Fietsen door Christchurch, stad vol littekens en streetart

Na weken waarin ik dagen liep, besloot ik in het vlakke Christchurch de fiets te pakken. Dat was een goed idee want de bezienswaardigheden liggen hier redelijk ver uit elkaar. Goed te vergelijken met bijvoorbeeld Rotterdam. De straten liggen hier allemaal in rechte lijnen, kijk maar op Maps! Onderweg kwam ik veel kleurrijke streetart, de Britse botanische tuin tegen en nam ik een kijkje bij musea. 

Bezienswaardigheden Christchurch

Door de aardbevingen in 2010 en 2011 heeft Christchurch behoorlijke littekens. Veel gebouwen zoals de grote kathedraal zijn nog niet hersteld, er zijn lege plekken of worden gebouwen door zeecontainers overeind gebleven. Er zijn meerdere monumenten voor de 185 gevallen doden. En dan waren er de terreuraanslagen die 1,5 maand voor mijn aankomst plaats vonden. Dat maakt dat er een bijzondere sfeer in de stad hangt.

First: koffie!

Mijn fiets huur ik bij mijn hostel, Jailhouse, waarna ik in een goed kwartier bij mijn startpunt in het centrum ben. Ik start mijn fietstocht bij C1 Espresso in het voormalige postkantoor en telegraafgebouw. Ik gun mezelf op reis iedere dag een goede koffie 🙂 Behalve dat het echt als goede uitvalsbasis dient en de koffie lekker is, zitten in het pand allerlei leuke grapjes. Zo is er een buizensysteem waarin dingen bezorgd worden, moet je om de toiletten bezoeken een geheime deur openen en komt er water uit een naaimachine. Je latte krijg je met een perfecte ‘silver fern’, het nationale symbool van Nieuw-Zeeland.

Streetart Christchurch

Om de stad op te vrolijken vind je overal streetart. Voor de liefhebber is Christchurch wel echt een walhalla. Mijn favoriet zijn zeker de indianen vrouw, de elf en het meisjes gezicht op de bakstenen muur. Houdt je ogen open, want je ziet zoveel! Vooral rondom waar C1 gevestigd is.

Deze diashow vereist JavaScript.

185 witte stoelen en cardboard cathedral

Na de koffiestop en het bewonderen van de streetart bereik ik met rechtdoor en één keer links af het indrukwekkende monument met 185 witte stoelen. Iedere stoel staat voor één slachtoffer van de aardbevingen. Er achter ligt de cardboard cathedral, de alternatief opgebouwde kerk voor de ingestorte op de ‘Cathedral Square’. In het parkje er tegenover hangt nog een bijzonder kunstwerk dat mooi afsteekt tegen de blauwe lucht die dag. Ik fiets nog iets verder door naar Edmond’s tower, een klokkentoren en een van de weinige monumenten die in overeind is gebleven.

Deze diashow vereist JavaScript.

Aardbevingen Christchurch

Mijn volgende stop is Quake City omdat ik toch iets meer te weten wil komen over de aardbevingen. In dit kleine museum wordt het ontstaan van aardbevingen, de ramp en de wederopbouw van de stad uitgebreid verteld met voorwerpen, verhalen en foto’s. Daarna bekijk ik de daadwerkelijke schade aan het Cathedral Square. Ongelooflijk pijnlijk en bizar dat alles jaren na dato nog zo in puin ligt.

Cambridge gevoel

Via Cashel Street kom ik bij de boog die herinnert aan de Nieuw-Zeelandse oorlogsslachtoffers, ook deze boog is wonderbaarlijk overeind gebleven. Aan de oevers van de rivier Avon voelt het aan als Cambridge of een andere Britse stad. Dit sfeertje wordt nog meer versterkt als ik de punters zie. Ik sla de bocht door en kom bij de botanische tuin. Aan de rand ligt een tijdelijk monument van de aanslagen van 15 maart 2019. Kippenvel. Ik wandel door de botanische tuin en eet in het herfstzonnetje mijn lunch. In Nieuw-Zeeland is het beter betaalbaar om zelf wat boterhammen te smeren. In de tuin staan enorme bomen die ook de aardbevingen hebben overleefd door de sterke wortels.

Deze diashow vereist JavaScript.

Musea in Christchurch

Na de lunch ga ik het Canterbury museum in. Dit museum is gratis te bezoeken (alleen donatie) en gaat over de lokale geschiedenis en cultuur van de staat Canterbury. Een mix van fossielen, oude voorwerpen en opgezette dieren. Leuk zijn de nagemaakte straatjes uit eerdere eeuwen en de replica van het Paua huis. Een vrouw in Invergargill die wereldberoemd werd met haar schelpencollectie. Omdat de middag nog niet ten einde is, ga ik daarna ook het Te Puna o Waiwhetu museum in, oftewel de Christchurch Art Gallery. Wederom gratis toegankelijk en een architectonisch hoogtepuntje voor de stad na de wederopbouw. Er hangen in het atrium stoelen als kunstwerk in de lucht en diverse moderne schilderijen die ik kan waarderen. Waaronder een werk van Ron Mueck, die ‘Couple under an umbrella’ in Museum Voorlinden maakte.
Dan begint het toch te schemeren en keer ik moe en voldaan terug naar mijn hostel.

Deze diashow vereist JavaScript.

Hoe lang in Christchurch blijven?

In dit blog beschrijf ik eigenlijk alle bezienswaardigheden in Christchurch. Die kun je dus in één dag bezoeken. Christchurch is prima om 2 nachten te verblijven en even te “landen na een lange reis want de internationale vliegverbindingen zijn hier goed naar toe. De stad heeft niet zo’n levendige vibe als bijvoorbeeld Wellington. Christchurch is ook een startpunt voor je rondreis met de backpackerbus Stray. Lees hier mijn ervaringen

Stray NZ - NZ Backpacking Tours

Rondreis zuidereiland Nieuw-Zeeland

Christchurch mag zeker niet ontbreken bij een rondreis Nieuw-Zeeland. Meer blogs over het Zuidereiland:

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

3 reacties op “Fietsen door Christchurch, stad vol littekens en streetart”
  1. Aniek schreef:

    Fietsen in een stad is altijd een goed idee. Je krijgt in korte tijd een fijn overzicht van een stad. Ongelofelijk, dat er nog zoveel te zien is van de aardbevingen.

  2. Linda schreef:

    Fietsen klinkt hier als een goed idee. Ik heb dat destijds zelf niet gedaan. Ik vond Christchurch niet heel interessant, maar dat vond ik eigenlijk van de meeste steden in NZ wel. Maar ja, als je er toch bent, moet je zeker even een kijkje nemen

  3. Anouk schreef:

    Je hebt wel veel gedaan in één dag! Heerlijk dat dat zo op de fiets kan. Handig dat alle straten in rechte lijnen liggen, dan kun je ook niet zo snel verdwalen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© copyright ensanne.nl