteraard local food. Bovendien krijg je het gevoel dat je ook iets kan bijdragen met jouw feedback. Het restaurant zal je daar namelijk ook actief om vragen. Vaak gebeurt het ook dat je nieuwe gerechten moet proeven.

Deze diashow vereist JavaScript.

Sanne: Unitiator is momenteel in Amsterdam en Rotterdam te gebruiken. Komen er meer steden?

Marcio: “Misschien ontwikkelen we Den Haag als volgende. Onze focus is wel om ons te richten op grote steden te richten. We denken nu aan België, Frankrijk en Duitsland, maar de volgorde ligt nog niet vast. Iedere 1-2 maanden zouden we dan een nieuwe stad willen ontwikkelen want de app is schaalbaar.”

Sanne: Wat is je droom voor de toekomst?

Marcio: “Dat ik de power heb om met een app het gedrag van mensen te veranderen. Deze macht wil ik graag op een positieve manier gebruiken om interessante dingen te kunnen doen. Zoals minder lege plekken, mensen samenbrengen en connecten. Terwijl ze ook nog een goede experience hebben. Dat we het nu op de restaurants testen zie ik als een pilot. Uiteindelijk kan dit concept uitrollen voor co-workingspaces, sportscholen en meer. Een echt voorbeeld voor de deeleconomie waarbij we productiviteit nog beter benutten.”

Download de Unitiator app

Unitiator is verkrijgbaar in iPhone en Android versie. In drie stappen maak je gebruik van offers bij jou in de buurt. Meld je aan en trek in drie stappen klanten aan naar de zaak.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

3 reacties op “Interview Marcio (bedenker Unitiator app): Vollere restaurants door gratis eten en drinken”
 1. Jenny schreef:

  Wat een grappig concept!

  Ik heb soms ook een beetje twijfels als ik ergens als eerste ga zitten. Aan de andere kant: ik eet soms iets eerder dan de locals, dan is het ook wel logisch 🙂

 2. Yvonne schreef:

  Wat een goed idee! Zowel voor de reiziger als voor de restaurants. Knap als je dit zo kan bedenken en ook nog in een werkend iets kan omzetten, petje af hoor!

 3. Niels schreef:

  Gaaf idee, je hebt trouwens wel gelijk. Je gaat bij je keuze voor een restaurant eerder voor een volle dan een leeg restaurant. Het is vaak ook gezelliger om in een voller restaurant te eten. Leuk dat dit nu is omgezet in een app en ik kan me voorstellen dat het kan werken. Ik ben benieuwd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© copyright ensanne.nl