Interview: Lyndsey (bedenker Travelcards) over dromen volgen en reizigers helpen

“Gelukkig, jij hebt ook een hoodie aan. He staat daar nou een Picachu achter jou? Ik pak nog even een boek.” Het skype-interview met Lyndsey begint al gemakkelijk en drie minuten later is het alsof we elkaar al lang kennen. Lyndsey is de bedenker van Travelcards. Op haar reissabbatical kwam ze op een prachtige plek in Nieuw Zeeland tot dit idee. Teruggekomen liet ze haar carrière in het welzijnswerk achter zich om haar ideeën uit te werken. Met Travelcards wil ze reizigers helpen bij het vertellen en delen van hun ervaringen. Want je hebt wel meer te vertellen na drie maanden “Het was leuk!”

Sanne: Wat moet ik me bij Travelcards voorstellen, een soort kaartspel dat je bij thuiskomst speelt?
Lyndsey: “Nee absoluut niet. Dat is de grootste verwarring die er is. Het is geen spel en er zijn geen spelregels. Travelcards moet je als een tool zien om verhalen te vertellen en avonturen te herbeleven. Door 120 vragen op de kaartjes kom je tot een echt gesprek en kun je je echte reiservaring vertellen. Het maakt niet uit of je één kaart pakt of meerdere.

Sanne: Waarom ben je Travelcards gestart?
Lyndsey: “Als je op reis bent geweest, heb je zoveel gezien en meegemaakt. Een reis doet zo veel met je. Op geen enkele opleiding kun je leren wat je tijdens een reis leert. Voor thuisblijvers is het moeilijk de juiste vragen te stellen als je terugkomt. De meest gestelde vraag is “Hoe was het?” en deze dekt gewoon niet de lading. Zelfs je naasten als ouders, broer en zus hebben moeite om hier met jou in gesprek over te komen. Jouw ervaringen en verhalen als reiziger gaan als het ware verloren. Dat gevoel had ik altijd. Daarom heb ik Travelcards ontwikkeld.”

Sanne: Waar en wanneer ben je op het idee voor de Travelcards gekomen?

Lyndsey: “Ik was zelf al meerdere keren lang op reis, maar kon steeds mijn verhaal niet goed kwijt. Ik liet wel wat foto’s zien, maar een fotoalbum maken daar kwam het niet van. Toen ik tijdens mijn sabbatical in Nieuw Zeeland was en ik voor de zoveelste dag op rij onder de indruk was van de schoonheid, hetgeen wat die reis met mij deed, kwam ik tot het idee. In de zon nam ik een koud biertje en zo is het balletje gaan rollen.”

“Er kwam heel wat doorzettingsvermogen bij dit proces kijken.”

 

Sanne: Hoe lang heeft het geduurd voordat je dit op de markt had en hoe is dit proces vergaan?
Lyndsey: Mijn eerste idee was het ontwikkelen van een bureaustandaard met daarin de vragen. De meeste reizen heb ik ter plekke in Nieuw Zeeland bedacht, ik was toen zelf al drie maanden op reis. Uiteindelijk had ik bijna 150 vragen. Thuis in Nederland ben ik met een paar grafische jongens aan de slag gegaan. Het was een proces van bijna 1,5 jaar, waar heel wat doorzettingsvermogen bij kwam kijken! Maar door onder andere feedback van Lonely Planet hield ik moed. Uiteindelijk zijn er 120 kaartjes, met unieke graphics gekomen. In mijn kantoor staan nu de printplaten van de drukkerij, die heb ik meegekregen.”

Sanne: Je hebt vanuit de zorg de switch gemaakt naar het ondernemerschap. Hoe bevalt dit?
Lyndsey: “Ja dat is een enorme switch. Ik wist echt niet waar ik mee begon. Kamer van Koophandel inschrijving, btw nummers… Ik heb ontzettend veel gehad aan het boek Begin bij start; van spelidee tot succesvol step. Zo kwam ik verder en verder en ook steeds in contact met nieuwe mensen. Ik heb mijn baan in de zorg achter me gelaten en ik heb mijn droom nagejaagd door Travelcards op de markt te brengen en reizigers te helpen. Ik leer mezelf op een hele andere manier kennen en leer elke dag bij, dat is leuk! Maar ik miswel een hoop elementen uit mijn vorige werk. Soms is dat lastig en moeilijk.”

“Ik leer mijzelf op een hele andere manier kennen.”

 

Sanne: Wat mis je dan vooral?
Lyndsey: “Ik run Travelcards nu in mijn eentje, het is dus best eenzaam en individualistisch. Ik mis echt het teamgevoel, collega’s en de gezamenlijke focus om samen te werken aan een doel. Het meeste van alles mis ik wel het contact met mensen. In de zorg heb je vooral veel interactie met de patiënten en krijg je direct veel terug. Nu is dat anders. Hoewel ik vanmorgen wel een supertof berichtje kreeg van een klant die door de vraag ‘Wat is het gekste dat je hebt gegeten op reis’ van de Travelcard eindelijk zijn verhaal kon vertellen over een ceremoniële varkensbereiding op een eiland op de Filipijnen. Dat geeft veel voldoening!’

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Sanne: Wat was je eigen mooiste reiservaring?
Lyndsey: “De langste reis die ik heb gemaakt dat was 4,5 maand tijdens mijn sabbatical. Het gevoel van oneindigheid. Normaal is een vakantie is eindig, na drie weken ga je weer naar huis. Maar tijdens die reis was mijn besef van tijd weg. Nederland was zo ver weg. In Nieuw Zeeland gingen we dagenlang hiken. Iedere dag dacht ik “oooh wat is dat mooi, ik heb dit nog nooit gezien” Iedere dag weer. Ik zo zou terug willen naar Nieuw Zeeland. Ik voelde me zo dankbaar ook. Diepe dankbaarheid voor de mogelijkheid om te reizen, iedere dag weer. Iedere dag kon ik weer die pracht wereld beleven. Maar ook had ik het besef dat er heel veel mensen zijn die die kans niet hebben.”

“Lonely Planet noemde Travelcards worth pursuing.”

 

Sanne: Lonely Planet noemde je idee “worth pursuing”, dat moet een fantastische bevestiging zijn geweest. Van wie hoop je nog een ‘review’ te krijgen?
Lyndsey: “Ik heb onlangs de stoute schoenen aangetrokken en een set aan Neerlands bekendste reiziger gestuurd; Floortje Dessing. Ik heb nog niets van haar gehoord en ben erg benieuwd of ze er iets mee gaat doen. Zij heeft ook zoveel meegemaakt!”

Sanne: Is Floortje ook een bron van inspiratie voor je, of heb je andere voorbeelden zoals bloggers?
Lyndsey: “Ik ga iets antwoorden wat je niet verwacht… Humberto Tan is een bron van inspiratie voor mij. Het is zo’n goede interviewer. Ik zit avond aan avond vol verbazing voor de tv te luisteren naar zijn kunst van het vragen stellen. Hij heeft dat volledig onder de knie.”

Sanne: Aan tafel bij RTL Late Night staat dus op je bucketlist?
Lyndsey: “Haha ja, dat zou wel erg leuk zijn. Als ik daar uitgenodigd kan worden! Hoewel ik dan ook wel zenuwachtig zou zijn!

 

Sanne: Wat is uiteindelijk je droom voor Travelcards?

Lyndsey: “In Nieuw Zeeland verbleef ik iedere keer in de YHA hostels. Dat was zo’n fijne plek en concept. Het zou mijn droom zijn als Travelcards in allerlei hostels liggen en reizgers dat voorzich zelf kopen als souvenir. Om mee naar huis te nemen en de verhalen te delen.”

“Als reiziger is dit het mooiste souvenir dat je voor jezelf kunt kopen”

 

Geef jezelf of een medereiziger Travelcards cadeau

Lyndsey volgde haar droom en combineerde haar drang om mensen te helpen met een passie voor reizen. De Travelcards zijn het ideale cadeau voor jezelf (om je te helpen bij het vertellen van je reisverhaal), voor vrienden of thuisblijvers. Een doosje wordt handmatig in elkaar gezet. Voor €18,95 kun je dit unieke souvenir voor al je reizen bestellen op Travelcards.nl

 

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Disclaimer: Ik vind de Travelcards een tof concept en dit artikel heb ik uit persoonlijke interesse in samenspraak met Lyndsey geschreven. De foto’s in dit artikel zijn haar eigendom.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
3 reacties op “Interview: Lyndsey (bedenker Travelcards) over dromen volgen en reizigers helpen”
  1. Sanne schreef:

    Zeker een tof concept. Vrienden en familie die niet zoveel op hebben met reizen kun je op die manier ook veel beter en leuker vertellen wat je allemaal hebt meegemaakt, ipv honderd foto’s te laten kijken!

  2. Yvonne schreef:

    Wat een leuk en origineel product! Ik kende het nog niet. Zelf merk ik dat mijn reisverhalen vaak juist op momenten komen dat je bv met collega’s of vrienden in gesprek bent over iets totaal anders en je ineens weer die gekke anekdote herinnert.

  3. Elisa schreef:

    Wat een gaaf concept! Ik had er nog niet van gehoord, maar dit is zeker origineel. Leuk om behulp van de kaartjes je verhalen te vertellen of je weer dat een moment te herinneren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl