Kiezen tussen cruise Milford Sound of Doubtful Sound

In het zuidwesten van het Zuidereiland liggen fjorden van Nieuw-Zeeland. Kilometerslang tot aan de zee en ingeklemd tussen metershoge bergen. Wil je kiezen tussen Milford Sound of Doubtful Sound, lees dan verder om jouw keuze te maken.

Cruisen door Milford Sound of Doubtful Sound

Via Te Anau, de laatste ‘stad’ richting de fjorden op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland kun je naar Milford en Doubtful Sound reizen. Het maken van een keuze tussen deze twee natuurattracties is kiezen tussen een appel en een peer. Toch zijn er verschillen waarmee je een keuze kan maken. Ik was echt overrompeld door de pracht van de natuur in dit stuk van Nieuw Zeeland. Je voelt je erg nietig tussen de enorme fjorden op een relatief toch groot bootje. Ik had enorm geluk met het weer. Normaal regent het hier 200 dagen per jaar. Ik had twee keer een strak blauwe lucht.

De verschillen tussen de fjorden

De drukte

Milford Sound is aanzienlijk populairder. Tijdens de cruise door het fjord zie je tientallen boten met busladingen vol toeristen. Voor Chinese reizigers en dat zijn er een hoop, is het een van de highlights die ze op de ‘snelle rondreis’ bezoeken. Het wordt ook wel het 8e wereldwonder genoemd. Doubtful Sound heeft slechts twee boten varen, de nachtboot waarop je kunt slapen en de dagferry. De Maori naam van het fjord was zelfs Patea, place of silence. Wil je dus echt een rustigere beleving weg van de massa, kies je voor Doubtful Sound. Met onze boot stopten we zelfs voor een moment of silence. De motor van de boot ging uit en je hoorde alleen het ruisen van de zee en vogels.

De natuur

Het fjord van Doubtful Sound heeft meer armen en eilandjes in het fjord. Het is dan ook 40 kilometer lang, versus het slechts 15 kilometer lange Milford Sound. De armen van het fjord zijn magisch, hier is het water stil en spiegelt het. In Milford Sound heb je daarentegen meer watervallen, waaronder de Lady Bowen Falls die met haar 162 meter drie keer zo hoog zijn dan de Niagara Falls (slechts 51 meter). Ik zag daar dan ook meer regenbogen. In beide gebieden zijn de bergen tussen de 1300 en 1600 meter. Ik heb zelf veel geluk gehad dat ik bij beide dolfijnen heb gezien. Die kans is er bij allebei. Bij Doubtful Sound is de kolonie van zeehonden groter en kun je in het broedseizoen (vanaf juli) ook pinguïns zien.

Deze diashow vereist JavaScript.

De weg er naar toe

Milford Sound: Heb je een auto of camper? Reis dan vanuit Te Anau naar Milford Sound. De weg ernaar toe gaat door een indrukwekkende bergpas. Een route van zeker 2 uur. Onderweg kom je diverse watervallen, spiegelende meren en uitzichtpunten die zeker de moeite waard zijn om voor te stoppen. Ga dus ruim op tijd weg vanuit Te Anau. Je kunt met de auto tot het vertrekpunt van de ferry rijden. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je de complete busreis maken vanuit Te Anau met Real Journeys.

Deze diashow vereist JavaScript.

Doubtful Sound: De reis naar het fjord maak je met een boot en bus door Wilmot Pass vanuit Manapouri waarna je pas op de cruise stapt. Je hebt echt het gevoel naar een unieke plek op aarde te reizen die enorm remote is. De boot en busreis zit bij je ticket voor de cruise inbegrepen.

De tijdsduur

De cruise in Milford Sound duurt 1 uur en 40 minuten. Tel daarbij ongeveer twee uur reistijd heen en twee uur terug op. In totaal ben je dus zo’n 5,5 uur onderweg uit Te Anau voor deze trip. De cruise in Doubtful Sound duurt 3 uur. Tel daarbij je reis op, in totaal ben je hier zo’n 7,5 uur voor onderweg vanuit Te Anau.

De kosten

Een bezoek aan beide fjorden is niet goedkoop. De Milford Sound Cruise is 69 Nieuw Zeelandse dollar per persoon. Hierbij moet je dus zelf naar de terminal rijden met de auto of camper. Naar Doubtful Sound is deze 249 Nieuw Zeelandse dollar per persoon inclusief de boottochten en bus. Maar dan beleef je een uniek stukje natuur, buiten de massa.

Verblijven bij Milford Sound of Doubtful Sound

De beste stad om te verblijven voor dagtrips naar Milford Sound of Doubtful Sound is Te Anau. Dit is een klein stadje waar je diverse restaurantjes en winkeltjes vindt.
Ik verbleef in YHA Te Anau en vond dit een heel fijn hostel. Het heeft een grote keuken, huiskamer en terras. Het hostel is echt ingesteld op natuurliefhebbers en wandelaars. Je vindt hier dus ook veel oudere gasten. ’s Avonds is er niet heel veel te doen, dus een paar boeken mee is aan te raden.

Ook gaaf

Naar Milford Sound loopt de beroemde Milford Track. Deze hike loop je in vijf dagen, waarbij je start in Te Anau en eindigt in het fjord. Voor deze hike zijn beperkte plekken in de trekkershut. Je kunt in de fjorden ook op kayaktocht, dit is wel erg weersafhankelijk en moeilijk te plannen. Of wat dacht je van een exclusieve overnachting aan boord van een schip boeken. Je blijft dan een nacht in het fjord liggen. Dit moet je maanden van te voren boeken, dus ga je die kant uit, check het dan zeker.

Stray NZ - Cathedral Cove

Rondreis Nieuw-Zeeland

Ik maakte als backpacker een rondreis door Nieuw-Zeeland met de busservice van Stray. Hiermee zat Milford Sound inclusief in mijn route inbegrepen. Benieuwd naar mijn ervaringen met Stray? Lees deze blog. 

Meer blogs over Nieuw-Zeeland:

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

3 reacties op “Kiezen tussen cruise Milford Sound of Doubtful Sound”
  1. Linda schreef:

    Wat een mazzel had jij met het weer! Prachtig zo zeg. Wij hadden bij beide cruises echt alles behalve mooi weer, toch vond ik het super. Milford is wel echt onze favoriet, wij vonden dat indrukwekkender omdat het wat smaller is en de bergen hoger. Doubful is wel veel rustgevender. Ik zou ze beide zo nog eens doen, hopelijk hebben we dan wel mooi weer haha

  2. Aniek schreef:

    Moet ik kiezen? Het ziet er beide geweldig uit! Ik zou de Milford Track wel willen hiken.

  3. Kelly schreef:

    Milford staat al jaren torenhoog op mijn wishlist dus daar zou ik sowieso naar toe willen, haha. Als ik dan nog tijd heb, wil ik uiteraard ook nog naar Doubtful. Wat had je prachtig weer trouwens. Zo ontzettend mooi!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© copyright ensanne.nl