Dubbelinterview: Reislustige freelancers en digital nomads Jessica & Suzanne

Werken en reizen combineren oftewel digital nomad worden. Al eerder vertelde ik je over deze werkwijze en in mijn (online) kring passeert het regelmatig de revue. Jessica en Suzanne zijn al digital nomad en organiseren nu events en webinars om jou te inspireren. Tijd om in een dubbelinterview even bij te kletsen en te vragen hoe het hen bevalt.

Sanne: Laten we beginnen met de vraag: wat is de meest gestelde vraag aan jullie over het digital nomad zijn?

Jessica: “Het zijn eigenlijk hele algemene vragen met een negatieve boventoon: “Hoe kan ik geld verdienen op reis? Hoe moet ik locatie-onafhankelijk werken? En “Ga je hier nu lang mee door? Ga je dit fulltime doen? Wanneer ga je werk zoeken?”
Suzanne: “Ja meestal is de vraag “Hoe word je dat dan?” Ik leg dan uit dat het begint met online werk zoeken. Zorg dat je werkt als digital assistent, webmaster, fotograaf of coach, allemaal beroepen die je op reis kunt doen. Vaak wordt ook gevraagd: “Vind je het niet zonde om op reis te werken?” Nee is dan mijn antwoord want door deze leefstijl kan ik zoveel reizen.

Sanne: Sinds een maand of 3 heeft iedereen het over digital nomad. Hoe komt dat volgens jullie?

Suzanne: “Het is niet perse nu in eens een trend, maar dit jaar gaat het economisch natuurlijk weer veel beter. Minder werkloosheid, iedereen is welvarender en ja ik denk dat vele dan bedenken “wat kan ik nu weer voor leuks doen.” Ik zie het als een vervolg op het nieuwe werken. Het internet is overal ook steeds sneller en straks kunnen we ook overal vrij roamen.”

Sanne: Wanneer kun je volgens jullie je digital nomad noemen? Hoeveel weken moet je op reis, moet je ver weg etc? Of kun je ook zonder vaste plek in Nederland werken?

Suzanne: “Er is niet één definitie. Je moet locatie-onafhankelijk kunnen werken, en dat regelmatig doen. Je hoeft niet 300 dagen per jaar op reis. Het is een leefstijl waarbij je zelf je keuzes maakt en flexibel moet zijn. Als je die keuzes hebt kun je werken waar je wilt.”
Jessica: “Ook in Nederland kun je werken. Zo werk ik de ene dag in de bibliotheek en de andere dag op het strand. Je kunt niet alles in het buitenland doen, ik moet ook nog regelmatig in Nederland zijn. Als zo’n 60% van je werk locatie-onafhankelijk kan, kun je dit als digital nomad doen.”

 

Sanne: Moet je als digital nomad ook blogger, zoals jullie zijn?

Suzanne: “Niks moet maar als blogger ben je online erg zichtbaar en kun je dus zelfs vanuit het buitenland aan klanten komen.”
Jessica “Zie je blog als een online portfolio waarbij je een extra gunfactor hebt, een extra’tje voor je klanten.”
Suzanne: “En een heel enkele keer werk je met een accommodatie samen. Content in ruil voor een verblijf. Dat scheelt uiteraard in de kosten als je op reis bent.”

Sanne: Kun je als digital nomad ook in loondienst werken?

Suzanne: “Ja, mijn vriend werkt in loondienst en hij is 6 weken met mij mee geweest op reis waarvan hij ook 3 weken heeft gewerkt. Als je werkgever het goed vind, als je thuis kunt werken of locatie-onafhankelijk moet het ook in loondienst kunnen. Bedrijven moeten daarvoor openstaan.”
Jessica: “Thuiswerken is al steeds normaler geworden ook voor oudere generaties als mijn moeder en met tools als conferencecalling kom je een heel eind.”

Sanne: Kan een digital nomad ook normaal op vakantie?

Jessica: “Ik denk het wel, maar ik freelance nu 2,5 jaar en het blijft zoeken naar balans tussen reizen en werken. In het begin ben je beide aan het doen. Je slaat maaltijden over. Slaapt weinig. Je speelt met je gezondheid. Vakantie moet je jezelf gunnen. Werken vs leuke dingen moeten in balans zijn en je moet beide doen, best of both worlds.”
Suzanne: “Vaak is het een combitrip. Ik maak te weinig echte vakanties. Vorige week ging ik naar Noorwegen en liet ik mijn laptop thuis.”
Jessica: “Ik laat mijne ook steeds vaker voor enkele dagen thuis en werk dan deze week extra en als ik terug ben ook weer. Maar mail kijken en op social media posten gaat wel door, en natuurlijk maak ik beeldmateriaal.”
Suzanne: “Ik maak geen onderscheid in werkweken en vakantiedagen. Ik neem in Nederland ook makkelijk dagen vrij.”

“Mensen zeggen vaak: Ga je nu alweer op vakantie?
Maar ik ben wel aan het werk als ik op reis ben!”

Sanne: Als je digital nomad een keer wilt proberen en niet te ver weg wilt. Waar moet je dan heen?

Jessica: “Ik vind Spanje erg fijn. Meestal beter weer als in Nederland en goedkoper. Ik ken er inmiddels ook een hoop mensen. In Tarifa, helemaal in het zuiden is een echte digital nomad hub ontstaan. Met veel coworking spaces en hostels voor nomads. En je kunt hier surfen!”
Suzanne: “Ik kijk vaak op The Nomadlist de rankings van Lissabon en Budapest staan hier heel hoog. Het is hier goedkoop en goede wifi. Ook de Canarische eilanden zijn populair. Ook veel coworking plekken en het goede eilandleven.”

Lissabon ensannereist

Lissabon ensannereist

Sanne: Jullie organiseren events en webinars. Wat willen jullie daarmee bereiken?

Jessica: “Omdat we zoveel vragen krijgen wilden we mensen helpen en onze kennis en informatie delen. We stopten ieder zoveel tijd in berichtjes en mails om mensen van antwoord te voorzien. We brengen met onze events ook mensen bij elkaar zodat ze gelijkgestemden kunnen ontmoeten en ook daar weer inspiratie uit kunnen halen.”
Suzanne: “Daarnaast wil ik graag laten zien jongens het kan! Zelfs ik kan het. We willen als het ware meer mensen over de streep trekken en ze overtuigen.”

Sanne: Wat zijn jullie tips als je digital nomad wilt worden?

Suzanne: “Je moet van freelancer naar digital nomad dus daar heb je wat concrete stappen voor nodig. Het allerbelangrijkste is je eerste locatie-onafhankelijke klant. Zet jezelf in de markt en ga die klant binnen halen. Of ga in gesprek met je werkgever.”
Jessica: “Laat je e-mailpitch tegenlezen door anderen. Verander woorden en informatie en probeer of je uitgenodigd wordt.”
Suzanne: “Ga uitproberen of je locatie-onafhankelijk kan werken. Ga naar een koffiehuis in de buurt en probeer daar een dag te werken. Wat mis je?”
Jessica: “Je hoeft niet gelijk 2 jaar weg, dus voordat je je baan opzegt en je huis verkoopt.”
Suzanne: “Zorg dat je je kosten thuis minimaliseert en minder shoppen haha. Doe eventueel je auto weg en verhuur je huis onder als je op reis bent.”
Jessica: “En je moet het niet onderschatten, je moet echt werken. Een goede discipline hebben, anders raak je gefrustreerd en komt er geen geld bien aan het einde van je maand. Je moet van je werk houden maar van het reizen voorop.”

Event de Reislustige Freelancer

Op 6 juni aanstaande organiseren Jessica & Suzanne weer het event de Reislustige Freelancer. Vanaf 19.30 uur vertellen ze je alles over hun carriere en ontmoet je gelijkgestemden. Aanmelden kan via Facebook.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Categorieën
Digital Nomad
Deel dit bericht op...
[jpshare]
4 reacties op “Dubbelinterview: Reislustige freelancers en digital nomads Jessica & Suzanne”
  1. […] en ik werden door Ensannereist.nl geïnterviewd over ons event De Reislustige […]

  2. Gabriëlle schreef:

    Wat een inspirerend interview en wat een inspirerende dames! Ik ben naar het derde event geweest en vond het super gaaf en nogmaals inspirerend. Oeps, hoevaak heb ik nou al inspirerend gezegd? 😛

  3. Niels schreef:

    Leuk om mensen hun dromen waar te zien maken. Het is een grote stap voor veel mensen en nog meer mensen denken er aan. Gaaf dat ze deze stap ook daadwerkelijk gezet hebben. Het lijkt me nog wel lastig om vakantie en reizen gescheiden te houden. Ik vermoed dat het in elkaar overloopt en je de juiste balans moet vinden maar leuk interview!

  4. anto schreef:

    Goede inspiratie! Ik ben dus een aanstaande digital nomad. Alhoewel ik dit tijdens mijn wereldreis wil opbouwen en genoeg heb gespaard om een jaar weg te blijven, ga ik wel kijken welke kansen er liggen om locatie onafhankelijk te werken en mijn kwaliteiten op bepaalde manieren kan benutten. Digital nomads hebben de toekomst, wat mij betreft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl