Dagtrip naar het Atlasgebergte: langs kamelen, berbers en de Ourika waterval

Wat doe je als je vijf dagen de tijd in Marrakech hebt, dan ga je natuurlijk ook even buiten de stad kijken. Wij maakten de dagtrip naar het Atlasgebergte en kwamen langs bij de berbers en beklommen een waterval.

Het Atlasgebergte begint op ongeveer een uur rijden vanaf Marrakech. In de stad vind je verschillende aanbieders voor een dagtrip of je kunt via Get your Guide een dagtour boeken. Via ons Riad boekten wij een privéchauffeur, aangezien we met zijn vieren waren, was dit erg voordelig. Je kunt natuurlijk ook zelf een autohuren.

Kamelen

Onze eerste stop was bij een redelijk groene vallei waar een groep van kamelen ons guitig aan staat de kijken. We kunnen er uiteraard op klimmen en een ritje maken. Maar we geloven niet dat dit voor de beesten het beste is, dus laten we dit maar even voor wat het is.

Arganolie

Het voordeel van een privéchauffeurs is dat hij je naar plekjes brengt die je zelf echt niet vindt. Zo komen we op een authentiek arganolie fabriekje. Dames zitten op kussens op de grond en persen de noten met veel kracht. De dame laat haar handen zien, die echt kapot zijn van dit werkje. We krijgen een kopje muntthee en genieten van het uitzicht. Uiteraard zijn we zo beleefd om nog een flesje olie mee te nemen. Mijne schijnt goed te zijn tegen migraine.

Berberhuis

Een kijkje in een “echt Berberhuis” is de volgende stop, belooft onze gids ons. Het is meer een openluchtmuseum maar het idee is leuk. De gastheer spreekt Engels met een Frans accent en leidt ons rond door de hamman, watermolen, keuken en tuin. Op de binnenplaats staat een koe en scharrelen kippen. Ondertussen ruiken we de geuren van een verse tajine in combinatie met een hout gestookt vuurtje in de keuken.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Ourika waterval in vallei

Onze volgende stop is de Ourika waterval, waarvoor we hadden niet helemaal ingeschat dat we echt een enorme klim hiervoor moesten maken. Ik had dan ook mijn Birkenstocks aan. Een vriendelijke privégids, dat moet namelijk, nam ons over van de chauffeur voor de tocht van zo’n vijf kwartier. Over rotsen klimmen en klouteren, door het water. Een echte kuitenbijter. Maar boven aangekomen was het uitzicht en de waterval meer dan de moeite waard. Onderweg vind je nog diverse winkeltjes, onder andere souvenirs van de ‘zachte’ stenen en drankjes gekoeld in het stromende water. Boven aangekomen drinken we natuurlijk weer een kopje muntthee, dit keer met wel heeeel veel suiker. Maar we moeten toch nog weer naar beneden. De gids geven we daarna nog een fooi, van omgerekend 10,- euro p.p. wat de normale fooiprijs is.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Traditionele lunch aan het water

Na de klim richting de waterval hebben we zeker veel honger dus krijgen we nog de gelegenheid om te lunchen. Een tajijne met couscous en pruimen staat uiteraard weer op het menu en is wel mijn favoriet. De hele kade aan de rivier ligt vol met leuke restaurantjes.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Wij vervolgen onze route daarna voor de terugreis richting Marrakech. We hebben nog de kans om bij een tuin langs te gaan, maar aangezien de klok al 16.30 uur aangeeft, rijden we terug naar de stad. De volgende dag zien we op de route naar de Sahara nog meer van de Atlas.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
12 reacties op “Dagtrip naar het Atlasgebergte: langs kamelen, berbers en de Ourika waterval”
 1. Yvonne schreef:

  Mooi uitstapje weer! Het lijkt me schitterend daar. Ik ben (als Nederlandse) in een Arabisch land geboren en dit trekt me dan ook altijd enorm!

 2. Linda schreef:

  Dit klinkt als een leuk uitstapje! Het lijkt mij prachtig daar, ik zou graag eens naar Marrakesh gaan en dan ook de omgeving bezoeken. Het atlasgebergten staat niet voor niks al heel lang hoog op mijn lijstje.

 3. Kelly schreef:

  Mooi uitstapje inderdaad! Ik was persoonlijk niet erg onder de indruk van Marrakech. Te druk/chaotisch en ik vond de mensen er minder vriendelijk. Ik was er slechts twee dagen en dat was meer dan genoeg voor mij. Essouira vond ik daarentegen wel erg leuk en veeeeel relaxter.

 4. Martin schreef:

  Marokko staat voor volgend jaar op de planning en dan zeker ook het Atlas gebergte! Ik ben ook heel benieuwd naar het eten in Marokka…dat lijkt met echt top!

 5. Judith schreef:

  Ik heb dezelfde excursie gedaan. Een erg leuke dag!

 6. Jenny schreef:

  Wat een leuke dagtrip. Fijn als je meer kan ervaren dan het leven in de stad.

  Jammer dat het een beetje als een museum voelde.

 7. Die Ourikavallei lijkt me erg mooi. En met zo’n privé-chauffeur reizen is natuurlijk een luxe. Zag je wel al op je Birckenstocks naar omhoog klimmen 😀 – even afzien !

 8. Ik heb vroeger ooit eens op een kameel gezeten, maar zou dat nu ook echt niet meer doen! Verder lijkt de regio me prachtig, Haha en knap van je dat je het overleefd hebt op je birckenstocks! Zou mij ook kunnen overkomen. 😉

 9. Jessica schreef:

  Ik wist niet dat het Atlasgebergte maar 1 uurtje rijden was vanaf Marrakesh, ideaal! Vind het trouwens wel tof dat je alsnog naar die waterval bent gewandeld op je Birkenstocks, veel mensen hadden waarschijnlijk omgedraaid ;p

 10. Marcella schreef:

  Wij waren destijds alleen in de stad. Jammer, want het gebied wat jij ontdekte ziet er heel gaaf uit!

 11. citytrip schreef:

  Lijkt me een leuk gebied. En eigenlijk ook niet echt ver weg!

 12. Wouter schreef:

  Met helder weer kan je vanuit Marrakesh soms de besneeuwde bergtoppen van de Atlas zien. Een erg mooi gebergte om te verkennen. Mooie foto’s zeg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl