De Alentejo; traditionele en pure streek in Portugal

Vakantie in de Portugese streek Alentejo. Deze regio ligt in Portugal ten zuiden van Lissabon. 

Wie naar Portugal reist, reist meestal naar de welbekende Algarve. Maar wie het massatoerisme wil ontwijken moet een tripje naar de Alentejo zeker overwegen. Een regio zo groot als Nederland maar met slechts 750.000 inwoners, hier kun je op een weg rijden en een half uur geen tegenligger tegenkomen. Wil je rust en actief combineren, dan is de Alentejo de regio om je vakantie te vieren!

Alentejo, streek in Portugal

De Alentejo is te bereiken in ongeveer 1,5 uur rijden vanaf Lissabon. Naast het prachtige binnenland kun je de Alentejo ook bezoeken aan de kust. De regio is enorm uitgestrekt en dat geeft die enorme rust. Als je uit je raam kijkt zie je kilometers uitgestrekt land met bomen. De regio staat bekend om het maken van wijnen, olijfolies en kurk. In het landschap zie je de prachtige kurkbomen staan. Hun vormen steken prachtig af tegen het gelige landschap.

Alentejo ensannereist

Puur en onontdekt gebied in Portugal

De Alentejo is ongeveer even groot als Nederland en toch zijn er maar 750.000 inwoners. Hiermee kan je dus zeggen dat het dunbevolkt is. Het lijkt wel of de tijd er heeft stil gestaan. Geen hoogbouw, geen superluxe boerderijen, maar authentieke huisjes, boerderijtjes en oude mensen die op de tractor door een dorp rijden. Buiten de dorpjes zie je uitgestrekt land met heel af en toe een klein wit huisje die het landschap onderbreekt. Verder stilte.. Heerlijk!

In Alentejo leeft men echt van de regio. Er zijn ontelbaar vele wijngaarden, olijfboomplantages. Elk seizoen levert het land nieuwe producten op. Het is mooi om te zien hoe de regio zich daar aan aanpast en de lekkerste gerechten op tafel neerzet.

Wijn drinken in de Alentejo? Dat kun je als de beste! Lees onze ervaring!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Ambachten

In de regio zijn geen grote industrieën. Ze leven hier van de ambachten die er in de regio nodig zijn. Zo heb je hier nog de koeienbellen, die met de hand gemaakt worden. Ze hebben hier een speciale methode voor.

Portugal is een van de grootste kurkleveranciers en grotendeels komt uit de Alentejo. Kurkeik plantages staan erover al je herkent de bomen in het landschap. De bomen worden gepland, na 25 jaar kan het eerste kurk geoogst worden. In het jaar dat ze “geoogst” zijn krijgen ze een nummer erop; dus een één voor de bomen die in 2011 geoogst zijn, een twee voor 2012 etc.Alentejo ensannereist

Naast de grootste kurkleverancier ter wereld, produceert de Alentejo ook een hoop wijnen. Vele oude wijngaarden die onder het communistische regime in de jaren 70 vielen, zijn nieuw leven ingeblazen en produceren heerlijke wijnen. Je kunt op vele wijngaarden een prachtige rondleiding krijgen en voor een klein bedrag kan je een wijnproeverij bijwonen. Het is zeker de moeite waard.

Genieten met hoofdletter G

Bezoek je de Alentejo dan weet je dat je hier echt kan genieten. Voor alles wordt de tijd genomen. De lunch en het diner, dat kan niet snel naar binnen geschoven worden. Geniet van de lekkerste gerechten en de fijnste wijnen, ontdek wat de streek je te bieden heeft. Reis van dorpje naar dorpje en kom toch rust. Deze regio is niet voor niets door de Lonely Planet benoemd tot Europese topbestemming voor deze zomer!

Ben je behalve deze streek ook in andere regio’s van Portgual geïnteresseerd? Marcel bezocht de Algarve, een provincie in Portugal

 

Disclaimer: Dit artikel is geschreven op uitnodiging van Visit Alentejo. In dit artikel beschrijf ik mijn bevindingen over de regio.

Talitha Berger

Speelt waterpolo | verzameld uit elke hoofdstad iets kenmerkends | verzameld maskers van haar reizen | Elle en Vogue zijn mijn bijbels | heeft eindeloos veel lippenstift | zwart is mijn favoriete kleur | Kattenvrouwtje | koken is een hobby | Vriendin van Teun

Deel dit bericht op...
[jpshare]
19 reacties op “De Alentejo; traditionele en pure streek in Portugal”
 1. Kelly schreef:

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit van de Alentejo had gehoord. Lissabon staat wel op mijn lijstje dus dan kan ik dit ook mooi bezoeken 🙂 .

 2. Marlieke schreef:

  Wat klinkt dat fijn zeg. Wij waren vorig jaar twee weken in Portugal in de omgeving van Sintra. Ook al zo prachtig mooi en hoe noordelijker we kwamen, hoe rustiger. Ik ben echt verliefd geworden op het land!

 3. Sanne schreef:

  Goede tip! Wij gaan waarschijnlijk in december naar Lissabon, kunnen we het misschien mooi combineren met een uitsapje naar Alentejo!

 4. Eva schreef:

  Tijdens een bijeenkomst op de Portugese ambassade in Den Haag vertelde men me dat Alentejo ook dé perfecte plek is om een (redelijk betaalbare) ballonvlucht te maken.

 5. Daphne schreef:

  Ik heb ook nog nooit gehoord van Alentejo! Heel eerlijk moet mijn eerste bezoekje aan Portugal er nog van komen, dus misschien ligt het daaraan! Maar prachtig gebied, ik houd wel van puur (en rauw)! Niet te gepolijst en massa-toeristisch!

 6. Yvonne schreef:

  Dit lijkt me een hele mooie regio! Ook wij zijn in Portugal juist niet naar de Algarve geweest, maar naar de Zilverkust. Een stukje rustiger, hoewel nog steeds vrij toeristisch. Maar in het achterland vonden we ook van die leuke, verstilde dorpjes die je vlgs mij in Alentejo tegenkomt.

 7. Aniek schreef:

  Lijkt me een prachtige regio om te ontdekken inderdaad!

 8. Marcel schreef:

  Wij zijn een roadtrip door Portugal aan het plannen dus ik ben blij met je tips! Alentejo lijkt me de moeite waard, ik ga het toevoegen op m’n lijstje.

 9. Carolien schreef:

  Lijkt me een hele mooie streek voor een roadtrip. Ik ben gek op ambachten. Kurkeiken heb ik ook bezocht in de Algarve!

 10. Jenny schreef:

  Klinkt als een fijne vakantieplek! Ondanks dat ik eigenlijk helemaal niks met wijn heb 🙂

  Wandelen tussen/langs de wijngaarden vind ik echter erg leuk.

 11. Dasja schreef:

  Alentejo is tot nu toe mijn favoriete streek van Portugal. De rust, natuur en kustlijn zijn waanzinnig. Ik hoop dat het lekker rustig blijft en niet al te veel ‘toeristen’ het gaan ontdekken 😉

 12. Jessica schreef:

  Ik ben inderdaad wel eens in de Algarve geweest (overigens ook heel mooi!), maar deze regio klinkt ook wel erg fijn zeg 🙂

 13. Martin schreef:

  Ik kom deze regio ook vaak tegen in een natuurfotografiegroep op facebook….moet haast wel heel mooi zijn!

 14. Gabriëlle schreef:

  Wat een fijne plek! Zeker omdat er zoals je al zegt geen massatoerisme is, Alentejo lijkt me echt gaaf 🙂

 15. Diana schreef:

  Klikt als een mooie vakantiebestemming. Nog nooit in Portugal geweest maar zie telkens meer dat ik er echt naar toe moet!

 16. anto schreef:

  Het lijkt me een prachtige en authentieke regio!

 17. Niels schreef:

  Eerlijk gezegd kende ik deze regio nog niet. Maar 1,5 uur rijden van Lissabon? Dan ben ik er wel eens in de buurt geweest. Het lijkt mee wel een mooi regio om doorheen te rijden. Ik ga straks een googlen wat ze nog meer te bieden hebben naast de wijn en de kurk. Mij heb je nieuwsgierig gemaakt.

 18. Judith schreef:

  Ik ben nog nooit in Portugal geweest maar als ik ga wil de Alentejo regio ontdekken icm Lissabon en/of Porto.

 19. Eva schreef:

  Ik was er twee jaar geleden en vond het zo’n mooie regio! Had er graag nog iets meer tijd gespendeerd..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl