Het ruige landschap van Ierland: Cliffs of Moher & The Burren

Op stukjes van The Ring of Kerry kwamen we al stukken van het ruige landschap tegen, maar wie echt meer wil moet richting Cliffs of Moher & The Burren. Hier vind je enorme klifpartijen en plekken waarbij je je op de maan waant.

Als je deze ruige natuur wilt zien, is het wel aan te raden dat je en dag kiest waarop het mooi weer is. Met zon, op een heldere dag heb je hier het beste zicht!

Cliffs of Moher

Cliffs of Moher is een van de topattracties van Ierland aan de Wild Atlantic Way en dat is niet voor niets. De klifpartij ten noordwesten van Limmerik is zeer imposant en de natuur op haar ruigst. Vanaf de rand kijk je ruim 200 meter de diepte in, over de Atlantische oceaan. De golven slaan wild te keer in de diepte, de wind suist langs je oren. In totaal strekken de cliffen zich 14 kilometer uit!

Langs deze hele kust kun je een wandelpad volgen, maar het mooiste stuk vind je bij O’Brien’s Tower. Bij dit bezoekerscentrum, dat aan het begin staat, betaal je entree (€6,00) om daarna het pad te volgen naar twee kanten van de cliffen. Je kunt een pad nauw aan de rand nemen, maar menig bord waarschuwt ‘Danger’ of ‘In memory to who have lost their lives at Cliffs of Moher’.

Als ik aankom is het nog een beetje mistig. Maar alsof mijn gebeden verhoord worden, trekt het plots open. Ik beklim de toren nog (voor het uitzicht geen extra aanrader) en daarna lijkt het alsof ze weten dat ik verder moet, want trekt het weer dicht. Wat een geluk had ik voor mijn foto’s.

Weten hoe je de drukte mijdt en gratis de Cliffs bezoekt? Lees de blog van Birthe en Brecht! (+ prachtige dronebeelden)

Deze slideshow vereist JavaScript.

National Park The Burren

Nog geen half uur vanaf het ene natuurspektakel vind je het andere National Park The Burren. Dat dit zo heet is niet voor niets want ‘Burren’ betekent in het Iers ‘rocky’.  Een enorm landschap van donker kalksteen, dat door weer en wind bijzondere vormen heeft aangenomen. De schrijver van Lord of the Ring zich liet inspireren in dit landschap. Het is net een maanlandschap.

Je moet goed opletten bij de stenen, want er zitten flinke kieren tussen. Je iPhone zal hier maar tussen vallen…!  Her en der groeien ook bijzondere mossoorten, die als kiemen met de wind meekomen. Ondanks dat het niet echt een aantrekkelijk woongebied lijkt, hebben archeologen hier tientallen graven en tombes gevonden. Wederom is het hier prachtig blauw open getrokken (mazzelaar!) en kan ik niet ophouden met het maken van foto’s.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Dagtrip Cliffs of Moher & The Burren

Wil je deze twee plekken bezoeken? Maak een dagtrip met Paddywagon tours, bijvoorbeeld als dagtour vanuit Limerick. Normaal gesproken ben ik ook niet zo van de bustours, maar aangezien de wegen erg ruig begaanbaar zijn en je ook links moet rijden… is dit een prima alternatief! Check hier alle info

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
11 reacties op “Het ruige landschap van Ierland: Cliffs of Moher & The Burren”
 1. Sanne schreef:

  Wauw, echt prachtig! Ik hou erg van de ruige natuur van Ierland. Vorig jaar waren we een paar dagen in Noord-Ierland, ook al zo’n mooie bestemming. Voor het nationaal park Burren lijkt me heel gaaf om te bezoeken.

 2. Ierland is zoooo mooi! Voor volgend jaar staat Noord-Ierland op de planning.

 3. Marcella schreef:

  Wat een geweldige natuur! Ik ben alleen in het oosten van Ierland geweest, maar kom voor de Cliffs of Moher graag terug!

 4. Jenny schreef:

  Wow, echt super mooi! Ik zou graag een keer naar Ierland gaan – maar om de een of andere reden komt het er maar niet van.

  De ruige kusten van Schotland vind ik trouwens ook een aanrader.

 5. Diana schreef:

  Wauw wat is Ierland toch mooi hè. Ben echt fan van alle de ruige landschappen. In Schotland kon ik ook zo ontzettend genieten. Misschien volgende jaar toch is bezoekje brengen.

 6. ivonne schreef:

  Gaaf, mooi stukje natuur. Ik houd enorm van ruige rotskusten. Natuurlijk zie je ze het best als het weer goed is, maar soms is een beetje mist erbij ook heel gaaf. Er is nog veel te ontdekken!

 7. Martin schreef:

  Wow, dat ziet er gaaf uit! Volgend jaar eerst naar Schotland, maar Ierland heeft nu ook mijn aandacht!

 8. Heel gaaf zeg! Ik ga in december 10 dagen naar Ierland.. Ik weet nog niet welk gedeelte we gaan doen maar ik heb er al erg veel zin in!

 9. Martin schreef:

  Wow, gaaf zeg! Ik hoop volgend jaar in Schotland ook zulke ruige natuur te gaan zien. Daarna misschien ook maar eens naar Ierland gaan kijken…ziet er indrukwekkend uit!

 10. Maaike schreef:

  Oh dit is zo mooi! Ierland staat hoog op mijn lijstje. Ik denk dat ik eerst naar Schotland ga, dan naar Ierland 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl