Maak kennis met Luik, het rauwere broertje van Maastricht

Zoek je een alternatief voor een weekendje Maastricht? Denk dan eens aan Luik. De vierde Belgische stad komt qua sfeer goed in de buurt, ligt ook aan de Maas en is ongeveer even ver rijden. Vernieuwingen in de stad maakt dat je hier makkelijk drie dagen kan verblijven. Ik bracht zelf een flitsbezoek, op uitnodiging van Toerisme Wallonië, van zo’n 24 uur na een weekend in de Ardennen maar kan je aanraden hier een heel weekend te verblijven. Ik geef je tips en de bezienswaardigheden voor Luik.

Wat te doen weekendje Luik, tips & bezienswaardigheden

Luik heeft eigenlijk drie centrumdelen: Guillemins-Médiacité, de kathedraalbuurt en Hors-Château. Guillemins-Médiacité heeft zich de afgelopen tien jaar ontwikkeld en ligt tussen het station en museum & park La Boverie. De kathedraalbuurt is het gebied waar je de meeste winkels en cafés vindt. Hors-Château is het historische centrum waar je over kasseien loopt, de metershoge trap vindt en schattige hofjes.

Overnachten in Red & Breakfast

Ik werd gastvrij ontvangen bij Nicole & Michel die de luxe bed en breakfast aan de rand van het centrum runnen. Lees hier mijn review!

Wil je een B&B die meer in het centrum ligt? Vergelijkbaar is No5 Bed & breakfast.

 

Bezienswaardigheden Luik

Station Guillemins

Eén van die “nieuwe” trekpleisters is het station van Luik. Ontworpen door architect Santiago Calatrava. Het stationsgebouw is inmiddels al 10 jaar open, sinds 2009 en met de bouw werd nog eens tien jaar eerder gestart. De bijnaam van het station is de kathedraal van moderne tijden. Het laat veel licht door vanuit de 40 meter hoge overkapping. Het station is het perfecte startpunt voor een wandeling langs de Maas.

Deze diashow vereist JavaScript.

Wandelen langs de Maas

Vervolg vanaf het station je wandeling langs de Maas. In 2016 werd La Belle-Liégeoise geopend, een voetgangersbrug tussen park La Boverie en het station. Je kunt in het park het museum La Boverie bezoeken, maar ik wandelde zelf richting het centrum. Zo kwam ik langs de jachthaven en Tour du Paradis.

Stadswandeling door historisch Luik

Luik heeft geen middeleeuwse binnenstad meer omdat in de 17e eeuw de opstand alle gebouwen behalve de kerken zijn verwoest. Zo moest ook de Grote Lambertus kerk het bekopen. Vroeger bestond het centrum uit twee eilanden met aftakkingen van de Maas, deze zijn nu gedempt. Is je Frans goed? Stap dan in voor een wandeling met gids. Bij de VVV, in de voormalige vleeshal, is daar meer informatie te krijgen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Cour Saint-Antoine

Geef een beroemd architect de vrije hand om een hofje te restaureren et voila. Charles Vandenhove, eerder dit jaar overleden op 91 jarige leeftijd , ontwierp ook diverse gebouwen in Nederland. Cour Saint Antoine kreeg een beroemde goot, piramide als verwijzing naar de Maya’s en een obelisk.

Street art kunstwerk

Verstopt achter de doorgaande straat vind je het street art kunstwerk Chrystal Flowers van een Spaanse kunstenaar. Het is gemaakt op het gesloten museum voor moderne kunsten. Leuk weetje, tegenover het kunstwerk staat een fontein met een waterdraagster op de top. Deze zijn enkele decennia geleden geschonken door de dierenbescherming. Paarden konden bovenop drinken, honden beneden. Er staan er nog vijf in de stad.

Deze diashow vereist JavaScript.

Museum Grand Curtius

Uiteraard mag een museumbezoek niet ontbreken. Een diverse collectie van religieuze kunst, wapens, glaswerk en archeologische vonden zijn te zien in Grand Curtius. Het museum is gevestigd in het voormalige paleis van de Luikse handelaar Jean Curtius en mag je echt een pareltje van de Maaslandse stijl noemen Ook in de tuin kun je heerlijk zitten, de kunstwerken bekijken of een spelletje schaak spelen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Eén van de zeven Belgische wonderen

In de St Bartholomeus kerk vind je een bijzonder doopvont. Dit komt uit de 12e eeuw en is een meesterstuk uit de goudsmederij. Het wordt beschouwd als een van de zeven religieuze Belgische wonderen. Je hoeft de kerk niet in om het te zien, maar kunt door het raam gluren.

Knusse hofjes

Achter de grote straat Hors-Chateau schuilt een reeks van knusse steegjes en hofjes schuil. In de jaren 70 gingen inwoners deze vervallen straatjes zelf renoveren omdat de gemeente er niets aan deed en nu zijn ze een van de meest geliefde plekken van Luik. Tip: In een van de steegjes vind je het themarestaurant Le Thème. Iedere keer verschilt het thema hier, deze maand was het piraten!

De steile trap & Brasserie C

Bekend beeld van Luik is de enorme steile trap. Bovenop de citadel was een kazerne gevestigd. Om te zorgen dat de soldaten snel en zonder afleiding bij calamiteiten in de stad waren, werd in de 19e eeuw deze trap aangelegd. Maar liefst 374 treden telt het. Direct naast de trap ligt de leuke Brasserie C, nu een bierbrouwerij & bistro. Hier ligt nog een geheime trap om hoog, waar je na een klim via de kloostertuinen terug kunt wandelen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Bourgondisch genieten rondom de Markt

Zoals in zoveel steden is het rondom de Markt levendig. Het plein is gelegen tegenover het stadhuis en de terrassen zijn geplaatst rondom de twee fonteinen. Sla hier zeker een Belgisch biertje achterover (tip: Beerlovers Café) en neem een echte Luikse specialiteit de gehaktbal.

La Cité de Miroir, exposities in zwembad

Achter de Opera van Luik vind je een bijzonder cultureel complex. La Cité de Miroir is het voormalige zwembad in Bauhausstijl en stelt nu wisselende exposities tentoon. Toen ik het bezocht, was er een maskerexpositie te zien. Direct aangrenzend vind je de bioscoop en het poppodium.

Deze diashow vereist JavaScript.

St Paulus kathedraal

Hoewel de grote St Paulus wel in de steigers staat, is het zeer de moeite waard even naar binnen te gaan. Vooral voor de prachtige glas-in-lood ramen. Zowel oude uit de 16e eeuw, maar ook hypermoderne van het afgelopen decennium. De kerk is gratis toegankelijk en heeft ook een kloostergang en schatkamer.

Deze diashow vereist JavaScript.

Ook leuk tips in Luik

Met het bovenstaande heb je uiteraard al genoeg tips om te bezoeken. Ik kwam zelf ook nog deze bezienswaardigheden tegen.

  • De La Batte Markt, is de oudste markt van België en is iedere zondag langs de Maas. Let op: het is geen vintage/antiek, maar een ‘normale’ weekmarkt.
  • Het Museum van het Waalse leven, een historisch museum met gebouwen die verhuisd zijn naar de huidige plek. Hierbij ligt ook een marionettentheater waarbij de mascotte van Luik, Tchantches, een hoofdrol speelt.
  • Het archeologisch museum, dat ondergronds ligt op de plek van de voormalige kathedraal St Lambertus. Niet alleen resten van de kerk zijn te zien, ook de overblijfselen van een Romeinse villa.
  • De oudste winkelpassage in Art deco stijl: Lemonnier. Hier heb je het gevoel in een onbekend stukje Parijs te zijn.

Eten & drinken in Luik

Uiteraard mag je Luik niet verlaten zonder een Luikse wafel te proeven, Belgisch bier te drinken of een gehaktbal met Vlaamse frieten te eten. Tips voor bourgondisch eten & drinken in Luik:

Op zoek naar meer culinaire adressen in Luik? Ongewoon Lekker zet de lekkerste voor je op een rij.

Deze diashow vereist JavaScript.

Vervoer in Luik

Ik deed alles in Luik te voet maar heb wel twee tips voor je als je iets minder meter met de benenwagen wilt maken.

  • Pendelboot: Voor slechts 2 euro kun je van Museum La Boverie (ter hoogte van het station) naar de halte centrum. Vaart in de weekenden tot 30 november.
  • Lime step: Al in veel andere steden gezien en ook in Luik, de elektrische Lime step. Met een app reserveer je de step die je oppakt en ergens anders weer achterlaat.

Evenementen in Luik

Combineer een bezoek aan Luik met deze unieke evenementen.

Stedentrips België

Benieuwd naar andere Belgische steden voor een weekendje weg? Lees meer op ensannereist over:

Disclaimer: Ik bezocht Luik op uitnodiging van Toerisme Wallonië.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© copyright ensanne.nl