Interview: Marieke (The Local Package) maakt impact op lokale communities in Indonesië

Op een druilerige zomerdag, het kwam echt met BAKKEN uit de hemel, ontmoette ik Marieke en haar collega Maaike op de Ikwilmeerreizen.nl Summer Party. We raakte aan de praat als reizigers onder elkaar en werd enthousiast van de bevlogenheid waarop Marieke en Maaike vertelden over hun start-up The Local Package. Afgelopen januari. Plonk, een mailtje in mijn uitpuilende inbox. Marieke: ‘We gaan nu echt bijna live! Zullen we weer eens bijkletsen?’ Het werd sparren onder het genot van een daghap bij Buurten in Utrecht. Inmiddels is The Local Package drie weken geleden live en dus hoog tijd voor een travel start-up interview op ensannereist.   

Sanne: Wat is The Local Package voor wie is het en waarom is het uniek?
Marieke: “The Local Package is een nieuwe website waar je als avontuurlijke reiziger een authentiek gastverblijf kan vinden en boeken. Op dit moment hebben we aanbod in Indonesië en in de loop van 2017 gaan we uitbreiden naar meer bestemmingen. Wij werken samen met kleinschalige initiatieven in het buitenland die onontdekt zijn door westerlingen. Je bent dus vaak de enige bezoeker op een bestemming! Daarbij werken wij samen met lokale partners die zich, met dank aan de inkomsten die ze verdienen in het toerisme, inzetten voor hun eigen omgeving. Op die manier kan je dus als reiziger een positieve impact hebben op de plek waar je komt.”

“De enige bezoeker op een bestemming zijn, dat is pas off the beaten track!”

 

Sanne: Waar en wanneer zijn jullie op het idee voor The Local Package gekomen?
Marieke: “Het idee is ontstaan tijdens mijn vakantie in Java in april 2016. Ik verbleef in het surfdorp Pangandaran. Pangandaran is een redelijk arme community doordat het dorp een aantal jaar geleden is getroffen door een flinke tsunami. Na deze verwoesting heeft de community zich samen ingezet om het dorp weer op te bouwen. Dit doen ze dankzij het geld dat ze verdienen in het toerisme.  In het dorp raakte ik in gesprek met een local en ik vroeg hem van wie het hotel is waarin ik verbleef. Hij vertelde me dat dit van een rijke Chinese vastgoedhandelaar is waar al het geld naartoe gaat. De community zelf heeft er bijna niets aan! Hier schrok ik van: want de community heeft er baat bij dat het binnenkomende geld lokaal besteed wordt. Zo kunnen zij hun dorp verder opbouwen na de tsunami. Toen ik me hierin verder verdiepte werd ik steeds enthousiaster over community based tourism. Kleinschalig toerisme, georganiseerd door de community zelf.  Door The Local Package willen we deze vorm van toerisme toegankelijker maken voor reizigers.”

Sanne: Hoe lang heeft het geduurd voordat jullie dit op de markt hadden en hoe is dit proces vergaan?
Marieke: “In mei 2016 begonnen Maaike en ik met brainstormen over het concept. Alles bij elkaar heeft het scherp krijgen van het plan, wel een maand of 4 geduurd. Dit deden we uiteraard naast ons andere bedrijf. Daarna zijn we de website gaan bouwen (we hebben ervoor gekozen om dit helemaal zelf te doen) en in december gingen we naar Indonesië om kennis te maken bij diverse projecten. Al met al heeft het oprichten 10 maanden ‘gekost’ voordat we éindelijk live konden. En nu begint het eigenlijk nog maar natuurlijk!”

Sanne: Je hebt vanuit het onderwijs de switch gemaakt naar het ondernemerschap en werkt ook nog eens samen met een goede vriendin. Hoe bevalt dit?
Marieke: “Ik ben nu 3 jaar ondernemer (ik heb al langer een bedrijf dat zich richt op onderwijs) en dit bevalt met ontzettend goed. De manier van werken en de vrijheid past goed bij wat ik belangrijk vind in mijn werk. Ik heb The Local Package opgericht samen met Maaike, een vriendin van mij. Ik vind het een voorrecht om elke dag samen met een goede vriendin te kunnen werken. En ja, ook na 3 jaar samen ondernemen, zijn we nog steeds vriendinnen!”

Sanne: Wat was jullie eigen mooiste reiservaring?
Marieke: “Afgelopen december was ik op Sumatra om bestemmingen voor The Local Package te bezoeken. We bezochten drie communities aan de rand van het National Park. Deze communities ontvangen toeristen en met het geld dat ze daarmee verdienen, beschermen ze de jungle. Wat een liefde voor de natuur hadden deze mensen!

“Ik voelde me echt onderdeel van de lokale community.”

Overdag deden we trekkingen door het park. Hier wasten ons haar in de waterval met een lokale vrucht en kregen een huidmasker afkomstig van een plan. ‘s Avonds maakten we muziek en hadden we lange gesprekken. Er was geen wifi, geen douche, geen luxe, maar het voelde echt als een thuis!

Sanne: Duurzamer, langzamer en met aandacht voor de lokale bevolking reizen is een echte trend. Hoe sluit The Local Package daarbij aan?Marieke: “Ik denk dat deze trend in ons DNA zit. De plekken die wij aanbieden zijn bijna allemaal ‘off the beaten track’. Dit betekent dat het soms anders loopt dan je verwacht en dat de mensen die je ontmoet het niet altijd gewend zijn om met toeristen om te gaan. Ook voor een ervaren backpacker kan dit echt een verfrissende ervaring zijn! (ja, ik spreek uit ervaring).

“Ik hoop reizigers te inspireren om verder
te kijken dan hun neus/Lonely Planet lang is.”

Sanne: Wat is jouw tip voor alle andere reizigers? Marieke: “Verdiep je in een land en neem de tijd je voor te bereiden. Dat voorkomt dat je op de plekken terecht komen waar alle backpackers al zitten. Je ervaart een land op een andere manier en kunt ook wat bijdragen, alleen al door je geld op de juiste plekken uit te geven. Kijk verder dan je neus/Lonely Planet lang is.” 

Sanne: Veel bloggers vertellen met hun blog vaak ook lokale verhalen. Zien jullie dit als bron van inspiratie en welke blogs zijn jullie favoriet?Marieke: “Pffff, waar moet ik beginnen!  Ik volg echt behoorlijk veel bloggers en haal hier vaak ideeën en inspiratie uit. Ik vind Stephanie van Expeditieaardbol.nl en Sigrid van Mytravelsecret.nl altijd erg leuk om te lezen. Deze meiden hebben een vergelijkbare reisstijl dus hun verhalen spreken me dan ook aan.”

Sanne: Wat is uiteindelijk jullie droom voor The Local Package?
Marieke: “Wij hopen met The Local Package zoveel mogelijk mensen te inspireren om op reis bewust om te gaan met al het moois wat de aarde ons geeft. Er zijn echt veel plekken op de wereld waar toeristen een grote stempel drukken op de lokale community. Prachtige stranden worden volgebouwd met resorts en behoudende culturen worden overspoeld door schaars geklede toeristen. Ik vind dat zo jammer! Je kunt als toerist wel degelijk een positieve impact hebben en wij hopen dit door The Local Package een stukje makkelijker te maken!”

Maak impact op een lokale community in Indonesië

Via The Local Package kun jij dus als reiziger impact maken op een lokale community in Indonesië. Nu vind je reizen voor Java en Sumatra online. Meer bestemmingen zullen in de toekomst volgen.

Disclaimer: Ik vind de The Local Package een tof concept en dit artikel heb ik uit persoonlijke interesse in samenspraak met Marieke geschreven. De foto’s in dit artikel zijn haar eigendom.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
3 reacties op “Interview: Marieke (The Local Package) maakt impact op lokale communities in Indonesië”
 1. Jenny schreef:

  Mooi initiatief.

  Tijdens mijn vele reizen door Indonesië probeer ik ook altijd om zo veel mogeljjk in contact te komen met lokale communities. Doordat ik er gewoond heb spreek ik de taal, dat maakt het allemaal een stukje makkelijker 🙂

  Ik merk dat veel mensen het eng vinden de gebaande paden te verlaten…. alsof ze bang zijn dat daar niks te doen is. Of dat de mensen geen Engels praten. Nou en? Ga en ervaar!

 2. Sanne schreef:

  Inderdaad een heel fijn concept! Dit soort overnachtingen en verblijven maken je vakantie extra bijzonder, het heeft zo’n meerwaarde voor de hele ervaring. En het voelt ook veel beter als je weet dat het geld bij de community terug komt. Mooi!

 3. Jessica schreef:

  Het lokale contact én iets terug kunnen doen voor anderen maakt een reis zo veel mooier. Inderdaad een geweldig concept, heel veel succes en natuurlijk ook veel plezier gewenst dames! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl