Rondreis door Toscane: deze 7 stops mag je niet missen

Iedereen is weer langzaam aan het nadenken is over de aankomende zomervakantie. Wordt het Frankrijk, Engeland of toch Italië? Toscane is al jarenlang favoriet bij vele en dat is ook niet gek. In deze regio is zoveel te ontdekken! Maak een rondreis langs verschillende plekken en verblijf in een fijn hotel (psst hier is mijn hoteltip!). Deze 7 stops mag je op een rondreis door Toscane niet missen!

Tijdens onze rondreis in Toscane kozen wij voor een fijn hotel als uitvalsbasis ten westen van Florence. Vanuit hier hebben we iedere dag uitstapjes gemaakt naar stadjes in de omgeving. Het betekende wel dat we soms dagen nog 1,5 tot 2 uur in de auto zaten. Je kunt natuurlijk kiezen voor een vaste plek of echt rondreizen.

Benieuwd hoe een rondreis met kinderen door Toscane is? Lees de tips van Kidseropuit.

Dag 1: Stadje Vinci

We beginnen onze reis in het stadje Vinci. Jawel bekend van de grote Leonardo da Vinci. Ingenieur, kunstenaar, filosoof… waar is deze man eigenlijk niet groot mee geworden. Temidden van de olijfboomgaarden en de heuvels ligt de stadsburcht. Het ritje er naar toe is al fantastisch. We gaan de burcht naar boven en bezoeken het museum. Uitvindingen zoals het vliegtuig en de fiets van de maestro zijn hier te bewonderen. En ook de schetsen van de homo universalis. Dit werk is ook tot een grootst kunstwerk gemaakt. We beklimmen de toren en genieten van het magische uitzicht over de omgeving. Het is net of ik in een ansichtkaart sta. 

Deze diashow vereist JavaScript.

Dag 2: de Toren van Pisa

Op dag 2 reizen we af naar dé bekendste trekpleister; de toren van Pisa. Het is hier uiteraard druk met toeristen en gelukkig zijn wij er al buiten het hoogseizoen. Duizenden mensen maken foto’s alsof ze de toren rechtduwen of ertegenaan leunen. En ja uiteraard doe ik dat ook :). De Duomo waar de toren onderdeel van uitmaakt is ook prachtig. Rondom het plein liggen vooral allerlei souvenirzaakjes en slechte pizzeria’s. Nadat je alles hebt gezien kun je of naar het strand gaan (Pisa heeft namelijk een strand) of zoals wij doen in het zwembad van ons hotel duiken. 

Deze diashow vereist JavaScript.

Dag 3: Kunststad Florence

Op dag 3 gaan we naar dé stad Florence. De kunststad en beroemd om de dom. Die komen we vanwege onze kleding, te kort en te bloot, niet in en we zijn helaas de lange broek en bolero vergeten. Gelukkig is er zoveel in de stad te zien. Natuurlijk het topmuseum: Uffizi. Werk van de Italiaanse topmeesters al Michelangelo, Botticelli, Martini en Pierro della Francesco is hier bijeengebracht. In Galleria dell’Accademia vind je het andere topwerk van Michelangelo; de David. We dwalen over de pleinen, langs paleizen van de familie de Medici, langs de Arno, over de prachtige Ponte Vecchio met vele edelsmeden en beklimmen het uitzichtpunt Porta San Niccolo. Een dag in Florence is eigenlijk niet genoeg!

Deze diashow vereist JavaScript.

Wil je nog een leuk stadje ontdekken? Volterra is ook een romantisch stadje in Toscane.

Dag 4: Lucca, rustig stadje

Een heel ander stadje dan Pisa en Florence is Lucca. Rustig, vooral. Het hele centrum is autoluw en is omringd met een grote stadsmuur. Al in de Romeinse tijd had deze stad een belangrijke rol. Op de Piazza Anfiteatro vonden wedstrijden tussen gladiatoren en leeuwen plaats! Het plein heeft vier poorten, die allen toegang geven tot het ovale plein. Verderop ligt de Duomo, die weer een heel andere stijl heeft als die in Florence. De kerk heeft een collectie van oude kunst en archeologische voorwerpen. Lucca heeft bovendien meerdere torens die je kunt beklimmen voor een uitzicht over de stad.

Deze diashow vereist JavaScript.

Dag 5: San Gimignano, middeleeuws Manhattan

De volgende stop is San Gimignano. Deze mooie plek wordt ook wel heet middeleeuwse Manhattan genoemd en is met haar 13 of 14 torens wereldberoemd. Vanuit de hele omgeving is de ‘skyline’ al te zien boven de olijfboomgaarden, wijnranken en heuvels. In de middeleeuwen gold: Hoe hoger je toren was, hoe meer macht je had. Je snapt al dat dit zorgde voor enorme familievetes. We beklimmen de hoogste toren, Torro Grosso. Het sfeertje in de stad spreekt mij heel erg aan. Vanaf de poort dwaal je omhoog lang een hoop kleine boutiques, leerlooiers en keramiekgaleries. Op het plein Piazza del Duomo vind je Pluripremiata Gelateria, de beste ijssalon van de wereld! De chocoladebollen die ik hier at, waren echt de allerallerbeste! Wist je dat je ook in een van de torens kunt overnachtten? 

Deze diashow vereist JavaScript.

Dag 6: Sienna

We rijden nog een stukje verder naar het zuiden in Sienna. De aankomst in de stad, waar ik moest autorijden, kostte me bijna ons leven. De Italianen rijden als mafkezen! We dwalen door de straatjes en komen uit op het Piazza Il Campo. Vandaag waren we beter voorbereid en bezoeken we hier de Duomo. Ook al zo’n pracht en praal! 

Deze diashow vereist JavaScript.

Dag 7: Chianti

Je raad het al waar deze stad bekend van is… de wijn! Alleen al de rit er naar toe is de moeite waard. We rijden door heuvels met de wijngaarden ertegenaan. Prachtige uitzichten en we stoppen om daar alleen al van te genieten. In het dorpje Greve in Chianti stikt het van de wijnhuizen. Na een proeverij worden de nodige flessen voor thuis worden ingeslagen. 

Deze diashow vereist JavaScript.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

8 reacties op “Rondreis door Toscane: deze 7 stops mag je niet missen”
 1. […] Sanne reisde door Toscane. Lees over haar 7 aanraders in Toscane! […]

 2. Denise M schreef:

  Toscane is echt zo’n plek waar je een keer geweest moet zijn en waar je ook gerust meerdere keren naartoe kunt om nog weer meer te ontdekken. Er zijn zoveel mooie steden en dorpjes! Maar ook mooie natuur en kilometers strand. Ik ben er al een paar keer geweest (vorig jaar nog), maar wil toch nog een keer meer zien.
  Van Vinci had ik trouwens nog nooit gehoord, maar van de rest uiteraard wel.

 3. Lizette schreef:

  Fijn overzicht heb je gemaakt. Ieder jaar komt Toscane voorbij als mogelijke bestemming om met de auto heen te rijden. En ieder jaar valt ‘ie weer af. Wel erg spijtig, nu ik je foto’s zo zie. Het lijkt me er zo mooi! Chianti is een van mijn favoriete wijndruif. Het lijkt me super om daar een proeverij te doen. Lucca lijkt me fijn relaxt en minder druk. En San Gimignano ziet er heel bijzonder uit.

 4. Cindy schreef:

  In Toscane werd ik voor het eerst verliefd op Italië, inmiddels meer dan vijftien jaar geleden. Toen was het nog puurder dan het vandaag is, maar Toscane blijft sowieso een regio waar je het nooit beu wordt. Prachtig daar… In Vinci was ik nog nooit, maar de andere plekken die je opsomt zijn inderdaad aanraders. Mooi!

 5. Het lijkt me heerlijk om lekker door Toscane te rijden in een klein fiatje 🙂 . Toch maar een keer doen dan.

 6. Marcella schreef:

  Ik heb nog genoeg leuks te ontdekken in Italië. Toscane staat hoog op mijn wishlist!

 7. Niels schreef:

  Toscane is een hele mooie streek om doorheen te reizen. Pisa vond ik zelf tegenvallen, naast de toren stond er eigenlijk veel te weinig en het was super toeristisch. Een typisch gevalletje “eens en nooit meer”. Florence daarentegen was een hele mooie stad, veel te zien en te doen. Daar zou ik nog wel een keertje terug willen.

 8. Italië is op dit moment een van de weinige landen waar je nog naar toe kunt. Als het een beetje meezit zitten we hier over een paar weken, en Toscane gaan we zeker meepakken! Bedankt voor je tips.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© copyright ensanne.nl