Koffer of backpack mee op reis?

Altijd een groot dilemma voor vertrek, neem ik een koffer of backpack mee op reis? Beide hebben hun voor- en nadelen. 

Essentials voor backpackers

Voordelen en nadelen van een koffer mee op reis

De voordelen van een koffer mee op reis zijn natuurlijk de ruimte. Je krijgt in een koffer altijd meer spullen mee als in een rugzak en daarnaast blijven je spullen ook netter. Zeker als je voor een zakelijke trip wat meer nette blousjes, pantalons of schoenen mee moet nemen. Sowieso staat het dan professioneler als je met een koffer aan komt. Of als je van plan bent mooie souvenirs te kopen, deze blijven ook veel mooier in je koffer. Afhankelijk van het type kan je koffer ook beschermd zijn tegen regen of vocht. Een aluminiumversie is dat wel, een stoffen weer niet. Een slot op je koffer beschermd je tegen diefstal. Zo kun je waardevolle spullen dus met een gerust hart in je hotel achterlaten. Een lichtgewicht koffer is ideaal omdat deze als basis niet heel zwaar is.

Het nadeel van een koffer is natuurlijk het gezeul, zelfs met wieltjes. Zeker als je rondreist of op plekken als Venetië met alle bruggentjes en kasseien, Lissabon alles bergopwaarts of zelfs bestemmingen waar je niet eens een verharde weg hebt, is een koffer niet handig. Of als je accommodatie geen lift heeft en dus een paar trappen op moet.

Voordelen:

 • Meer meenemen: kleding en souvenirs
 • Spullen blijven netter
 • Staat professioneler
 • Bescherming tegen vocht
 • Slot op je koffer

Nadelen:

 • Zeulen tijdens rondreizen

Handige koffergadgets

 

Voordelen en nadelen van een backpack mee op reis

Een goede backpack is natuurlijk prettig als je rondreist en op meerdere plekken komt, met overstaps, treinen en bussen reist. Of zelfs een stuk moet lopen. Bovendien komt je backpack eerder van een bagageband op het vliegveld. Je kunt in een backpack veel minder meenemen, dus kill your darlings in kledingstukken. Op een zonnige bestemming gaat dat met gemak maar in de herfst- of wintermaanden kom ik met mijn backpack toch ruimte te kort. Lange broeken, een extra trui of zelfs jas en je backpack zit al gauw propvol. Dan moet je toilettas en andere spullen in mijn geval fototoestel, laptop, snoeren en leesvoer er nog bij. Uiteraard kun je die wel in je handbagage stoppen, maar als dat ook een rugzak is, moet je dus twee rugzakken dragen, meestal de kleine op je buik. Om het in je backpack te organiseren kun je uiteraard wel handige packingqubes gebruiken, je stopt alles als het ware in kleine tasjes. Dan lijkt je tast niet zo ontploft. En voor het vliegtuig kies je voor een flight case, een speciale hoes die je backpack beschermt tegen de ruwe bagage banden. Of als je je backpack ergens wilt achterlaten kun je hem met een speciaal slot afsluiten.

Voordelen:

 • Flexibeler in reizen
 • Eerder op de bagageband

Nadelen:

 • Minder mee nemen, kill your darlings
 • Bescherming tegen vocht
 • Afsluitbaar met een slot

Handige backpackgadgets:

Prettige koffers en backpacks volgens ensannereist:

;

 

Wat neem jij altijd mee op reis een koffer of backpack en wat vind je de voordelen of nadelen?

 

Disclaimer: Dit artikel bevat affiliatelinks.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

10 reacties op “Koffer of backpack mee op reis?”
 1. Diana schreef:

  Ben zelf een echte backpacker en neem zelden mijn koffer mee. Maar om even bij de nadelen te kijken kan je je backpack wel degelijk afsluiten met een slot. Je gooit er een flyback overheen en daar zet je het slot op. Natuurlijk kunnen ze er een mes in jassen om het open te krijgen maar met een slotje en zo flyback is het toch extra beschermt 😉

 2. Jenny schreef:

  Ik ben het echt helemaal niet met je eens dat je in een koffer meer mee kan nemen dan in een backpack. Door de vorm van de tas kan je lekker proppen. En een regenhoes maakt hem waterdicht.

 3. Carolien schreef:

  Ik zat ook al te denken dat in mijn backpack evenveel past als in een koffer. Voor stedentrips of korte reizen heb ik een trolley. Voor verre reizen mét auto een zachte tas op wieltjes (tussen koffer en backpack in) en voor verre reizen met OV of veel verplaatsingen mijn backpack. Merstal gaat mijn zachte tas op wieltjes mee. Hoef ik niet zo te fraaien in de tas ?

 4. Aniek schreef:

  Ik neem ook vaak mijn The North Face duffel mee. Zit een beetje tussen koffer en backpack in. Lekker ruim en makkelijk inpakken, maar je kan hem ook op je rug dragen.

 5. Jacomijn Heupink schreef:

  Ik ga toch steeds vaker voor de backpack terwijl ik 3 koffers heb 🙂 Ik vind het zo makkelijk dat hij gewoon op de rug kan en dat je nergens last hebt van stoepjes en trappen. Ik heb ook nog eens een nieuwe backpack gewonnen en dus gaat dat helemaal goed komen 🙂

 6. Esther schreef:

  Ik neem altijd mijn koffer mee (met wielen). Vindt het veel fijner dan een zware backpack op mijn rug. Ik vind een backapck juist zeulen 😉 ook kan ik mijn spullen veel sneller vinden in een koffer.

 7. Marjolein schreef:

  Ik heb alleen maar een koffer. Nog nooit een backpack nodig gehad op reis. Mijn koffer is ondertussen al wel twee keer stuk gegaan, terwijl ik die juist neem ook voor de stevigheid. Ik neem aan dat je geen waardevolle spullen in je backpack doet? Overigens wist ik niet dat een backpack eerder van de band af komt.

 8. Britte schreef:

  Wij kiezen eigenlijk altijd voor onze backpacks, ook vanwege het soort reis dat we maken. Maar ik vind een koffer vaak ook lastiger in een huurauto, wij kiezen namelijk altijd voor de kleinste variant en dan kan een koffer soms al behoorlijk proppen worden. Zo’n slotje ga ik nog wel aanschaffen voor m’n backpack, handig!

 9. Yvonne schreef:

  Voor een citytrip of Ryan air reis van een weekje nemen we alleen onze handbagagekoffertjes mee, maar verder altijd een backpack. Geen moeite met minder meenemen, voor ons 4-en hebben we met 2 backpacks meer dan zat. 🙂

 10. Martin schreef:

  Ik ben een paar jaar terug overgestapt op een rolkoffer. Eigenlijk per toeval….mijn rugzak was op en had nog geen nieuwe. Toen de koffer meegenomen en dat beviel heel goed. Ik vind het grote voordeel dat je niet alles er uit hoeft te halen als je iets ndog hebt! Nooit problemen in bussen, taxi’s of riksja’s. Voor mij dus een koffer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© copyright ensanne.nl