Try before you die: Druiven oogsten bij wijngaard St Martinus in Vijlen, Zuid-Limburg

Druiven oogsten doe je alleen als het droog is. Op een zonnige zaterdag in oktober ging ik druivenplukken in de grootste wijngaard van ons land, St. Martinus in Vijlen, Zuid-Limburg. Alsof ik in Frankrijk ben, met dat uitzicht op de heuvels….

Wijn in Zuid-Limburg

Plukkie al? In mijn streek, het Westland, staat niemand gek te kijken als je dit vraagt. Het betekent eenvoudig: ‘Hoe gaat het?’ In het Westland worden van oudsher tafeldruiven geteeld, dus niet voor de wijn. Vorig jaar volgde ik al een workshop wijn maken in de Betuwe maar voor het wijn maken, zit er nog een heel belangrijke stap voor. En dat is natuurlijk het oogsten van de druiven. Samen met Naomi die al weken op blogsabbatical in Limburg is, Breg en Carolien meldde we ons aan als versterking bij het plukken in het meest zuidelijkste puntje van Nederland.

Klaar voor de start met Carolien, Naomi en Breg

Jonge en duurzame wijnboer

Op de heuvels van het prachtige Vijlen heeft wijnboer Stan Beurskens (40) sinds zijn zeventiende de leiding over 16 hectare van de wijngaard, de grootste van Nederland. Zijn vader startte in 1988 met een kleine wijngaard en hij nam deze in 1996 over. Hiermee behoort Stan tot het beperkte aantal jonge wijnboeren in Nederland. Stan liet zich helemaal scholen tot wijnboer in Stellenbosch, Zuid-Afrika. Bij de wijngaarden runt hij ook het wijnkenniscentrum waar onderzoek gedaan wordt naar nieuwe technieken om nog duurzamer te telen. Het wijnkenniscentrum ligt verstopt tussen de heuvels en het panorama is werkelijk waanzinnig. Onder het centrum liggen de wijnkelders tot 18 meter diepte. De wijnen van St Martinus zijn internationaal beroemd qua smaak. De lijst van awards is imposant, al 150 keer kregen ze een prijs! St Martinus maakte trouwens ook als eerste rode wijn in Nederland. Maar voordat we gaan proeven eerst aan het werk!

Druiven plukken is zen!

Samen met zeker vijftig andere vrijwilligers staan we in de starthouding om de witte Johanniter druiven te plukken, of eigenlijk knippen. Zodra het droog is wordt er geplukt en daarbij zijn vrijwilligers hard nodig. De belangrijkste reden zijn de arbeidskosten, het wordt anders onbetaalbaar. Maar er is genoeg animo om te helpen. Druivenplukken is namelijk erg zen! Je kletst met je buurman/buurvrouw in de rij, staat in het zonnetje want bij regen wordt er niet geplukt. Je bent met je handen bezig, fysiek is het zeker net zo inspannend als yoga, aangezien je toch af en aan bukt en weer rechtop staat. In bijna twee uur hebben we al kisten vol. Die gaan vervolgens naar de wijnkelders om verwerkt te worden.

Het witte op de druiven is kalk

Hoe moet je druiven plukken?

Het plukken gaat als volgt. Je houdt de tros boven je linkerhand, knipt met een schaartje boven de tros en vangt in je hand de druiven op. Daarna ontdoe je de tros van alle beschimmelde druiven, die gooi je op de grond. De tros kan in de kist en zo verder. Het bekijken van de beschimmelden moet je wel met aandacht doen, het kan ook kalk zijn wat op de druif zit. Je moet alleen niet bang zijn voor plakkerige handen en spinnen, want die kun je nogal eens vinden. Voor de vrijwilligers wordt goed gezorgd! Koffie met vlaai staan klaar en ook een uitgebreide lunch met soep en een glaasje wijn zijn geregeld. Na afloop krijg je een flesje naar keuze mee naar huis.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Bezoek aan wijngaard Martinus

Mocht je buiten het oogstseizoen aankomen, je kunt wijngaard St Martinus van april tot oktober bezoeken tijdens een rondleiding op woensdag, vrijdag of zaterdag. De rest van het jaar op afspraak vanaf 10 personen. De rondleiding duurt twee uur en kost €15,- per persoon. Je gaat de wijngaarden langs, komt in de kelders en na afloop staat er een glaasje wijn klaar voor een proeverij. Genieten als je over de heuvels uitkijkt!

Beste wijn bij asperges

Volgend jaar kun je dus een flesje wijn bestellen met druiven die ik wellicht wel geplukt heb! De wijn Josefien smaakt het allerbeste, volgens de Vinologenclub bij het andere Limburgse ‘goud’, asperges. De wijnen van St Martinus kun je op veel plekken in Zuid-Limburg proeven, maar ook online bestellen. Er zijn zo’n 14 soorten met de mooie namen Bergdorpje, 7 zonden, Cuvée Villare, Limburgs Parelke of Zusje en ze variëren in een prijs van €14,95 tot €45,95 per fles.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Limburgse wijnen

Verderop in Vijlen ligt nog een wijngaard, Domein Holset en er zijn nog vele andere wijngaarden in Zuid-Limburg. Er is een speciale ‘Route des Vins’ wijnroute die alle wijnboeren en restaurants met elkaar verbindt. Verschillende Limburgse restaurants zoals restaurant Juliana in Valkenburg en MesAmis in Maastricht.


Disclaimer: Ik zocht Naomi op tijdens haar blogsabbatical Limburg Lonkt, een concept van ensanne.nl in opdracht van Maastricht Marketing en VVV Zuid-Limburg.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
16 reacties op “Try before you die: Druiven oogsten bij wijngaard St Martinus in Vijlen, Zuid-Limburg”
 1. Henriette schreef:

  Heel leuk dit, dacht dat ik daarvoor eens naar Frankrijk moest maar volgend jaar kan ik dus gewoon naar Limburg!

 2. Leuk om jullie daar te zien! Lijkt me echt een leerzaam en interessant proces!

 3. Jenny schreef:

  Heel leuk, zeker als het zonnetje schijnt! Ik zag op de site van Carolien ook al veel mooie foto’s voorbij komen.

 4. Sanne schreef:

  Wat leuk dat je dit ook gewoon in Nederland kan doen. Je denkt bij wijngaarden toch al snel aan de wat meer warmere landen. Ik kan me voorstellen dat het heel zen is, zo ziet het er ook zeker uit!

 5. Kelly schreef:

  Nooit gedacht dat je dit ook in Nederland kon doen. Je denkt toch meteen aan Frankrijk.

 6. Carolien schreef:

  Leuk Sanne! Echt zo zen. En Breg en ik maar sjouwen met die kist haha. Was een heel geslaagde dag ?

 7. Yvonne schreef:

  Het lijkt me echt leuk om dit ook eens te proberen, helemaal op zo’n lekkere zonnige dag. Mooi dat je nu voor eens en altijd weet hoe dat proces werkt.. leerzame activiteit.

 8. Jessica schreef:

  Ik zag dit inderdaad al bij Carolien voorbijkomen, zo leuk dat jullie dit hebben gedaan! Maar volgens mij ook zwaar zeg pfoeh, daarna heb je sowieso een wijntje verdiend 😉 Leuk en leerzaam 😀

 9. Britte schreef:

  Wat een leuk! Grappig dat er zelfs in Nederland dus blijkbaar druiven voor wijn kunnen groeien. Ziet er uit als een gezellige dag!

 10. Gabrielle schreef:

  Super leuk! Echt iets wat je inderdaad ooit eens gedaan moet hebben en dat in je eigen land is helemaal top. ???

 11. Marcella schreef:

  Ik las het artikel bij Carolien ook al, gave ervaring!

 12. Elisa schreef:

  Onwijs leuk dit! Lijkt mij best gaaf om een keertje te doen 🙂

 13. Martin schreef:

  Wat leuk! Knap ook dat we hier in Nederland ook lekkere wijnen kunnen maken. Ik heb ooit zelf een poging gemaakt om wijn te maken, maar dat was geen succes!

 14. Aniek schreef:

  Heerlijk zeg! Ik ben een keer gaan druivenplukken bij Ilja Gort. Onvergetelijke ervaring was dat! Ook natuurlijk omdat ik vervolgens de wijnen ook mocht proeven. 😉 Ik heb nog een paar flessen wijn thuis staan, gemaakt van de druiven die ik zelf geplukt hebt. Toch extra bijzonder 🙂

 15. […] ben niet alleen. Vandaag plukken Bregje van Breg Blogt, Carolien van Dream the World en Sanne van EnSannereist met me mee! Ontzettend gezellig. We worden -zoals het in Zuid-Limburg betaamt ? – […]

 16. Mirre schreef:

  Hee Sanne, Plukkie al? Haha!
  Leuk. Ik kan me voorstellen dat je daar helemaal relaxed van wordt, vooral als het mooi weer is.
  En in tegenstelling tot wat mensen vaak denken, is Nederlandse wijn best wel lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl