De mijlpalen van Liberation Route Europe die ik bezocht

Kaart: Liberation Route Europe

Het lijkt cliche om te zeggen; Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Toch hoef ik je ook niet uit te leggen dat dit credo ook vandaag nog voor de volle 100% opgaat. Reizen en bloggen zijn voor mij ultieme vrijheid en al van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in de geschiedenis die relatief zo kort geleden plaats vond. Ik bezocht al veel historische plekken van de Tweede Wereldoorlog. Sinds juni vorig jaar werk ik mee aan de internationale herdenkingsroute Liberation Route Europe. Dwars door West-Europa volgt de route het pad die de geallieerden tijdens de laatste fase van de oorlog aflegde. Onlangs bezocht ik tijdens een trip met 7 bloggers twee regio’s van de route in België en Duitsland. Dit maakte mijn pad zo goed als compleet. Tijd voor een blog waarin ik mijn reizen en de mijlpalen van Liberation Route Europe, die ik bezocht, deel.

Herdenkingsroute: Liberation Route Europe

Laat ik beginnen met een korte introductie, voordat ik je meeneem naar de verschillende plekken. Liberation Route Europe is een herdenkingsroute die landsgrenzen, die ons continent te lang hebben verdeeld, overschrijdt. De route verbindt de belangrijkste historische locaties, bezienswaardigheden, herinneringen en persoonlijke verhalen aan de oorlog. Van Zuid-Engeland, via Normandië, naar Parijs, de Ardennen, het Hürtgenwald, Arnhem-Nijmegen naar Berlijn. Er is aandacht voor meerdere historische perspectieven. Daarom is ook aandacht voor de Poolse invalshoek, pas vanaf 1989 een democratische staat. Samen met tientallen organisaties werkt Stichting Liberation Route Europe om gemeenschappelijk bewustzijn te creëren van het belang van vrijheid. Behalve het herdenken van de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog, is het belangrijk om de vrijheid te vieren en koesteren voor de toekomst. Ik deel deze visie dan ook en een van de mooiste quotes vind ik:

“History cannot give us a program for the future, but it can give us a fuller understanding of ourselves, and of our common humanity, so that we can better face the future.”
Robert Penn Warren

Ik vervolg nu mijn blog met de locaties van Liberation Route Europe die ik bezocht.

Zuid-Engeland

In Zuid-Engeland werd de invasie door de geallieerden voorbereid. In Dover bezocht ik in september 2015 Dover Castle, volgens zeggen het grootste kasteel van Engeland. Ondergronds vind je hier een voormalig communicatiecentrum. Alsof de tijd heeft stil gestaan waan je je hier op de plek waar officieren belangrijke besluiten namen over de oorlogsoperaties.

Dover CastleDSC_0759

Normandië

6 juni 1944, D-Day. Iedereen kent de geschiedenis: uit onverwachte hoek volgde een aanval op bezet Europa. Na deze dag duurde de slag om Normandië nog enkele maanden. In Normandië zijn tientallen interessante en indrukwekkende plekken te bezoeken. Ik bezocht een groot gedeelte van de regio in 2009 en was erg onder de indruk van Pointe du Hoc, Sainte-Mère-Église, Omaha Beach, Begraafplaats Colleville-sur-Mer, Arromanches en Utah Beach.

DSCN4054

Parijs

In Parijs moet je zoeken naar de sporen van de Tweede Wereldoorlog. De stad werd in augustus 1944 bevrijd na 2 dagen van strijd. De overwinning werd gevierd op de Champs-Élysées bij de Arc de Triomphe. In Musee d’Armee, gelegen naast Dôme des Invalides (het graf van Nápoleon) wordt stil gestaan bij de bezetting en bevrijding van de stad.

DSC_0428

Ardennen

Afgelopen februari bezocht ik Bastenaken voor de tweede keer. In deze regio zijn 150.000 mannen gesneuveld aan het front. Het indrukwekkende Bastogne War Museum geeft je de gelegenheid de reis naar de bevrijding te beleven. Naast het museum vind je het imposante Mardasson Memorial. Rondom Bastenaken maakte ik een jeeptour langs de battlefields en verschillende spots. In de regio kun je het bos van de vrede, de Duitse begraafplaats en ook het pittoreske maar aangrijpende Museum Sainlez 1944-1945 bezoeken. De aankomende tijd zal ik meer publiceren over deze trip.

Bastogne War MuseumIMG_9936

Hürtgenwald

De langstdurende slag op Duitse bodem vond plaats in het Hürtgenwald, een regio waar je wellicht nog niet eerder van gehoord hebt. Tijdens mijn trip in februari bezocht ik ook deze regio van Liberation Route Europe. In de prachtige natuur van de Rureifel is het bijna ondenkbaar dat het bloed hier letterlijk vloeide. Tijdens een wandeling kun je hier veel sporen uit de Tweede Wereldoorlog ontdekken. Zoals bunkers, loopgraven en tanksporen. Wordt vervolgd!

IMG_9995

Arnhem-Nijmegen

Ook Nederland heeft het zwaar te verduren gehad tijdens de oorlogsjaren. Waar ik zelf veel verhalen van mijn opa’s en oma’s heb gehoord over het bombardement op Rotterdam in de meidagen, was regio Arnhem-Nijmegen het strijdtoneel in september 1944 tijdens Operation Market Garden. Indrukwekkende persoonlijke verhalen kun je onder andere in deze regio ontdekken via de luisterplekken van Liberation Route Europe. In het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 op de prachtige Groesbeekse heuvels kun je veel te weten komen over de bevrijding van Nederland.

IMG_9325

Berlijn

Berlijn was het hoofdkwartier van nazi-Duitsland en door de slag van Berlijn volgde op 2 mei 1945 de overgave aan het Russische leger. Tot ik een maand oud was (geboren in september 1989) leidde dit in verdeeldheid van de stad. Behalve de restanten van de muur zijn in de stad beschadigingen van de Gedächniskirche en de Reichstag te zien. Aankomende maand reis ik weer af naar Berlijn om o.a. het Allierten Museum te bezoeken.

DSC_0015

Volgende bestemming: Polen

Ik ben nog nooit in Polen geweest maar het land heeft een aparte rol in de Tweede Wereldoorlog gehad. De oorlog begon hier in 1939 maar pas generaties later dan in 1945, volgde bevrijding voor Polen. Ik hoop aankomend jaar nog naar Gdańsk te reizen en deze invalshoek op de oorlog the ontdekken.

 

Disclaimer: Deze blog geeft mijn persoonlijke verslag weer van mijn Liberation Route Europe. De historische informatie in het artikel dient om mijn verhaal te ondersteunen en deze heb ik met zorgvuldigheid geraadpleegd.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
9 reacties op “De mijlpalen van Liberation Route Europe die ik bezocht”
 1. karlien schreef:

  Erg indrukwekkend! Ik zou deze route ook een keer willen rijden. En ja, reizen en bloggen is de perfecte combinatie 🙂

 2. Indrukwekkend! Ik heb delen van de route gezien, maar nooit bewust als route.

  Eindelijk zou het best een mooie reis zijn van een paar weken of zelfs een paar maanden om aaneengesloten langs alle belangrijke plekjes te reizen.

 3. Jempi schreef:

  Leuke route! Veel afwisseling en dit in combinatie met Parijs & Berlijn (mijn favoriete oostelijke richting stad in Europa). Toffe tip voor een road trip niet ver weg van huis!

 4. Interessant! Wij hebben hier in Zeeland ook heel veel bunkers. Op loopafstand van mijn huis staan er al verschillende! Ook is Middelburg voor een groot deel plat gebombardeerd. Het lijken allemaal oude gebouwen in Middelburg maar de meesten zijn wederopgebouwd na de oorlog. Laatst zijn er in Middelburg ‘struikelsteentjes’ geplaatst voor de huizn waar Joden het laatst woonden voordat ze weggevoerd en vermoord zijn. Ook weer indrukwekkend.

  • Sanne schreef:

   Ja dat klopt helemaal Carolien. In Zeeland vindt je ook verschillende luisterplekken van Liberation Route Europe!

 5. Wat een bijzondere herdenkingsroute! Het lijkt mij tof om de route ook eens met de auto te rijden. Gaat op de lijst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl