Wat te doen in Wellington, coolste kleine hoofdstad van de wereld

Wellington was mijn favoriete stad in Nieuw-Zeeland en het is de hoofdstad van het land. Mijn tips, favoriete activiteiten en bezienswaardigheden zet ik op rij in de volgens Lonely Planet, ‘the coolest little capitol’. 

Tips & bezienswaardigheden Wellington 

Ik vond in Wellington meer vibe hangen dan in Christchurch of Auckland. En waar Dunedin en Queenstown erg dorps aanvoelden, ben je in Wellington wel in een wereldstad. Ik kwam er dan ook na een rondreis op het Zuidereiland terug om een aantal reisgenoten te weerzien. En vooral nog iets langer in de stad rond te banjeren. De stad ligt op het uiterlijke zuidelijkste puntje van het Noordereiland en is omgeven met de zee.

Wandelen langs het waterfront en Oriental Bay Beach

Begin je verblijf in Wellington zeker met een wandeling aan het Waterfront. Je zult hier wel merken dat Wellington niet alleen de ‘coolest little capitol’, maar ook wel een winderige. Aan het Waterfront kun je de veerboot naar het Zuidereiland zien komen en gaan. En meestal liggen er ook een aantal grote cruiseschepen te wachten op vertrek om de oceanen weer te bevaren. Aan de baai ligt ook een klein strandje ‘Oriental Bay Beach’. Als het warm is (en niet te winderig) kun je hier natuurlijk prima chillen.

Te Papa museum

In Wellington moet je een bezoek aan het Te Papa museum zeker niet overslaan. Het is gratis te bezoeken, dus ook voor de backpacker met een klein budget fijn. Het museum gaat over de geschiedenis van het land en haar vele stammen. En ook de bijzondere natuurverschijnselen. Vulkanen, aardbevingen en de huidige problematiek plasticsoep en vervuiling, de stijging van de zeespiegel en uitstervende dieren. Op de eerste etage zijn wisselende exposities. Zo zag ik een expositie van de Lord of the Rings regisseur Peter Jackson, dat de deelname van de Nieuw-Zeelanders aan de Eerste Wereldoorlog in Europa verbeelde. Sla ook zeker de museumwinkel niet over, waar je kwalitatief mooie souvenirs koopt.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Tour door het parlementsgebouw

De Beehive is een van de bekendste gebouwen van Nieuw-Zeeland en de zetel van het parlement. Ook dit gebouw kun je met een rondleiding gratis bezoeken. Ieder heel uur vertrekt er een rondleiding met een gids, die je ondermeer de ‘tweede kamer’ en andere ontvangstruimtes laat zien. Ook neem je een kijkje in het gebouw onder de grond waar een imposante constructie het gebouw beschermt tegen een eventuele aardbeving.

Mt Victoria uitzicht

Wellington heeft een soort muur om zich heen van bergen. Ze noemen het ook wel de groene riem, want op de bovenkant is geen bebouwing. Vanaf Mt Victoria heb je het beste uitzicht over de hele baai. De klim, naar 200 meter hoogte, vanaf de stad duurt via het park ongeveer een uurtje. Liever lui dan moe?Je kunt je ook tot bijna op de top met de bus laten afzetten. Let op boven bij het uitzichtpunt kan het erg waaien. Dwaal daarna terug door het beboste gebied.

Kunst in de openbare ruimte

Ook voor de liefhebber van kunst is Wellington een goede plek. Behalve streetart dat je rondom het Waterfront vindt, zijn er ook andere kunstwerken in de openbare ruimte te vinden. Vooral bij het plein voor City Gallery Wellington en de City To Sea brug kun je je ogen uitkijken.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Kabelbaan naar de botanische tuin

Het is even zoeken naar de entree in de drukke winkelstraat, maar ook Wellington heeft een eigen kabelbaan die je naar de Botanische Tuin brengt. De Talavera heeft zelfs een eigen museumpje, dat bovenaan bij de uitgang ligt. De tuin kun je gratis bezoeken, ligt over diverse plateaus en is ook het domein van een observatorium.

Haka stoplichten

De Haka is natuurlijk de bekende Nieuw-Zeelandse strijdersdans, die door the All Blacks aan het begin van een wedstrijd wordt gedaan om de tegenstander te imponeren. Als grapje heb je net als bij de Ampelmann Berlijn een hakastoplichten. Je vindt je rondom Waterfront.

Uitgaan in Courtenay Place

De straat Courtenay Place is de straat waar de meeste bars en clubs gevestigd zijn. Zelf ging ik met mijn reisvrienden ondermeer naar Danger Danger, Dakota en de Mishmosh Bar. Houdt er wel rekening mee dat uitgaan niet goedkoop is… De bars zijn open tot 4.00 uur ‘s nachts.

Koffie & brunch bij The Hangar

Voor een goede kop koffie en lekkere brunch kun je mij altijd wel wakker maken, zeker als ik de dag ervoor ben uitgeweest. Een goede spot hiervoor is The Hangar. Op het menu vindt je onder andere vegan porridge, toast met eieren en een breakfast burrito. Natuurlijk met een lekkere latte erbij!

Shoppen in Cuba Street

De leukste winkeltjes van Wellington vindt je in Cuba Street. Hier vindt je leuke boetiekjes, galeries en cadeauwinkels. Niet te missen is de ‘bucket fountain’, een kunstwerk dat vooral iets wegheeft van een speeltoestel. Op vrijdagavond is er ook de Night Market met vooral veel foodtrucks in deze straat.

Foodmarket the Capital

Aan Willisstreet vindt je ook de Foodmarket the Capital. Met allerlei wereldse gerechtjes is deze dagelijks open van 10.30 tot 21.00 uur. Je kunt hier dus zowel voor lunch als avondeten terecht. En het is goed betaalbaar!

Nederlandse waren shoppen bij de New World

Als je boodschappen moet doen, ga dan naar de New World aan de Waterfront. Deze supermarkt in Wellington heeft een enorm schap met Nederlandse waren. Wil je Bolletje beschuit, drop, hagelslag of mergpijpen? Sla je slag! Wij konden niet geloven wat we zagen, en het was echt even thuiskomen!

Rugby match in Sky stadium

Helaas was er geen wedstrijd toen ik in Wellington was, maar check zeker even de agenda van het Sky stadium. Een echte rugbywedstrijd meepakken, het liefst van the All Blacks. Dit lijkt mij een ultieme local ervaring! Dit jaar staan er nog wedstrijden op de planning tegen Wales en Australië, kijk de agenda dus na als je nu van plan bent naar Wellington te reizen.

Overnachten in Wellington

Zelf overnachtte ik in Wellington in het YHA Hostel dat aan het Waterfront ligt. Een fijn hostel waar je met vier vrouwen op een slaapkamer slaapt. Je hebt een indoor badkamer en hoeft dus niet de gang op. Alle bedden hebben een eigen klusje waarin je je apparaten ook achter slot en grendel kunt opladen. Er is beperkt wifi per dag. Maar wel een grote keuken, living en lounge waar je ook tv kunt kijken. Het hostel ligt tegenover de New World waar je boodschappen kunt doen. Ook de uitgaansstraat is vlakbij. 

Steden Nieuw-Zeeland

Ga je tijdens je rondreis in Nieuw-Zeeland ook de andere steden bezoeken? Lees dan blogs over:

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Categorieën
Nieuw-Zeeland
Deel dit bericht op...
[jpshare]
3 reacties op “Wat te doen in Wellington, coolste kleine hoofdstad van de wereld”
  1. Linda schreef:

    Wij bezochten het uitzichtpunt bij Mount Victoria en het museum. Ook liepen we wat door de stad, maar een aantal dingen van dit lijstje heb ik niet gezien. Wij waren niet zo fan van Wellington, maar ik ben sowieso geen fan van de steden in Nieuw-Zeeland (alleen van Queenstown en Dunedin)

  2. Jenny schreef:

    Wat een leuke tips! Bij Nieuw-Zeeland denk ik vooral aan natuur, ik wist niet dat er zo veel te doen is in de stad. Een kabelbaan voor het uitzicht maakt het plaatje compleet – dat vind ik altijd zo’n leuke activiteit!

  3. […] tijd minder lang was dan de daadwerkelijke looptijd) en aansluitend ging ik met de boot naar Wellington, de hoofdstad van Nieuw-Zeeland. Ik was hier al sinds 2002 niet echt meer geweest (alleen op […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl