Try before you die: Bezoek de zoutmijn bij Krakau

Tijdens mijn interrailreis in de zomer van 2016 heb ik ook Krakau niet overgeslagen. Talitha vertelde al over de top 8 bezienswaardigheden (waar ik het zeker mee eens ben), over het eten en haar indrukwekkende bezoek aan Auschwitz. Een andere top activiteit in de buurt was volgens onze hosteleigenaar de zoutmijn in het nabij gelegen stadje Wielickza. Omdat een van mijn vriendinnen al in Auschwitz geweest was, kozen we voor de geschiedenis van een van de oudste zoutmijnen ter wereld (1044 n.ch.), heel bijzonder!

Wieliczka

Ongeveer een half uur met de trein vanaf het centraal station van Krakau (Glowny) kom je in het stadje Wieliczka. Met borden staat aangeven hoe je bij hun topattractie: de zoutmijn van Wieliczka komt. Alleen stoppen de borden bij de uitgang van het museum, in plaats van de ingang van de attractie, even opletten dus!

  • Je betaalt zo’n 80 Poolse zloty voor een ticket. Dat is omgerekend ongeveer 25 euro.
  • 10 zloty voor een fotopermissie waarbij je de sticker op je camera/vest moest plakken.

Vroeger leefden er werkpaarden in de zoutmijn

Rondleiding

Wij kozen voor een Engelstalige rondleiding van 2 uur met een groep van ongeveer 15 man. Je kreeg aan het begin van de rondleiding een headset waardoor je de gids altijd kon verstaan. Daarna moesten we 340 treden naar beneden, daar werd ik wel een beetje duizelig van, maar het is het waard. Dan ben je op ongeveer 64 meter diepte en vertelde de gids over de geschiedenis van de zoutmijn. De looproute is goed te doen, alleen soms best glad. Ook zijn er wel een aantal trappen die je op en af moet, dus enige conditie is vereist. Ondergronds is het het hele jaar 16 graden, dus in de zomer is het wel handig een jasje mee te nemen.

Zoutmijn_krakau

Zelfs de kroonluchters zijn gemaakt van zout

Je komt langs allerlei ondergrondse ruimtes en gangen waardoor ik gefascineerd raakte door de mensen die dit ooit gebouwd hebben. We kwamen langs ondergrondse meren, een kapel, een balzaal, werktuigen en standbeelden van historische en mythische figuren, gemaakt van rotsachtig zout. Je kunt zelfs het zout proeven van de muren en een slokje zout water nemen uit een nog stromende bron! Ik vond het erg bijzonder en je had prachtige uitzichten maar wel jammer dat het zo mega toeristisch is. Er zijn echt massa’s groepen die elkaar vaak tegenkomen in de gangen als de gids niet snel genoeg informatie deelt. De mijn zelf is 327 meter diep, maar zover kun je helaas niet helemaal komen.

De zoutwaterbron

Krakau_190716IMG_5867Krakau_190716

Een onderwatermeer

Op 135 meter diepte

Na ruim twee uur kwam er aan het einde van de tour. Daar moet je je headset inleveren en kun je nog naar een restaurant, een museum of kun je zelfs interessante ruimtes huren voor een evenement in de zoutmijn. Je hebt er bijvoorbeeld ook een kuuroord en de zoute lucht met diverse mineralen is voor astma- of copd-patiënten erg goed voor de luchtwegen. Wij kozen ervoor om na een lange wandeling van ruim een half uur naar de liften, te gaan omdat we nog moesten eten en ‘s avonds de trein naar Wenen moesten halen.

 

Dianne de Kievit

Afgestudeerd | blogt voor ensannereist.nl | citytrips | vergeet nooit mijn Nikon D3000 | fotografie | erop uit gaan | backpack | festivals = een vorm van reizen | concertliefhebber | happysocks | wil na mijn studie leisure management graag alleen op reis

Deel dit bericht op...
[jpshare]
2 reacties op “Try before you die: Bezoek de zoutmijn bij Krakau”
  1. Shirley schreef:

    Lijkt me heel erg mooi om te zien. Toen ik in Krakau was ben ik hier helaas niet geweest. In verband met beperkte tijd kozen we ervoor om naar Auschwitz te gaan. Geen spijt van, maar voor een volgende keer staat Wielickza wel op mijn lijstje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl