Deze kunstexposities zijn verlengd en kun je na 1 juni bezoeken

Op maandag 1 juni is het weer zover, de musea mogen haar deuren weer openen na bijna 2,5 maand van sluiting. Veel exposities en bijzondere werken waren ongezien, veel musea hebben exposities daarom verlengd. Benieuwd welke?

Let op: Voor een bezoek moet je vooraf een ticket reserveren zodat je op een tijdvak naar binnen kunt. Check de website van een museum voor informatie!

Whistlejacket en andere werken van George Stubbs in het Mauritshuis

Dit is een expositie waar ik zelf nog geen gelegenheid voor had en ik blij ben dat hij verlengd is. Een oeuvre van de 18e eeuwse Britse paardenkunstenaar is voor het eerst in Nederland te zien in het Haagse Mauritshuis. Hoewel Stubbs in Nederland niet zo bekend is, is hij in Groot-Britannië een echte grootheid. De elite liet daar graag hun grote trots, hun paarden vereeuwigen. Stubbs werkte niet zo maar uit de losse pols, maar bestudeerde grondig de anatomie van paarden. Nog ver voordat röntgentechnieken bestonden. Whistlejacket, zijn absolute topstuk, is voor deze expositie uit Londen voor het eerst naar het vaste land overgekomen. Ook is het skelet van Eclipse, een legendarisch renpaard te zien. Tijdens de sluiting zijn er minicolleges voor vanuit huis gemaakt, zie hieronder op Youtube. En als je dan toch in het Mauritshuis bent, kijk dan ook even naar het Meisje met de Parel. Er is net uit nieuw onderzoek duidelijk geworden dat ze voor een gordijn poseerde en Vermeer haar wimpers schilderde. Tickets voor het Mauritshuis gaan vanaf 21 mei 2020 in de verkoop.

Selfie’s van kunstenaars in het Van Gogh Museum

Menig zichzelf respecterend kunstenaar maakte een zelfportret. In de expositie In the Picture komen die samen. Zoals het werk van Van Gogh met zijn verbonden oor. De expositie bevat leenwerken uit Londen en Oslo. Ook zelfportretten van Edvard Munch, Thérèse Schwartze, Gustave Courbet, Berthe Morisot en Helene Schjerfbeck zijn te zien. De expositie In the Picture is verlengd tot 30 augustus 2020. Vanaf 1 juni is ook het nieuw aangekochte werk Onkruid verbrandende boer te zien. De ticketverkoop voor het Van Gogh Museum start op maandag 25 mei 2020.

Vincent van Gogh, Zelfportret met verbonden oor, Van Gogh Museum

Barok in Rome

Een bezoek aan het Rijksmuseum is altijd een goed idee. Hoewel de Nachtwacht grondig onderzocht wordt, is er veel meer te zien. Zoals de expositie Caravaggio-Bernini waarin de grootste Italiaanse kunstenaars elkaar ontmoeten. Caravaggio de schilder en Bernini de beeldhouwer. Als je meer wilt weten over deze kunststijl uit de 17e eeuw, is de expositie een echte aanrader. Zelf had ik deze kunststijl als onderwerp in mijn Kunstgeschiedenis blokken. Het lijkt mij dus leuk om dit weer eens op te frissen. De recensent van Trouw zijn ondermeer: “In het Rijksmuseum vangen Caravaggio en Bernini de emotionele achtbaan van Barok.”  Ook de podcast is zeer interessant. Ticketverkoop voor het Rijks start op 21 mei 2020 en deze expo is te zien tot 13 september 2020.

Tip: Bekijk hier de Nachtwacht digitaal in 44.804.687.500 pixels!

Tentoonstelling Caravaggio en Bernini. Foto: Olivier Middendorp

Artistieke bokswedstrijd

In het Haagse Kunstmuseum (voorheen Gemeentemuseum) gaat na 1 juni ook de artistieke bokswedstrijd tussen Breitner & Israels verder. De twee schilders zijn elkaars absolute rivalen en zorgde ook voor echte spanningen. Bewondering, Benijdend en Inspirerend. Uiteindelijk mag gezegd worden dat ze hierdoor het beste in elkaar naar boven hebben gehaald. Beide schilders mogen gerekend worden tot de Haagse school, vandaar dat deze expositie goed in het Kunstmuseum past. De expositie is te zien tot 6 september 2020.

Samenvoeging Breitner & Israels, Kunstmuseum

Weense collectie in Den Bosch

Naar Den Bosch is een indrukwekkende collectie uit Wenen overgescheept. De topstukken van de Weense musea van Nederlandse en Belgische schilders zijn voor het eerst te gast in Nederland. Werken van Peter Paul Rubens, Jan Weenix, Melchior d’Hondecoeter, Rembrandt van Rijn en Anthony van Dyck. Allen verzameld door graaf Lamberg-Sprinzenstein en als nalatenschap tentoongesteld in een van de Weense topmusea. (Tip: kijk voor alle andere musea in Wenen hier). Deze expositie is verlengd tot 6 september.

Jan Weenix, De witte pauw, Noord-Brabants Museum

Andere kunstmusea in Nederland

Ook de andere kunstmusea in Nederland zullen op of na 1 juni weer de deuren openen. Nog niet ieder museum heeft bekend gemaakt of ze exposities zullen verlengen. Kröller Müller museum heeft wel bekend gemaakt dat ze ook op maandagen open zullen gaan. Daarnaast is de normale collectie natuurlijk te bekijken.

Lees hier andere blogs over kunstmusea in Nederland:
Moco Museum Amsterdam: de legende Bansky en genie Dalí
Kröller-Müller Museum: uit verdriet geboren
Museum Voorlinden: Kunst op Stand

Bron: hoofdfoto: Ivo Hoekstra, Mauritshuis

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl