Het knusse Brabantse vestingstadje Heusden

Je komt af en toe op plekjes waarvan je denkt: nooit geweten! Zo kwam ik op een zonnige zomerzondag in het monumentale vestingstadje Heusden in Brabant. Compleet met een binnenhaven, mooie geveltjes, een heemtuin, stadswallen en een drietal standerdmolens is het stadje een leuke stop om met de boot aan te meren of als fietsstop.

Heusden ligt tussen Den Bosch en Waalwijk aan de Bergse Maas en is als stadje een van de oudste waterburchten van Europa. Al in de tijd van Willem van Oranje was het een belangrijk vesting. In de jaren 80 werd het met een enorme restaurantiebeurs grondig in ere hersteld. Een antiek document uit 1649 vormde hiervoor de basis. Heusden is ook de stad van twee bekenden in de modewereld. Designer Addy van den Krommenacker en schoenendesigner Jan Jansen. Beide hebben dan ook een winkel in het oude centrum. Op de stadswal staan aan de Maaszijde een drietal standerdmolens. Standerd is daarbij de verwijzing naar het onderstel, dit type molen zweeft als het ware boven de grond. We passeren de poort en kijken uit op de levendige jachthaven, het is een mooie dag en dus een komen en gaan van passanten.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Heemtuin de Meulenwerf

Aan de voet van de twee molens bij de haven ligt de Heemtuin de Meulenwerf. De zonnenbloemen stralen in volle glorie en enkele blauwe korenbloemen prikken in de moestuin. De Heemtuin kent al een lange geschiedenis. Je ziet verschillende gewassen van ambachten zoals de bierbrouwer, geneesheer, kruidenier hier terug en ook vergeten groenten. Ook kun je de geur-, geluid- en tastroute volgen, zo is de tuin ook voor visueel beperkten een beleving. Uiteraard trekt de Heemtuin ook veel fauna aan zoals insecten, vlinders, vogels en egels.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Monumenten in Heusden

Terwijl de straatjes met leuke winkeltjes doorkruisen komen we langs de vele monumenten, huizen met oude deuren, glas-in-lood ramen en gevelstenen. Niet gek dat Heusden een beschermd stadsgezicht is. Zo kun je onder andere de Visbank en het Commiezenhuis, de Sint Katharina kerk, het stadhuis en het postkantoor en de oude waterpomp op de Vismarkt bewonderen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Leuke winkeltjes in Heusden

We stappen bij een ambachtelijke kaarsenmaker maker binnen, die uitlegt hoe het proces van grote stompkaarsen van wel 500 branduren in zijn werk gaat. Er tegenover ligt een ouderwetse speelgoed en oud-hollands snoepwinkeltje, maar voorlopig geen jarige kinders. We passeren wat leuke woonwinkels en fleurige galeries. Een authentieke slijter maar ik zie helaas geen lokale kruidenlikeur. Omdat we dorstig zijn toch maar een terrasje op gezocht. Aan de Vismarkt liggen meerdere cafés en het toeval wil dat bij Café Havenzicht net een plekje aan de reling vrij komt… Proost!

Fijn om te weten

In Heusden zijn de winkeltjes op zondag geopend en bij een mooie dag is het een komen en gaan van fietsers en passanten in de haven.

In de buurt van Heusden:

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
13 reacties op “Het knusse Brabantse vestingstadje Heusden”
 1. Grappig. Dit is voor mij een volledig onbekend stadje (dichtbij again…). Goede en verrassende tips en zeker de moeite waard om een keer te bezoeken!

 2. Yvonne schreef:

  Wat een sfeervol stadje zeg. Soms wordt je compleet verrast inderdaad. Ik had dat met de omgeving van Loevestein, dat pontje naar Woudrichem… fantastisch!

 3. ivonne schreef:

  Wij hebben weleens in de buurt gefietst en kwamen toen ook door Heusden. Ik vind het een klein, maar fijn stadje. De heemtuin hebben we gemist, dus als we er nog eens langsfietsen…..

 4. Carolien schreef:

  Dat ziet er leuk uit. Ook nooit geweten. Ik vind Oudhollandse snoepwinkeltjrs zo Leuk!

 5. Aniek schreef:

  Leuk! Ook voor mij is dit nog een onbekend stadje. Mooie plek om tijdens een fietstocht eens te stoppen.

 6. Kelly schreef:

  Nooit geweten dat Heusden zo’n leuk stadje is, ondanks toch echt een Brabantse ben.

 7. Niels schreef:

  Mooie stad. We gaan er elk jaar toch minstens een keertje op bezoek. Heel dichtbij 😉 Ook een mooie uitvalsbasis om te fiets de omgeving te ontdekken. Niet dat die omgeving nog veel geheimen voor mij heeft, maar toch. Prachtig oud stadje.

 8. Esther schreef:

  Wat een ontzettend leuk plaatsje! Ik had er nog niet eerder van gehoord. Ik hou wel van dit soort charmante plaatsjes, die nog niet zo toeristisch zijn.

 9. Marcel schreef:

  Heusden is zo’n leuk plaatsje met een mooi historisch dorpskern. Je kunt er heerlijk eten en ‘s zomers is het er uitermate gezellig met de terrassen op het plein.

 10. Jessica schreef:

  Jaaa Heusden is leuk! Dit ligt letterlijk bij mij om de hoek haha ;p Heerlijk om hier rond te lopen en ik heb hier onwijs veel avonden doorgebracht in het pannenkoekenhuis!

 11. Marcella schreef:

  Wat een schattig plaatsje is dit! Ik heb echt veels te weinig gezien in Brabant, nog genoeg te ontdekken dus. Leuk!

 12. Diana schreef:

  Heusden is echt een leuke plek om een middag door te brengen. Ben er zelf geregeld geweest.

 13. Elisa schreef:

  Ziet er heel sfeervol uit, leuk! Die tuin is ook echt prachtig met al die bloemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl