Killarney National Park en de bergpas Gap of Dunloe verkennen met de boot en fiets

‘Wie vond dit ook al weer een goed idee?’ Oja…. helaas dat was ik zelf en er is geen weg meer terug. Want ik was zelf degene die had bedacht dat ik het gigantische Killarney National Park en de bergpas Gap of Dunloe wel het beste op de fiets kon verkennen. Niet ingecalculeerd dat ik zo’n 5 kilometer stijl bergopwaarts moest, nadat ik anderhalf uur in een boot over de meren van park had gevaren. Maar het was het waard!  

Met de auto kom je vanuit Killarney, in het zuiden van Ierland, slechts aan de randen van het park. Dus wordt het wandelen, een rondvaartboot vol Amerikanen, dure privé koets met paarden of…? Ik maakte een combinatie van een fietstour en tocht in een klein bootje. Bekijk de video voor een impressie.

Fiets huren in Killarney

Ik huurde een sportieve fiets bij Killarney Cycling Tours. De verhuurder lacht me uit omdat ik geen helm wil. ‘In Holland we don’t bike with an helmet’ zeg ik, waarop hij antwoord ‘Maar Holland is ook vlak.’  Ik fietste, links aan de weg, dat ook nog naar Rosscastle. In een knusse schuit wordt mijn leenfiets aan boord getild en neem ik zelf met zeven anderen plaats.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Boot vanaf Rosscastle Killarney

Het is prachtig blauw opgeklaard en we trekken nog een reddingsvest aan. Schipper Paul vertelt dat hij ons in anderhalf uur tijd over de drie meren van Killarney National Park zal varen. We komen onderweg wel andere boten tegen, maar dat zijn de toeristische ‘been there done that’ boten met vooral Amerikanen die in een speedtempo rondcrossen. Wij gaan in langzaam tempo, maar daarom zien we misschien wel de arenden overvliegen, de zalmen opspringen en een hert.

Een hert heb ik ook echt gespot en tientallen soorten vogels. Tussen ieder meer is een brug gemaakt, die je veel op de ansichtkaarten van Killarney ziet. De ene brug is wel 350 jaar oud. De bergen zoals Purple Mountain zijn vanaf het water nog kolossaler, groen ook en spiegelen waanzinnig mooi op het water. Wat een geluk met het weer!

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Stevige lunch

Na 1,5 uur worden we op de stijger afgezet bij Lord Brandon’s Cottage. Ga hier echt stevig lunchen zegt Paul nog. Je komt voorlopig niks tegen. Vul je water bij en laad je telefoon op. Ik word al een beetje bang want schipper Paul doet dit iedere dag. Bestel maar een goed gevulde groentesoep (een soort erwtensoep substantie) met brood, koffie en neem voor de zekerheid nog een muffin mee. Vul mijn dopper en ga naar het toilet. Ik ben de enige van de acht passagiers die verder gaat op de fiets. ,,Straight ahaid until the bridge, then go left, ahead for 3 miles and keep right.’’ De anderen gaan wandelen. Een tocht van 23 kilometer.

Klimmen met de fiets

De eerste drie miles is het dus nog vlak, maar daarna begint de klim. Eerst nog redelijke heuveltjes, maar in de eerste versnelling trap ik mezelf nog suf. Ik stop een paar keer om al op adem te komen. Had ik nu toch maar die spinninglessen gevolgd. Stukje bij beetje klim ik de kilometers om hoog. Onderweg vergezeld door wat schapen die op de weglopen en vast moeten grinniken, ‘weer zo’n idioot die het probeert.’ Het laatste stuk, nog zeker een kilometer te gaan is zo stijl dat ik niet anders kan dan mijn fiets aan de hand nemen en verder te lopen. Mijn dopper is al helemaal leeg en ik heb dorst. Maar Paul had gezegd dat ik het water uit de beekjes gewoon kon drinken, het kwam zo uit de bergen. Dus ik plof neer en kniel om hem te vullen. Ondertussen zijn de wandelaars ook al boven. Tijdwinst heb ik dus op de fiets niet gemaakt, naja tot zover dan.
Echt Ierland

Deze slideshow vereist JavaScript.

Head van de Gap of Dunloe

Samen klimmen we naar de top en ik voel de overwinning op mezelf. De medewandelaar uit Frankrijk maakt foto’s van me. En dan komt de pret, de afdaling, want waar ik ruim 2,5 uur onderweg was naar ‘head van Gap of Dunloe’ ben ik in 25 minuten beneden. Ik stop nog een paar keer in de waanzinnige bergpas die al in de 18e eeuw toeristen trok voor het waanzinnige landschap. Onderweg kom ik alleen wandelaars, schapen en een koetsje tegen. Nietig voel ik me.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Kate Kearney’s Cottage

Na tien kilometer afdalen kom ik aan bij Kate Kearney’s Cottage een echte ouderwetse herberg en vernoemd naar de vrouwelijke legende en schoonheid die bekend werd door haar stoofpot. Ik ben uitgehongerd, want die kom soep had ik allang verbrand, dus de geur van een daghap kan ik niet weerstaan. De wandelaars druppelen inmiddels ook binnen. Daarna stap ik op om de laatste dertien kilometer voort te trappen, zo goed als vlak met de bergen op de achtergrond, richting Killarney. Wat een tocht was het!

Kosten van de tour

 • Fiets huren voor een dag €15,00 per persoon inclusief paspoort afgeven als borg
 • Boot tour, vooraf reserveren via Gap of Dunloe Tours €13,50 per persoon, vertrek om 11.00 bij Rosscastle
 • Lunch bij Lord Brandon’s Cottage €7,50
 • Maaltijd bij Kate Kearney’s Cottage €17,00


Wat is er te doen in Killarney National Park?

Killarney National Park is het grootste/oudste nationale park van Ierland en ligt aan de Ring of Kerry. Het dorp Killarney is levendig met bezoekers uit de hele wereld die vanuit hier de befaamde autoroute afleggen en de natuur verkennen. Je kunt in Killarney met gemak een week verblijven.

In Killarney National Park nog meer ontdekken en bezoeken:

Uitzichtpunt Ladies View

De Britse Koningin Victoria kwam met haar hofdames in 1861 naar Killarney en genoot van het uitzicht over de drie meren bij Ladies View. Wij waren hier op het perfecte moment van de zonsondergang. Genieten!

Torc Waterfall

De Torc Waterfall heeft een hoogte van zo’n 25 meter en ligt op zo’n 300 meter vanaf de Ring of Kerry. Het water van de rivier klettert met veel geweld naar beneden en de waterval wordt ook wel The Devil’s Punchbowl genoemd.

Muckross House

Muckross House is een negentiende eeuws landgoedhuis aan het Muckross meer en werd bewoond door de vermogende Henry Arthur Herbert. Koningin Victoria verbleef tijdens haar bezoek in Killarney hier. 70% van de collectie is nog origineel en het huis heeft een prachtige tuin.

Rosscastle

Rosscastle is ook het opstappunt voor de tour. Ik had het kasteel graag voorafgaand bezocht, maar de tour start op ieder half uur en hoewel het maar een klein kasteel is, duurt het een ruim uur. Mocht je Rosscastle voorafgaand aan je tour willen bezoeken moet je dus de tour om 9.30 uur nemen.

Kano of kayaktour over de meren

Je kunt ook met een kano of kayaktour de meren verkennen. Je kunt dit alleen met een gids samen doen en mag er dus niet zelf op uit.

Met een koets door het National park

In heel Killarney zie je paarden met koetjes rondrijden. Je ruikt het zelf op de weg, vanwege de paardenpoep. De koetstours zijn erg aan de prijs en je kunt maar met twee of vier volwassenen in een koets.

Tips voor Killarney

Killarney is voor vele het start en eindpunt van de Ring of Kerry. Vanuit hier kun je deze omgeving en het National Park uitstekende verkennen. Aan de Muckross Road liggen talloze hotels en lodges. Ik verbleef in de Old Weir Lodge in een ruime hotelkamer. Het hotel biedt uitstekende WiFi en het ontbijt wordt deels op een buffet geserveerd, deels a la carte. Je loopt binnen tien minuten naar het stadscentrum. Hier vind je op alle dagen van de week gezellige pubs met live muziek.

Kerken in Killarney

Killarney heeft twee grote kerken die om het makkelijk te maken beide St Mary’s heten. Ierland is van oorsprong katholiek en de kerken zijn van buiten in grijs en grauw, maar binnen prachtig versierd.

Souvenirs in Killarney

De souvenirwinkels zijn leuk om rond te neuzen. Je vindt er vooral veel wollen truien, mutsen, dekens bijvoorbeeld bij Quills Woolen Market en een tweetal authentieke snoepwinkeltjes

Killarney Bier

Het Killarney bier en dat kun je proeven in de Killarney Brewery. Vooral de IPA variant vond ik erg goed smaken. In het proeflokaal worden biertjes samen met pizza geserveerd.

Burgers bij Plan B

Behalve Iers pubfood kun je goed burgers eten bij Plan B op de Milk Market. Ik had een heerlijke burger van lamsvlees met feta en mint, zoete aardappels en koolsla als bijgerecht.

Wereldberoemd ijs van Murphy’s

Sluit af met een heerlijk ijsje bij Murphy’s. National Geographic roemde deze ijssalon al ‘Unlike anything you’ve ever tasted’. Ik nam de Irish Coffee smaak. Een tweetal bolletjes kosten wel €4,50.

Ierse Pubs

Murphy’s en John M. Reidy’s zijn typische Ierse pubs. Iedere avond is hier live muziek door lokale muzikanten en je gaat direct swingen. En rugby of voetbal staat ook op het scherm. John M. Reidy’s lijkt van de voorkant klein, maar er gaat een waar dorp achter de gevel schuil. Naast een pint kun je ook de lokale ‘Dingle’ gin hier bestellen.

Tips voor rondreis Ierland

Tijdens je rondreis door Ierland mag een bezoek aan Killarney Nationaal Park en Gap of Dunloe dus niet ontbreken. Een paar handige tips als je ook je rondreis door Ierland wilt boeken.

Route Killarney National Park, Gap of Dunloe en Killarney op de kaart

Disclaimer: Ik bezocht Killarney tijdens TBEX (Travelbloggers conferentie) maar alle activiteiten ondernam ik op eigen initiatief (en dus kosten). Dit artikel bevat affiliatelinks. Mocht jij besluiten om iets te bestellen en je klikt op een van deze links ontvang ik daarover een commissie. De inkomsten hiervan gebruiken we voor de ontwikkeling van deze blog.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
25 reacties op “Killarney National Park en de bergpas Gap of Dunloe verkennen met de boot en fiets”
 1. S.J.Tuinstra schreef:

  Mooi verhaal, prachtig landschap. En die tocht die doe ik je niet na. In ieder geval niet op de fiets!.
  Wat ik wel een beetje mis is wat meer aandacht voor de geschiedenis en archeologie van het gebied. En daar is er heel veel van. Om maar iets te noemen, aan de route, in Louch Leane ligt Innisfallen Abbey, de plek van een belangrijk vroeg christelijk klooster. Of de ruines van Aghadoe Cathedral, ook zeker een bezoek waard. Of….

  Sierd Jan, Archeoloog, en beroepsgedeformeerd…

  • Sanne Bakker schreef:

   Hartelijk dank voor je reactie Sierd Jan. Ik heb zeker veel historische plekken bezocht alleen niet specifiek in dit nationaal park. Maar er komt zeker nog meer aan over de kastelen en historische plekken. Zo ben ik bij Rock of Cashel, Glendalough en Kilkenny geweest. Zoveel te zien, en dat in slechts een paar dagen. Groet Sanne

   • S.J.Tuinstra schreef:

    Goed om te horen. Ik ben vooral benieuwd wat je van the rock of Cashel vond. Wat mij betreft de meest fascinerende middeleeuwse site in Ierland. Maar het is sowieso een land met een boeiende geschiedenis. Trek voor de volgende tocht naar Ierland gerust een paar weken uit…

 2. Birthe schreef:

  Wow, respect! Denk niet dat ik het einde van deze fietstocht had gehaald. Of toch zeker niet zonder Brecht de oren van zijn hoofd te zeuren! ? Een avontuur was het wel, daar ben ik zeker van. En wij zijn het volledig met je eens, Ierland is echt prachtig!

 3. Marcella schreef:

  Wat een onwijs gaaf gebied, mooie natuur en prachtige gebouwen! Wauww! Ik heb echt nog veels te weinig gezien van Ierland, wil graag eens terug!

 4. Jacomijn Heupink schreef:

  Wat een geweldig gebied zeg! Ik zou uiteraard ook graag op een fiets dit willen verkennen…en nee…ik hoef ook geen helmpje!! 🙂

 5. Aniek schreef:

  Gaaf! Ik zou daar ook wel met de fiets omhoog willen gaan! Maar ik ben dan ook een beetje fietsgek 😉 En ik zou na zo’n flinke klim ook wel echt genieten van de afdaling.

 6. Marcel schreef:

  Wat een prachtig landschap! Op IG zag ik al mooie foto’s voorbijkomen en dat maakte mij nieuwsgierig. Respect hoor dat je met de fiets omhoog bent gegaan. Ik begrijp je enthousiasme voor het gebied heel goed.

 7. Kim schreef:

  Wat een heerlijke plek! En wat een doorzettingsvermogen. Klinkt meer als iets voor een e-bike! Maar je hebt me wel weer op ideeen gebracht. Dank daarvoor!

 8. Sigrid Hoek schreef:

  Ziet er echt fantastisch uit! Vooral de natuur in Ireland trekt mij ernorm. Zet het op de lijst!

 9. Denise schreef:

  Mooi hoor. Het zal best en pittige trip zijn geweest, maar je hebt wel veel gezien en gedaan!

 10. Henriette schreef:

  Wat een mooie omgeving meid! Die 5 KM bergopwaarts moet je maar snel vergeten;P

 11. Jessica schreef:

  Wauw je hebt nog redelijk wat kilometers afgelegd tijdens deze fietstocht, leuk! En wat een prachtige natuur zeg, ik krijg helemaal zin om Ierland te gaan verkennen 🙂

 12. Yvonne schreef:

  Wat mooi Sanne! Kan me voorstellen dat je twijfelde aan of t wel zo’n goed plan was na die 5 km bergopwaarts.. bekende situatie, maar de foto’s zijn prachtig en zo te zien heb je ook genoten. Mooi met die herfstkleuren en het lage zonlicht!

 13. Sanne schreef:

  Wat een toffe tour heb je gemaakt! Wat leuk om eerst een boot tour te doen en dan te fietsen. Was het klimmetje wel waard zo te zien! Valt me hartstikke mee qua kosten, de huur, lunch en boot.

 14. ivonne schreef:

  Wat een geweldig mooi gebied. Ik herken dat, ook wij “vergisten” ons weleens in het stijgingspercentage tijdens een fietstocht, maar als je dit soort plaatjes voorgeschoteld krijgt maakt het de moeite meer dan waard.

 15. Niels schreef:

  Dat moet een bijzondere fietstocht zijn geweest en toen je eindelijk boven was kan ik me voorstellen dat een stukje trots ook boven kwam drijven. Goed trouwens dat je een langzamere boot hebt gekozen. Dan kun je tenminste nog even wat zien van de omgeving ipv er voorbij te razen zoals toeristenbussen ook altijd doen. Genieten ipv iets gezien denken te hebben.

 16. Carolien schreef:

  Wat ziet dat er mooi uit Sanne! ook echt iets voor mij.. Ierland lijkt me erg mooi. Jij had ook mooi weer zo te zien, dat is altijd afwachten daar 😉

 17. anto schreef:

  Wat stoer dat je dit gedaan hebt zeg! Ik vind fietsen in het buitenland altijd een beetje tricky want plat blijkt vaak ‘vals plat’ en vals plat een heuse berg. Maar goed, Nederlanders die we zijn …

 18. Gabrielle schreef:

  Gaaf zeg! Ierland heb ik helaas maar heel vluchtig gezien maar dat smaakte naar meer. Fietsen is altijd lastig want er is geen enkel land dat zo plat is als Nederland.

 19. Martin schreef:

  Ik heb me heilig voorgenomen om niet meer in het buitenland te fietsen….te kleine fietsjes (zeker in Azie) en te veel bergen..haha…ik ga liever wandelen. Wel een gave ervaring…uniek dat je gewoon water uit de beek kunt drinken! Het ziet er uit als een prachtig gebied…en je hebt geweldig mooie foto’s gemaakt! Heerlijk om na een inspanning lekker bij te komen in een pub!

 20. Jenny schreef:

  Wat een prachtige tocht! Ondanks je twijfel in het begin moet het achter toch zeker de moeite zijn geweest. Vaak zijn dat sowieso de betere tochten 🙂

 21. Diana schreef:

  Wat tof dat je bent gaan fietsen. Zelf zou ik gelijk de fiets pakken maar mijn paspoort voor borg achter laten – never nooit niet. Dus hopelijk kan je ook de fiets huren met borg in vorm van geld. Verder een prachtige omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl