Tips voor eten en drinken in Krakau

Voordat ik naar Krakau was geweest, had ik geen idee wat typische Poolse keuken was. Natuurlijk had ik voordat ik voet op Poolse bodem neerzette, wel het een en ander uitgezocht. Ik had zo al een hele lijst met suggesties waar we konden eten, wat de gerechten waren en waar we het konden vinden. Zoals je misschien al verwacht hebben we er maar een paar geprobeerd, maar het waren zeer goede keuzes. Wat en waar eet je in Krakau?

Tips voor eten en drinken in Krakau

Ik geef je graag mijn tips voor eten en drinken in Krakau inclusief Poolse gerechten.

Poolse gerechten

De twee typische Poolse gerechten die je veel tegenkomt in de stad zijn; Pierogie en Zapikanka. Daarnaast wordt eend en varken vaak gebruikt in de keuken. Toch zijn er ontzettend veel restaurantjes en eetbarretjes waar vegetarisch en zelf veganistisch eten aangeboden word. Ik stond er echt van te kijken, zoveel zijn er niet eens in Nederland (met uitzondering van Amsterdam natuurlijk).

Ontbijt in Krakau

Mama Restau Bar

Gelegen aan de New Market is Mama Restau Bar een restaurantje wat van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat open is. Het ontbijt in Polen bestaat veel uit eieren. Je kunt een Engels ontbijt, Eggs Benedict en nog meer soorten eieren in elk tentje bestellen als ontbijt. Ook Amerikaanse pannenkoeken zijn erg populair (en heel lekker) in Krakau. Je kunt hier in de avond ook terecht voor heerlijke cocktails!

Mama Restau Bar – Beera Meiselsa 24, 31-058 Kraków

Milkbar

Een super leuk eetplekje in Old Town. Het is een beetje ingericht in de stijl van een American Diner. Bestel je eten aan de balie en ze komen het brengen zodra het klaar is. Ondanks het best druk was, hoefden we niet lang te wachten. Ik koos daar voor een granola met vers fruit, verse yoghurt, rozijnen en honing. Een bak vol en het smaakte heerlijk. Ook de Eggs Benedict zijn er aan te raden.

Milkbar – Świętego Tomasza 24 – 33-332 Kraków

Lunch in Krakau

In Kasimierz zit er een plein genaamd New Market. Hier staat een grote ‘vreetschuur’ in het midden, waar verschillende aanbieders Poolse lekkernij aanbieden. Wij kwamen hier terecht per toeval en hebben hier een heerlijke zapikanka en pierogi gegeten. Zapikanka is een half stokbrood met daarop champignons en kaas erop. Je kan dan nog uit eindeloos veel soorten kiezen met vlees, verschillende kazen etc. erop. Het wordt gegrild en je hebt een heerlijk broodje. Pierogi is een soort dumplin of ravioli. Het is gevuld met vlees, groente of kaas. Werkelijk een heerlijke lekkernij!

Diner in Krakau

The Black Duck

Dit was het tweede restaurant waar we aan tafel schoven in Krakau. Het had een vermelding in de Michelingids van 2016 en zoals de naam al verraad, gespecialiseerd in eend. Het zit een een zijstraatje, niet ver van de Grote Markt, naast een prachtig hotel. De bediening is uiterst vriendelijk en spreekt goed Engels (eigenlijk overal wel in Krakau). We besloten voor een hele eend, die we met z’n tweeën moesten delen, te gaan. Een heerlijke fles wijn erbij en het plaatje was compleet. Het was een zeer gezellig restaurant en helemaal niet duur.
Tip: Als je hier wilt eten, reserveer van te voren. Wij hadden geluk, maar het zat toen ook al vrij vol!

The Black Duck – Poselska 22, 31-002 Kraków 

Schermafdruk 2016-10-05 14.56.15

Snack en borrelen in Krakau

Forum Przestrzenie

Dit is waarschijnlijk de favoriet van mijn vriend. Een oud hotel, langs de Wisla, waar overdag hip Krakau in de zon geniet van eten en drinken en ‘s avonds een dansje gewaagd kan worden. We kwamen hier ook weer per toeval en het is echt een heerlijke plek. Relaxte sfeer en smakelijke pizza’s en hamburgers. Daarnaast heb je prachtig uitzicht op Wawel hill en de oevers van het oude centrum van Krakau!

Forum Przestrzenie – Marii Konopnickiej 28, Kraków

Le Scandale

Gelegen aan de Nieuwe Markt in Kasimierz. Een bar waar je tapas en cocktails kunt eten. De tapas worden leuk geserveerd op een houten plak, een mandje met brood en het smaakt werkelijk heerlijk. De cocktails worden met zorg gemaakt. La Scandale is ingericht in het thema van Roaring Twenties. Prenten met Great Gatsby taferelen hangen aan de muren. Net als in de rest van Krakau, kost het hier ook niks, want ik betaalde voor een grote Mojito nog geen 4 euro.
Le Scandale – plac Nowy 9, Kraków

IJs in Krakau

Ik ben een waar ijsmonster. Waar ijs is, ben ik. Ik heb het enkele jaren geleden om tijdens mijn 10 daagse verblijf op Sardinië 47 bolletjes ijs te eten. Ook in Krakau hadden wij al snel een heerlijke ijssalon gevonden.

Good Lood

Good Lood zit op enkele plekken in de stad en het is er altijd druk. Het ijs wordt met een soort cementschep op je ijsje geplakt en het zijn zeker geen kleine bollen. De chocolade is er echt van chocolade. Aanraders zijn de chocolade, karamel met zout en de koekjes.

Good Lood – plac Wolnica 11  – 33-332 Kraków

Krakau  Wat en waar te eten in Krakau  Krakau

Krakau: waar je ook gaat eten en drinken is het zó goedkoop. Zelf op de Grote Markt waren de prijzen om te lachen in vergelijking met Nederland. Krakau is dus uitermate geschikt als je low budget een weekend weg wilt!

Meer tips voor Krakau

Reisgidsen Krakau

Wat is jouw favoriete restaurant in Krakau?

Talitha Berger

Speelt waterpolo | verzameld uit elke hoofdstad iets kenmerkends | verzameld maskers van haar reizen | Elle en Vogue zijn mijn bijbels | heeft eindeloos veel lippenstift | zwart is mijn favoriete kleur | Kattenvrouwtje | koken is een hobby | Vriendin van Teun

Deel dit bericht op...
[jpshare]

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl