Regenbogen en blowholes bij Punakaiki Pancake Rocks, Nieuw Zeeland

Reis je rond op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland? Dan mag een stop bij de Punakaiki Pancake Rocks zeker niet ontbreken. Prachtige regenbogen, spectaculaire blowholes en natuurlijk een geweldig uitzicht over de Tasmanzee. 

Pancake Rocks, Zuidereiland Nieuw-Zeeland

Mijn foto’s spreken waarschijnlijk al voor zich, dit is een plek die je wilt bezoeken in Nieuw-Zeeland. De Pancake Rocks liggen op het Zuidereiland en tref je als je van Abel Tasman National Park naar Franz Josef reist. Ofwel ten noorden van Greymouth. De hele kustroute is hier prachtig met vergezichten over de zee, maar als je dan moet stoppen stop je zeker hier. Hier vind je een enorme concentratie van de stenen.

 

Geologisch wonder

De Pancake Rocks heten uiteraard niet voor niets pannenkoeken. In de rotsen hebben zich patronen geslepen, alsof er stapels pannenkoeken op elkaar liggen. En dit is niet één stapel, maar bijna alle rotsen hebben deze vorm! Na de vulkanische zone bij Roturua nog een geologisch wonder. Als we de boeken mogen geloven, kijk je naar 30 miljoen jaar oude rotsen. Ooit onder de zeebodem ontstaan, net als alle andere leistenen, en in de loop van de miljoenen jaren aan het aardoppervlakte gekomen. Waar wind, weer en de zee het tot het huidige hebben gevormd.

Blowholes

Dan zijn hier ook nog blowholes te vinden. Dit zijn gaten in de rotsen, waar bij golfslag het zeewater vacuüm zuigt. Vervolgens spuit er zeewater als een geiser omhoog. Als deze weer verdwijnt zie je de regenboog, en soms wel twee of drie te gelijk! Die heb je natuurlijk alleen bij zon. De blowholes zijn het heftigs bij hoog tij (check dus even de tij-tijden als je hierheen gaat) en nog heftiger bij zuidwester wind.

Rondwandeling

De Pancake Rocks zijn een populaire stop, ook voor tourbussen zoals die van Stray. Het is dus een komen en gaan van mensen. Rondom het terrein is een wandelrondje van ongeveer 1,5 kilometer uitgezet waar je vanaf de verschillende uitkijkpunten mooi zicht hebt op de stenen, blowholes en regenbogen. In totaal heb ik ongeveer 1,5 uur hier rondgebracht, natuurlijk om foto’s te maken. Aan de weg is een restaurant, souvenirwinkel en toiletgebouw gevestigd.

Nog even goed om te weten, je mag hier zonder permissie van de Nieuw-Zeelandse overheid niet met een drone vliegen.

Wil je meer weten over het gebied en de hikes die je hier kunt maken? Bekijk dan deze brochure.

De Westcoast route:

De Westcoast route is een prachtige route om af te reizen, je rijdt pal langs de zee. De uitzichten zijn geweldig en er zijn voldoende stopplekken. Trek er dus genoeg tijd voor uit!

Blogs Zuidereiland Nieuw-Zeeland

Wil je meer blogs lezen over het zuidereiland van Nieuw-Zeeland? Lees dan:

Kiezen tussen cruise Milford Sound of Doubtful Sound

Try before you die: skydiven in Nieuw Zeeland boven Abel Tasman National Park + video

De Sealy Tarns track bij Mt Cook met zonsopkomst lopen, magisch!

Hoe spendeer je een week in Queenstown, Nieuw-Zeeland? 10x dingen doen

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl