Gastvrij verblijf bij een Maori familie in Nieuw-Zeeland

 Eten uit de hangi, leer de haka en hoor verhalen van de eeuwenoude stam. Bij de Toe Toe familie, gevestigd aan het prachtige Lake Aniwhenua op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland, ervaar je dit allemaal. 

Verblijf bij Maori familie Nieuw-Zeeland

Kia Oraaaaa! Nadine en haar familie (whanau in Maori genaamd) heten ons warm welkom op hun domein. De Kohutapu Lodge ligt aan het Lake Aniwhenua, een uur ten zuidoosten van Roturua en ook een uur ten noordoosten van Taupo. Ze zijn erg enthousiast om hun verhalen, de Maori-cultuur en hun eettradities met ons te delen. Bij het welkom vertelt ze gelijk over de oorsprong van haar stamboom die zo’n 400 jaar terug gaat, nog voor de grote migratieplaats vond. Ze behoren tot de Ngatie Manawa Tribe. Op de lodge leeft de hele familie nauw samen en heeft ieder zijn/haar eigen rol.

Activiteiten: stokken, haka en vlechten

Als welkomstsnack krijgen we ‘fried bread’. Een tussenvorm van een oliebol en donut. Nadat we daarna ons eigen cottage hebben betrokken, een schattig tuinhuisje met meerdere bedden, is het tijd voor wat workshops. Als eerst een traditioneel stokpakspel dat een combinatie van luisteren en behendigheid is. Daarna volgt de haka workshop. Een van de familieleden leert ons in een half uurtje tijd de basisprincipes van de befaamde strijdersdans die wij vooral kennen van ‘The All Blacks’. Best moeilijk om zowel de kreten als de bewegingen aan te houden, ondertussen niet in lachen uit te barsten maar heel serieus te kijken. We voeren het resultaat op voor de rest van de gasten. Daarna begint de rietvlechtworkshop onderleiding van een van de vele aunties van Nadine. Ze leren ons al snel de fijne kneepjes waarbij we de armband als een aandenken mee kunnen nemen. Wie niet van dit knutselen houdt kan een portie volleyballen.Maaltijd uit de grondoven

Dan wordt iedereen opgeroepen om naar het terras te komen. De hangi wordt gesloten. Een hangi is een traditionele grondoven. In een kuil in de grond wordt een vuur gemaakt, waarna vlees en groenten in speciale vuurvaste manden hier op worden geplaatst. Deze worden weer afgedekt met vochtige lakens en zand. Zo gaart het eten drie uur onder de grond. Wat dat met de smaak doet, proeven we ‘s avonds bij het buffet. Het heeft niet alleen een rook maar ook grondsmaak. Die proef je vooral bij de aardappels en kip. Met een kiwidessert sluiten we af en doen we daarna als een echte familie met z’n allen de afwas.

Verhalen bij het kampvuur

Na het avondeten is het kampvuur aangemaakt en bespreken we bij het vuur en een prachtige sterrenhemel op Maori-wijze je zorgen en gedachtes. Bijzonder! Ondanks dat het op de klok nog niet laat is, is het wel aardesteendonker. We zijn toe aan een heerlijke nacht op deze stille plek. Ik val als een blok in slaap en slaap voor het eerst sinds ik op reis ben een hele nacht door. De volgende ochtend staat het ontbijt ook weer klaar, dat uit vers fruit, het fried bread en ander lekkers bestaat. Wij gaan daarna verder naar Taupo en krijgen van Nadine nog het recept voor het fried bread mee.

Support de lokale community

Met een verblijf bij Kohutapu Lodge steun je de lokale community van Murupara. Dit traditionele Maori dorp kampt met veel armoede en een hoge werkloosheid. De opbrengst vanuit de lodge komt ten baten van de lokale school. En het restant van het buffet wordt ook met hen gedeeld. Het verblijf bij deze familie was inclusief mijn Stray rondreis route. Maar je kunt hier ook zelf een verblijf boeken.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
2 reacties op “Gastvrij verblijf bij een Maori familie in Nieuw-Zeeland”
  1. Yvonne schreef:

    Wat een mooie manier om kennis te maken met de lokale cultuur. Ik vind het altijd super om bij een lokale familie te overnachten. Helemaal leuk als er ook nog eens allerlei activiteiten bij zijn.

  2. Wat leuk en wat een bijzondere ervaring! Dit vergeet je vast nooit weer! Prachtige omgeving ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl