Inspiratie: How to travel the world with almost no money?

Onlangs was het travel event van Tomislav Perko in de Arminius kerk te Rotterdam. Bij deze lezing vertelde Tomislav hoe hij met weinig geld zijn droom waarmaakte en de wereld heeft rondgereisd. Voor het traject naar zijn wereldreis toe schreef hij het boek ‘1000 days of spring’ en in het najaar komt zijn boek ‘1000 days of summer’ uit, dat het verhaal over zijn 1000 dagen durende wereldreis verbeeld. In deze blog zullen jullie zijn tips en tricks te weten komen.

Liftend de wereld rond

In een uitverkochte Arminius kerk zitten vooral studenten; jonge avonturiers die graag willen weten hoe je zo goedkoop mogelijk de wereld rond kan reizen. Tomislav is nu 30 jaar en heeft van 2011 tot 2014 in 1000 dagen de wereld rond gereisd. Zijn idee kwam vanuit couch surfing, waarbij hij zijn huis aanbood voor reizigers zoals hijzelf. Mensen zijn van nature nieuwsgierige wezens en Kroatië was voor hem te klein. Reizen zou hem de hele wereld kunnen brengen. Hij vindt dat de media en politiek onwaarheden brengen over de wereld en wilde deze met zijn eigen ogen ontdekken. ‘To find my own truth’.

“If you really want to, everybody can”

De moeilijkste beslissing om op reis te gaan is volgens hem de angst om je vertrouwde omgeving te verlaten en een sprong in het diepe te wagen. Maar om levenservaring op te doen en niet aan zijn angsten te denken (want er is niets om bang voor te zijn) heeft hij deze stap genomen. Reizen waarborgt voor Tomislav deze twee dingen: leuke mensen ontmoeten en het leven in een andere, onbekende omgeving waar je door locals wordt rondgeleid. Hij vertelt dan ook met veel plezier en humor over zijn ervaringen op reis. De belangrijkste dingen in het reizen zijn transport, accommodatie en voedsel om te overleven. Soms heeft hij met $10 per dag overleefd, het hoeft allemaal niet duur te zijn.

Foto-29-04-16-19-59-46-e1462358976443

Alternatieve manieren van reizen:

 • Liften
 • Uitwisseling voor werk
 • Car relocation (als werk auto’s terugrijden naar de gewenste bestemming)
 • Carpooling (met andere mensen meerijden naar de gewenste bestemming)
 • Couch surfing (bij mensen op de bank slapen)
 • House-sitting (op een huis passen, zodat het niet onbewoond is)
 • Home exchange (met een andere reiziger van huis wisselen)

“Travel is all about people and the connection with them” We shouldn’t believe all the stories in media and politics, in the end we are all brothers”.

Zijn wereldreis bestond niet uit alle standaard landen waar mensen het altijd over hebben als zij op wereldreis gaan. Omdat hij in Zagreb, Kroatië woont begon hij zijn reis in Servië. Hij heeft vooral gebruik gemaakt van liften en couch surfing, doordat hij veel reizigers al kende omdat hij zelf zijn bank aanbod in Kroatië, kon hij overal wel ergens terecht. Zijn gouden tip was dan ook om met zulke lokale mensen mee te gaan op pad als gids. Hij vervolgde zijn reis in landen als Bulgarije, Turkije, Irak, Iran en Pakistan. Omdat hij zijn eigen waarheid wilde vinden heeft hij deze bestemmingen uitgekozen, ze zijn volgens de media allemaal erg gevaarlijk. Maar als je zelf op reis gaat dan valt dit allemaal heel erg mee. In Pakistan zijn mensen juist heel erg vriendelijk, omdat ze weten dat reizigers daar met hun eigen motivatie heen komen en ze graag willen dat het beeld (wat in de wereld erg negatief is) positief versterkt wordt. 

Geldbesparende tips:

 • Vrijwilligerswerk doen in ruil voor een accommodatie, eten en drinken
 • Word straatmuzikant met een eerlijk bordje, geld nodig voor reis
 • Neem een baantje op reis
 • Reisbloggen, soms kun je daar geld mee verdienen
 • Facebook à followers en likes
 • Sponsors

“You don’t have to be brave, only the minute you leave. Everything will be easy and you will find your courage on your way”

Foto-30-04-16-19-06-53

Hij had zelf ook geen geplande route, maar is gewoon gegaan. Hij had alleen visa geregeld voor landen waar het moeilijk is om binnen te komen als toerist, maar verder was het allemaal improvisatie. Als je alles plant dan gaat het toch altijd anders, misschien wil je wel ergens veel langer blijven als gedacht, je moet gewoon doen waar je je goed bij voelt op dat moment. Zo is hij nadat hij naar India, Thailand en Australië was geweest op een zeilboot gestapt waarbij de kapitein vrijwilligers nodig had op een vaarroute door de Indische Oceaan naar Afrika. Na aangekomen te zijn op Mauritius ging hij door naar Zuid-Afrika, Swaziland, Mozambique, Malawi, Tanzania en Kenya. Na 500 dagen van zijn zomer, is hij teruggegaan naar Kroatië omdat zijn broer trouwde.

“Learn about te culture by speaking with the people, not by reading stuff on the internet”

Na een korte break is Tomislav met een reiscompagnon vertrokken naar Zuid-Amerika, een van de grootste dromen die hij ooit had. Hij is vier maanden in Peru gebleven, vooral omdat je daar alles hebt wat je op vakantie nodig hebt: bergen, strand, zee, jungle, wereldwonderen. Na zijn tijd in Peru is hij doorgereisd naar Equador waar hij vrijwilliger was en zijn boek ‘1000 days of Spring’ heeft afgemaakt. Na zijn 1000 dagen op reis is hij teruggegaan naar Kroatië waar hij zijn boek heeft gepromoot met een tour. Hij heeft zijn boek geschreven omdat hij het een vorm van teruggeven aan de maatschappij vindt. Hij heeft zoveel mensen ontmoet op reis en bij zoveel mensen gelogeerd dat hij dit als tegenprestatie ziet.

Na zijn tours in Kroatië, kwam een vriend al snel met het idee om een talkshow (1.500 man) in Brussel te doen. TedX heeft hem uitgenodigd en nu is hij op zijn ‘1000 days of Summer’ tour door Europa en verdiend zijn geld door lezingen te geven, te schrijven en op reis te gaan. Een ideaal leven als je het mij vraagt. Ik sta -zeker na deze lezing- al te springen om deze zomer (deels gepland) op reis te gaan. 3 weken door Europa, ik zal Berlijn, Praag, Krakau, Wenen, Bratislava, Budapest, Zagreb, Ljubljana, Venetië, Zurich en Frankfurt verkennen.

Bezoek hier zijn website.

Dianne de Kievit

Afgestudeerd | blogt voor ensannereist.nl | citytrips | vergeet nooit mijn Nikon D3000 | fotografie | erop uit gaan | backpack | festivals = een vorm van reizen | concertliefhebber | happysocks | wil na mijn studie leisure management graag alleen op reis

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© copyright ensanne.nl