Inspiratie: Werken én reizen als digital nomad

Regelmatig krijg ik de vraag: En wat doe je over vijf jaar, waar sta je dan met je bedrijf? Tja, waar ik vijf jaar geleden niet eens had kunnen dromen over mijn positie nu, heb ik wel een droom. Dat is nog meer werken als digital nomad. Nomad wat? Dat leg ik je haar fijn uit en geef je tips om ook die droom na te jagen.

Waar kun je solliciteren als digital nomad?

Exotisch zo klinkt de term digital nomad zeker. Waar kun je solliciteren denk je? Niet! Het is namelijk geen baan, maar een levenstijl en werkwijze. Vooral freelancers in de creatieve scene met een ongelooflijke reislust kiezen voor deze locatie onafhankelijke manier van werken. Vormgevers, tekstschrijvers, bloggers, contentmakers, social media marketeers en pr adviseurs. Alle jobs waarvoor je letterlijk je laptop kunt openklappen en aan het werk kan zijn. Vanuit een hangmat, met uitzicht op zee of in een leuk koffiehuisje. Is wifi het enige dat je nodig hebt, dan kun je dit zeker eens overwegen.

Reizen en werken combineren

Klinkt ideaal niet, reizen en werken combineren. Met mijn werk kan dat ook uitstekend. Ik ben voor mijn bedrijf ook regelmatig op pad, maar dat was ik ook al toen ik bij WestCord Hotels werkte. De ene dag werkte ik op Vlieland, de volgende in Hotel New York en daarna weer in Amsterdam. Toen was ik al dol op die variatie. Nu ben ik op pad om een blogtrip te begeleiden zoals ik dat in Amersfoort, Gelderland en Limburg deed, ging voor meetings van Liberation Route naar Zuid-Engeland en Berlijn of om een congres te bezoeken zoals ik in Stockholm bij TBEX (Travel Blogger Exchange) was. Per 1 april hebben wij ook geen eigen ensanne.nl kantoor meer, ik was immers al vaak on the road aan het werk, maar wil dat het liefste nog meer in het (buiten)land doen.

Waarom werken als digital nomad?

Waarom Sanne, waarom? Is het de vrijheid die lonkt? Nee niet per se, want die vrijheid had ik ook in loondienst en heb ik ook als freelancer. Wat mij wel lonkt is de variatie en diversiteit. Nieuwe ideeën op doen, nieuwe mensen leren kennen, nieuwe plekken, deze manier van werken maakt mij creatiever dan iedere dag van 9 tot 5 op een vaste plek en vervolgens aansluiten in de file. Of alleen maar vanuit huis. Nomad werken kan ik bijna overal. In mijn favoriete strandtent, leuk urban cafe in Den Haag of in onze droomvilla op Ibiza.

Ook steeds meer opdrachtgevers accepteren deze manier van werken. Op Travelnext was daarover al een artikel te vinden.  Better Places, een reisorganisatie die veel met nomads samenwerkt zegt er over “Onze locatie-onafhankelijke freelancers zijn enorm flexibel qua inzet en samenwerking. Het zijn enthousiaste creatievelingen die snel kunnen schakelen. ” en “Digitale nomaden bieden een organisatie inspiratie en nieuwe visies.”

Bronnen van inspiratie

Inmiddels ken ik een groot aantal dames (waar zijn die mannen, ja) die de weg van reislustige freelancer al bewandelen. Naline vertrok onlangs met alleen haar backpack voor onbepaalde tijd naar Midden-Amerika en blogt over haar avonturen op StopandStare. En ook PR adviseur Ghislaine, waarmee ik samen in de radio-uitzending van Claires Mission was (hier kun je het terug luisteren) zegde onlangs haar kantoor op en lanceerde een platform voor Nomad hotspots! Check it out! 

Digital Nomad goeroes Jessica en Suzanne organiseerden al drie keer een event over ‘reislustig freelancen’ en geven op hun blogs tips. Op 11 april aanstaande is er een special webinar waarin zij hun tips nogmaals delen. Meer info & aanmelden: 

Meer lezen?

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
7 reacties op “Inspiratie: Werken én reizen als digital nomad”
 1. Eva schreef:

  Het lijkt (inderdaad) wel of steeds meer mensen het digital nomad bestaan aangaan. Nou, ik blijf ons koude kikkerlandje als thuisbasis houden van waaruit ik af en toe op pad ga.

 2. Yvonne schreef:

  Zonder kinderen had me dit een hele fijne manier van leven geleken. Ik vind voor onze meiden een echte thuisbasis echter heel fijn. We hebben over ons aantal dagen op pad niks te klagen, dus ook zo zien we samen genoeg van de wereld. Maar kan me voorstellen dat het voor reislustige types een ideale manier van werken en reizen combineren is!

 3. Gabriëlle schreef:

  Het digitale nomad leven lijkt mij ook wel wat. Het Reislustige freelancer event van Jessica en Suzanne vond ik erg inspirerend. Ook dit artikel geeft mij weer een boost om mijn dromen waar te maken. Over vijf jaar is het ensannereist imperium waarschijnlijk nog groter 🙂

 4. Jessica schreef:

  Het is goed om doelen te stellen, dan werk je ergens naartoe en weet je ook wat beter waar je aan werkt. Leuk om te zien dat steeds meer mensen wat meer vrijheid in hun leven en werk willen creëren. En lief dat je ons evenement en een van mijn blogs noemt, bedankt meid! 🙂

 5. Diana schreef:

  Wat leuk om te lezen dat je zoveel haalt uit je baan. Zelf heb ik een baan waar ik zeer graag naar toe ga en momenteel voor een goud wil missen. Maar heb serieus wel is nagedacht en onderzoek gedaan wat ik zou kunnen doen online en hoe dat dan zou gaan. Wie weet ooit 😉

 6. Marcella schreef:

  Lijkt me zeer interessant, maar toch lastiger met een vaste baan. Wie weet, ooit 🙂

 7. anto schreef:

  Ik zegde afgelopen week mijn baan op om te gaan reizen en wellicht in de toekomst als digital nomad op pad te gaan. Wellicht omdat ik in principe eerst een jaar wil reizen zonder me zorgen te maken over mijn inkomsten (ik heb er immers voor gespaard) en ook om te kijken of het me wat lijkt vanuit een hangmat dit te doen. We’ll see 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl