Wat te doen in Middelburg in de winter? Bezienswaardigheden & tips!

De stad Middelburg bestaat al 800 jaar, maar in mijn hele leven was ik hier nog nooit geweest. Een uitnodiging om deze stad in de winter te ontdekken sloeg ik dus niet af. Ik zet de leukste bezienswaardigheden & tips op rij!

Middelburg is een oude VOC stad, met een eigen haven en waanzinnige grachtenpanden. De naam komt natuurlijk van burcht af. De stad heeft in de Tweede Wereldoorlog veel te lijden gehad van beschuttingen en branden. Nu zijn de tientallen monumenten weer in ere hersteld en is het een van de mooiste Nederlandse binnensteden!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Knusse B&B in Middelburg

Voor deze trip heette de gastheren van B&B het Poorthuys ons heel gastvrij welkom. In een voormalige dokterswoning zijn in boutiquestijl de acht mooie kamers gemaakt. Het pand ligt aan de rand van de binnenstad bij het Stadspark en via onze kamer kijken we uit op de mooie koepelkerk, de Oostkerk. De eigenaar Peter vertelt ons dat ondanks het een prachtige kerk is, hij momenteel leeg staat. Aan de voorzijde kunnen we op rechts net de stadspoort zien. In deze poort openen de eigenaren in 2018 twee appartementen. Op de kamer vinden we heerlijke Nespressokoffie, Rituals spulletjes en een heel fijn groots bed. De volgende ochtend ruiken we de verse broodjes al, staat beneden de ontbijtplank klaar. We zitten direct naast de mooie kerstboom, want die staat er nog, heel sfeervol. De plank is vol van allerlei lekkers. Broodjes, vers fruit, een eitje, sapje en uiteraard koffie. Wat een prettige B&B is dit. Hier kom ik graag nog eens terug. Gewapend met een plattegrondje worden we de stad in gestuurd.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De stegentocht, alternatieve stadswandeling in Middelburg

Bij het schemer wacht Hans op ons voor een stadswandeling. Niet zomaar een rondgang, we gaan een stegentocht maken. Hans vertelt: “Als kleine jongen woonde ik aan de ene kant van de stad en ging ik naar school aan de andere kant. Iedere dag moest ik de stad doorkruisen. Op een gegeven moment werd het een sport om daarbij zoveel mogelijk steegjes mee te nemen op mijn route. Dat bleef ik altijd doen. Middelburg is daarin uniek omdat het zoveel steegjes, poortjes en gangen heeft.” Op latere leeftijd startte hij op aanraden van een vriend als gids. “Nu neem ik drie keer per week een groep mee. Vaak gewoon stadsgenoten omdat die hun stad van een hele andere kant nu zien!” We dwalen ruim drie uur door de mooiste steegjes. Zoals die Kuiperspoort, dit is het bekende stukje van Middelburg waar de films van Michiel de Ruyter werden opgenomen. In het donker is het echt een bijzondere belevenis. Hans vertelt gaande allerlei anekdotes. Zoals over de maneblussers (een verhaal dat ik uit Mechelen al kende). De liefdesverklaringen in het fluiterpoortje. Bryan May (gitarist van Queen) die naar Middelburg kwam om in de voetsporen van de uitvinders van de sterrenkijkers te bezoeken en het slavernij verleden. Onder weg maken we een stop om even op te warmen met warme chocolademelk. Een echte aanrader om eens van een andere kant een stad te ontdekken.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Zeeuws Museum in Middelburg

Uiteraard heeft de stad ook een eigen cultuurhistorisch museum. Het Zeeuws Museum is gevestigd in een van de prachtige vleugels van de Abdij en verdeeld over een aantal etages. Het museum biedt zowel wisselende tentoonstellingen als een vaste collectie aan. Zo zijn diverse ambachten en de oude klederdracht te bewonderen, maar ook voorwerpen uit de VOC tijd, archeologische vondsten en een rijke collectie van wandtapijten. Op de zolder zijn drie enorme kisten met daarin allerlei kleine schatten uit de collectie. Met een catalogus kun je per voorwerp meer te weten komen. Op een enorm kleine oppervlakte is er super veel te zien! Het museum is uiteraard met je museumjaarkaart te bezoeken. 

Deze slideshow vereist JavaScript.

Toren beklimmen van Middelburg

Op zaterdagen is ‘de Lange Jan’ open om te beklimmen. Deze toren staat op het hoogste punt van de stad en vanaf boven heb je natuurlijk een mooi uitzicht, bij helder weer over het hele Zeeuwse eiland Walcheren! Je kunt, anders dan bij andere kerktorens, niet een balkon op naar buiten. Je moet het dus vanaf het glas bekijken. Interessant aan deze toren is dat hij op een heel bijzondere fundering staat. Namelijk op die van meters koeienhuiden! 

Deze slideshow vereist JavaScript.

Schaatsbaan en wintersfeer

Iedere winter tovert Middelburg om tot een echte winterstad. Centraal is daarbij het winterplein op de Markt voor het gotische stadhuis. Met een eigen ijsbaan, knusse koek-en-zopie tentjes, kerstlampjes en vooral veel gezelligheid. Op de Dam vond daarnaast het Smaek van Winter & Wijn festival plaats. Genieten van heerlijke wijnen en culinaire hapjes van restaurants uit de hele stad.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Winkelen in Middelburg

De meeste binnensteden hebben het de afgelopen jaren maar zwaar en te kampen met veel leegstand. Niet in Middelburg! Maar liefst drie supergoed gevulde winkelstraten kun je uitstekend shoppen. De Lange Delft, Nieuwe Burg en Langeviele zijn de straten waar je moet zijn. Winkels die je niet mag missen zijn Boekhandel de Drukkerij (enorm groot), Schoenenwinkel de Splenter (prachtige collectie), ‘t Zeeuwsche Duyn (kookwinkel en delicatessen), Klink chocoladefabriek (hmmmm), Lievelings (cadeauwinkel) en een groot aantal boutieks op de Lange Viele.

Eten en drinken in Middelburg

Een stadsbezoek zonder eten en drinken is natuurlijk maar een half bezoek. Wij warmden ons op bij de hippe koffiebar Robuust. Aan de markt is het vechten om een plekje en heerlijke bonen van eigen merk. Daarnaast is de groene currysoep op het menu een echte aanrader in de wintermaanden. Pittig opwarmen. Zanzibar heette ons welkom voor een uitgebreid lunchmenu. In de wintermaanden toveren de restaurants aan de Markt hun terras om tot een winterterras. Bij het vuur zit je dan knus bij de haard. Zanzibar is natuurlijk een tropische naam, dus koos ik ook voor een tropisch lunchgerecht. Fakris lunch bestaande uit naanbrood met Indiase kip, cashewnoten, ananas en salade. Voor het diner kan ik je Jazz-Eetcafé Desafinado aan de voet van de Lange Jan aanraden. Zeer verrassende combinaties vind je hier op het menu! Zo werd ik getrakteerd op een carpaccio van eend (heel andere smaak, maar lekker!!) zalm en zeewolf en witte chocomousse met stukjes bruine chocolade met een taartje van karamel en gezouten boter. Wat een verrassing!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Andere winterse stedentrips in Nederland:

* Bezoek Amersfoort in de winter

* Magisch Maastricht 

Een tripje Middelburg zal ik dit jaar zeker weer overwegen! Ben jij wel eens in Middelburg geweest?

Disclaimer: Ik bezocht Middelburg Winterstad op uitnodiging van Gemeente Middelburg. De programma-onderdelen zoals boven werden mij daarvoor aangeboden!

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl