Ontdek de West Veluwe! Leuke dagjes uit in dorpen rondom Barneveld

“Aan Parijs valt niets meer te ontdekken. Maar wat weet je eigenlijk van Barneveld?” zei de opa van Loesje. Mijn eigen oma had dat ook zeker kunnen zeggen, want ‘de Veluwe is toch ook mooi’. Barneveld is naar mijn weten bekend van kip en ei. En dat wil de gemeente graag ook zo houden! Mij was onbekend dat de dorpskernen Voorthuizen, Kootwijk en Garderen ook bij diezelfde gemeente horen. In deze dorpen wordt door velen vakantiegevierd en aan de westkant van de Veluwe is dan ook genoeg te beleven! Lees verder voor tips!

Leuke dagjes uit Veluwe:
Barneveld, Garderen, Voorthuizen, Stroe, Kootwijk en Ermelo

Museum over kip & ei

Wat was er nu eigenlijk eerder het kip of het ei? Ik moet je bekennen, zelfs na een bezoek aan het Nederlands Pluimvee Museum heb ik geen antwoord voor je. Maar het museum is een leerzame ervaring over een product dat we bijna allemaal wekelijks eten. Want een gemiddelde kip doet er 25 uur over om een ei te leggen en de eerste broedmachine kwam uit het oude Egypte. Alle facetten die bij het ei horen komen langs in het museum en gastvrije vrijwilligers vertellen je graag vol passie veel details. Van eierdopjes tot eierdozen.

Ik wist zelf bijvoorbeeld niet dat er zoveel soorten hoenen zijn, een twintigtal kun je in de rennen buiten ook met eigen ogen zien. En ik leer over de nummering op een ei, de code moet beginnen met 0NL voor een biologisch ei uit Nederland, als het een 3ES is een ei dat gelegd is door een gekooide kip in Spanje… Hoogtepunten in het museum zijn uiteraard de kuikentjes die je kunt knuffelen en een heuse eierveiling anno 1930 waar alleen de prijs in euro en het pinapparaat veranderd zijn. In de koffiekamer kun je terecht voor een kopje koffie en cake. Neem naast de vers geveilde eieren, ook zeker een flesje advocaat mee.

Oranjerie op Landgoed de Schaffelaer

Nog een prachtige plek in Barneveld is Landgoed de Schaffelaer. Aan de Stationsweg zie je het kasteel al staan pronken, met haar neogotische gevel. Via een statige oprijlaan met aan je rechterhand een schaapskooi en aan je linkerhand een oranjerie kom je op het landgoed. Hier kun je een mooie wandeling maken, naast ganzen, zwanen zie je hier ooievaars.

Het landgoed is onderdeel van het Gelders Landschap. In de fotogenieke Oranjerie met uitzicht op of het kasteel of de weide kun je dineren en lunchen. Het restaurant van Erik Hendriksen werd herbouwd op de originele fundering, met eigentijdse voorzieningen zoals een koelcel in de kelder. Alle ingrediënten komen uit de omgeving, want er zijn zoveel mooie streekproducten op de Veluwe! Het restaurant heeft noteringen in de Lekker 500 en Michelingids!

Pluk je zomerbloemen

Gelderse gastvrijheid vind je ook bij Pluktuin voor jou in het dorp Voorthuizen. In de enorme tuin aan het huis mag je namelijk zelf bloemen en fruit plukken. Pak de ladder, een schaar en een mandje. Fleurige dahlia’s, een kleurig veldboeket of een zoetsappig appeltje. Of neem plaats in de theetuin en geniet van een zelf geplukt kopje kruidenthee. De aanhankelijke hond komt je al gauw te gemoed. En voor thuis neem je ook een zelfgemaakte jam of kruiden mee. Vanaf 8 juli 2020 is de pluktuin weer open voor iedereen.

Dwalen tussen het mais

Een stukje verder in het dorp Voorthuizen vind je een enorm maisdoolhof. Ieder jaar vanaf juni is tussen de metershoge maisplanten een enorm parcours uit gezet. Voor slechts €4,00 en een kopje koffie mag je hierin dwalen. Ook leuk voor volwassenen! Onderweg kom je verschillende vragen tegen, zodat je ook nog iets opsteekt van het leven op de boerderij. Na afloop duik je natuurlijk in het maisbad. Begroet ook zeker de kameel, koop biologisch vlees in de winkel en kinderen leven zich uit in de enorme speeltuin. Blijven slapen kan hier ook in een hooiberg!

Pittoresk Kootwijk

Bij Kootwijk denk je wellicht aan ‘Radio Kootwijk’. Dit bekende gebouw ligt enkele kilometers verder dan het dorp en in een andere gemeente; Apeldoorn. Kootwijk zelf is een knus Anton Pieckachtig dorpje waar het plein in Monopolystijl ‘De Brink’ heet. Naast de kerk wachten hier nog paarden en wagens voor een ritje, is er een minibibliotheek en waterpomp. Daarnaast vindt je twee gasterijen op het plein, beide eigendom van de 32-jarige Thom een enthousiaste horecatijger die op jonge leeftijd hier zijn droom waarmaakt. Al eeuwen is Kootwijk bekend om haar gastvrijheid en dat merk je bij Gasterij ’t Hilletje, één van de zaken van Thom, dan ook. Aandacht en heerlijk eten in een huiselijke setting. Een goede bodem om daarna weer verder op pad te gaan in de mooie natuur.

Geitenkaas van de boerin

De Groote Stroe is het domein van boerin Magda en haar 80 geitendames. Al jaren maakt ze vol passie en trots biologische rauwmelkse geitenkaas. Haar dames zijn haar alles,  want zonder de geiten geen kaas. Alle geiten hebben een naam, die ze natuurlijk alle 80 kent. Vakmanschap, liefde en geduld proef je in de kaas. Vele sterrenchefs (o.a. de Librije van Jonnie Boer) zijn ook dol op de Stroese dames. In de winkel proef je jong, belegen, oud, feta, gerookte of kruidenkazen. Er is voor ieder wat wils! En de witte fabriekskleur is nergens te zien. Mijn favoriet is de Stroese Dame met fenegriek, en ik rij dan graag nog even langs Stroe voor een flink stuk voor thuis.

Zandsculpturen Garderen: je komt ogen te kort!

Garderen heeft één attractie die je niet wilt missen. De beeldentuin met haar geweldige zandsculpturen. Ieder jaar scoort dit uitje weer hoog in de leukste uitjes van Nederland verkiezing. Sinds juni is het Veluws zandsculpturenfestijn weer geopend voor bezoekers. Je komt ogen te kort in de waanzinnig gemaakte beelden. Zowel binnen als buiten zijn tientallen creaties gebeeldhouwd in zand. Ook voor woonwinkelen ben je hier aan het juiste adres, want naast de beeldentuin is er 3000m2 aan showroom met de leukste woonaccessoires van Laura Ashley, Riverdale, PMTD en vele andere merken.

Klim als een aap, klimbos op de Veluwe

Liever wat adrenaline? Klim dan als een aap door de boomtoppen van Garderen. Met maar liefst 25 meter hoogte is dit het hoogste klimbos van Nederland. Er zijn 10 verschillende parcoursen om je aan te wagen. Avontuurlijk, spannend en uitdagend in één. Fietsen over een kabel, een ton die wiebelt, tokkelen, een wipe-out baan en evenwichtsbalken. Zelfs de gevorderde klimmer hoeft zich hier niet te vervelen. Voor de allerkleinsten vanaf 4 jaar is er een netventure parcours. Lees hier mijn avontuur in een Klimbos op de Veluwe!

Schaapskooi in Ermelo

Als laatste tip een bezoek aan de Schaapskooi bij Ermelo, net boven Garderen. Ook hier is van alles te zien! Een prachtig stuk heide is het thuis van meer dan 400 schapen en lammetjes. Een fantastische plek met het nieuwe leven, de bloeiende hei en een zonnetje. Per dag gaan de schapen zo’n 5 à 7 uur uit grazen. Het vertrek en de aankomst met de herder is een hele happening! Lees meer over deze plek.

Overnachten in Barneveld & omgeving

Heb je door al deze leuke tips zin gekregen om te overnachten in Barneveld of een van de omliggende dorpskernen? Hier een paar tips:

Disclaimer: Ik bezocht Barneveld op uitnodiging van Go Barneveld tijdens een Ambassadeursmeet van Welkom terug in Nederland. Het Klimbos en Schaapskooi bezocht ik eerder op eigen gelegenheid. De Grote Stroe tijdens een blogtrip van Gelderse Streken. Met uitzonderingen van de accommodaties zijn het eigen foto’s. 

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
3 reacties op “Ontdek de West Veluwe! Leuke dagjes uit in dorpen rondom Barneveld”
  1. Yvonne schreef:

    Wat leuk, zo’n pluimveemuseum, dat zouden onze meiden wel kunnen waarderen. Vandaag heb ik trouwens geklommen in Garderen, met collega’s, als afscheidsuitje. Een paar maanden terug al met onze kids gedaan, erg leuk.

  2. Kelly schreef:

    Wat een leuke tips zeg!Zo’n klimbos is inderdaad erg leuk. Heb ik een aantal jaar geleden in Veldhoven gedaan, maar ik vond het eerlijk gezegd toch best spannend. Die beeldentuin in Garderen lijkt me ook erg mooi.

  3. Je raakt nooit uitgekeken op de Veluwe hé! De oranjerie ziet er gaaf uit (en lekker) en de pluktuin lijkt me erg tof. En ja, dat pluimvee museum maakt toch ook nieuwsgierig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl