De 500e blog op ensannereist, vraag en antwoord over reisbloggen

Hoera de 500e blog op ensannereist staat live! 7,5 jaar geleden, in oktober 2013, startte ik na een rondreis in Portugal met mijn eigen reisblog. In deze 500e blog beantwoord ik vragen over het reisbloggen. 

Vraag & antwoord over reisbloggen

Q: Hoe begon je met je reisblog?

A. Na jaren geëxperimenteerd te hebben met websites bouwen, maakte ik mijn reisblog. Op reis maakten we veel gebruik van de tips van bloggers, dat waren er toen nog niet zoveel. Op weg ontdekten we veel meer nieuwe plekken. En dat hielp om te starten want die wilde ik graag delen. Het jaar ervoor was ik al begonnen met Instagrammen en door mijn werk was ik ook veel met social media bezig. Dat heeft geholpen om bereik op te bouwen. In 2015/2016 volgde ik een cursus voor reisjournalistiek zodat ik mijn artikelen met een andere blik ging bekijken. Later blogden Talitha en Dianne ook een tijdje mee, daar ben ik ze nog steeds dankbaar voor, want zo konden we meer bestemmingen toevoegen.



Q: Wat maakt ensannereist anders dan andere reisblogs?

A. Ik heb wel een duidelijke visie in wat ik post. Dat zijn niet alleen opsommingen van bezienswaardigheden of bucketlistlijstjes. Ik wil graag waardevolle inspiratie geven, die vooral ook rijke culturele ervaringen meegeven en ervaringen die je echt overrompelen, een extase geven en gevoel van vrijheid. Cultuur is daarin voor mij echt een sleutel, maar de extase kun je ook zeker in natuur ervaren. Ik hoop dat mensen dat in mijn blog terug zien.

Q: Wat moet je allemaal doen voor een reisblog?

A. Een reisblog begint natuurlijk met een verhaal, dus daarvoor moet je op pad. Dat kan dichtbij, maar ook ver weg. En dat is ook het grootste verschil met een foodblogger of een mamablogger. Hun blog speelt zich rondom huis af. Op reis moet je iets beleven hebben wat noemenswaardig is om over te schrijven. Daarbij maak ik dan foto’s en soms video. Als je dit op de computer hebt uitgewerkt en het beeldmateriaal nabewerkt en uitgezocht, begint het eigenlijk pas. Je moet aan Google optimalisatie doen, de goede links toevoegen, het op social media delen. Het maken van de verhalen is dus maar een kwart van de tijd.

Foto’s uitzoeken voor mijn blog

Q: Wat maakt dat je het na al die jaren nog leuk vindt?

A. Toch het reizen, hetgene wat ik het liefste doe. Over reizen, kunst en cultuur ben ik nooit uitgepraat en geschreven. Ik heb nog zoveel reistips om te delen en wil graag anderen blijven inspireren om ook anders te reizen. Niet alleen maar de lijstjes afwerken en hollen van hot naar her. Ik geloof dat als je kiest voor ‘rijkere’ ervaringen je daar meer aan overhoudt.

Q: Waarom ben jij nog geen fulltime blogger?

A. Ik zie mijn reisblog echt als ‘hobby’. Ik maak daarbij ook uitgebreidere kwalitatieve artikelen waarin het ‘scoren’ met de lijstjesblogs niet heel goed past. Ja, ik heb er wel enkele en die scoren nog steeds goed.  Ik hecht veel waarde aan geschiedenis, kunst en cultuur. Omdat ik ook nog in het Nederlands blog, is de doelgroep daarvoor dus erg beperkt. Dat zijn geen miljoenen Nederlanders. Dat maakt ook het verdienmodel anders. Omdat ik het als hobby zien, ben ik ook niet zo veeleisend voor mezelf.

Q: Verdien je veel geld met het bloggen?

A. Nee, gezien alle tijd die ik er in stop, is het niet rendabel. Ik heb wat inkomsten die voornamelijk door affiliate inkomsten komen, maar ik ben er niet volledig van afhankelijk. Ik zie het zelf als een dertiende maand, maar daarvoor zit er heel veel tijd in. Eigelijk investeer ik die verdiensten ook weer volledig in mijn site. Bijvoorbeeld een cursus of nieuwe camera. En uiteraard zijn er nog kosten voor hosting en de webbouwer die af en toe updates moet doorvoeren.

Q: Vind je dat er veel veranderd is de afgelopen jaren? En wat is de grootste verandering?

A. Ohja er is zoveel veranderd! De grootste veranderingen zijn er twee. Allereerst zijn er veel meer nieuwe bloggers bijgekomen. Expeditie Aardbol kwam laatst met een complete lijst van ruim 250 reisblogs. Waar er 7 jaar terug slechts een tiental bloggers zijn, zijn dat er nu honderden. Er is dus veel meer ‘concurrentie’ bij gekomen. En niet iedereen is even uniek, je ziet veel blogs die op elkaar lijken en een kopie zijn van elkaar. Ook is het steeds lastiger om een uniek onderwerp te pakken, dat nog door niemand beschreven is. Je kunt wel stellen dat alle bekende dingen ter wereld inmiddels besproken zijn en je er dus via Google iets over kunt vinden. Daarnaast is de rol van social media enorm veranderd. Toen is startte had je eigenlijk alleen via Twitter een bereik. Facebook en Instagram kwamen later waar je toen nog een organisch groot bereik kon hebben, zonder te adverteren. Nu ‘moet’ je als blogger op al die kanalen zijn, maar ook betalen voor je bereik. In de huidige algoritmes kun je er gratis bijna niets meer uithalen.

Q: En natuurlijk iedere maand lekker op gratis op persreis?

A. Ik ga maar heel beperkt op persreis, hooguit 1 à 2 keer per jaar. Als ik ga, moet het echt heel goed passen bij mijn blog en moet ik ook echt zelf vrijheid hebben om een deel van het programma zelf in te vullen. Mijn recentste trips waren naar Krakau (waar ik ook een congres bezocht), Luik en Goslar in de Harz. Allemaal ook niet ver weg dus.

Naar Luik ging ik wel op persreis omdat dit goed bij mijn blog paste en ik erg vrij in het programma was. 

Q: Ga je een boek maken, net als veel andere reisbloggers?

A. Nog geen idee! Wie weet een keer, het is voor mij geen doel op zich. Daarnaast vind ik dat ook de boeken nu al zoveel op elkaar lijken. Leg de covers van de meest bekende reisblogboeken naast elkaar en je ziet bijna geen verschil…

Q: Waar droom je dan nog van?

A. Ik heb wel langer het idee om een echt magazine te maken van reizen. Ook omdat ik mezelf niet herken in de reizen die in de bekendere titels staan. Dat is vaak nog van het ‘bucketlist’ gehalte. Alleen dit idee zit voorlopig nog in de koelkast door de huidige crisissituatie.

Heb jij nog vragen? Stel ze in de reacties!

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

4 reacties op “De 500e blog op ensannereist, vraag en antwoord over reisbloggen”
  1. Mirre schreef:

    Wel een leuk idee om een keer een magazine te maken. En misschien heb je er nu juist tijd voor, tijdens de coronacrisis? Anyway, ik vind dat je mooie, unieke artikelen schrijft dus ik hoop dat er nog zéker 7 jaar bij komen! 🎉

  2. Lizette schreef:

    Wat leuk om te lezen hoe je over bloggen denkt! Ik herken veel van wat je zegt. Inmiddels ben ik bijna 6 jaar verder en zie ik dezelfde veranderingen als jij. En het uniek blijven vind ik erg belangrijk mooi dat jij je zo op cultuur richt. Daarvan zijn er volgens mij niet zoveel.

  3. Aniek schreef:

    Wat een mooi kijkje achter de blog. En een goed idee een magazine te maken. Ik begrijp wel wat je zegt, veel reismagazines beschrijven picture perfect reizen, of juist reizen die voor veel mensen niet bereikbaar zijn. Het zou interessant zijn hier wat authentiekere reizen aan toe te voegen.

  4. Yvonne schreef:

    Wauw, je 500e blog.. super. Ik heb werkelijk geen idee hoeveel blogs ik eigenlijk al geschreven heb. Ik ga zo eens kijken. Maar had natuurlijk hiervoor al een reiswebsite met reisverhalen, dus eigenlijk zouden die nog moeten meetellen. Leuk dat je vragen beantwoord.. ik volg je niet enorm intensief, maar al wel best lang en ik herken wat je zegt over jouw content. Die is echt wel uniek. Heerlijk om je eigen ding te doen en je niet te laten leiden door anderen, of te gaan voor het geld door lijstjes te gaan maken. Ik volg je graag zo, dus ga zo door… op naar de 1000 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© copyright ensanne.nl