Het ruige landschap van Ierland: Cliffs of Moher & The Burren

Op stukjes van The Ring of Kerry kwamen we al stukken van het ruige landschap tegen, maar wie echt meer wil moet richting Cliffs of Moher & The Burren. Hier vind je enorme klifpartijen en plekken waarbij je je op de maan waant.

Als je deze ruige natuur wilt zien, is het wel aan te raden dat je en dag kiest waarop het mooi weer is. Met zon, op een heldere dag heb je hier het beste zicht!

Cliffs of Moher

Cliffs of Moher is een van de topattracties van Ierland aan de Wild Atlantic Way en dat is niet voor niets. De klifpartij ten noordwesten van Limmerik is zeer imposant en de natuur op haar ruigst. Vanaf de rand kijk je ruim 200 meter de diepte in, over de Atlantische oceaan. De golven slaan wild te keer in de diepte, de wind suist langs je oren. In totaal strekken de cliffen zich 14 kilometer uit!

Langs deze hele kust kun je een wandelpad volgen, maar het mooiste stuk vind je bij O’Brien’s Tower. Bij dit bezoekerscentrum, dat aan het begin staat, betaal je entree (€6,00) om daarna het pad te volgen naar twee kanten van de cliffen. Je kunt een pad nauw aan de rand nemen, maar menig bord waarschuwt ‘Danger’ of ‘In memory to who have lost their lives at Cliffs of Moher’.

Als ik aankom is het nog een beetje mistig. Maar alsof mijn gebeden verhoord worden, trekt het plots open. Ik beklim de toren nog (voor het uitzicht geen extra aanrader) en daarna lijkt het alsof ze weten dat ik verder moet, want trekt het weer dicht. Wat een geluk had ik voor mijn foto’s.

Weten hoe je de drukte mijdt en gratis de Cliffs bezoekt? Lees de blog van Birthe en Brecht! (+ prachtige dronebeelden)

Deze diashow vereist JavaScript.

National Park The Burren

Nog geen half uur vanaf het ene natuurspektakel vind je het andere National Park The Burren. Dat dit zo heet is niet voor niets want ‘Burren’ betekent in het Iers ‘rocky’.  Een enorm landschap van donker kalksteen, dat door weer en wind bijzondere vormen heeft aangenomen. De schrijver van Lord of the Ring zich liet inspireren in dit landschap. Het is net een maanlandschap.

Je moet goed opletten bij de stenen, want er zitten flinke kieren tussen. Je iPhone zal hier maar tussen vallen…!  Her en der groeien ook bijzondere mossoorten, die als kiemen met de wind meekomen. Ondanks dat het niet echt een aantrekkelijk woongebied lijkt, hebben archeologen hier tientallen graven en tombes gevonden. Wederom is het hier prachtig blauw open getrokken (mazzelaar!) en kan ik niet ophouden met het maken van foto’s.

Deze diashow vereist JavaScript.

Dagtrip Cliffs of Moher & The Burren

Wil je deze twee plekken bezoeken? Maak een dagtrip met Paddywagon tours, bijvoorbeeld als dagtour vanuit Limerick. Normaal gesproken ben ik ook niet zo van de bustours, maar aangezien de wegen erg ruig begaanbaar zijn en je ook links moet rijden… is dit een prima alternatief! Check hier alle info

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensannereist 2017