De allermooiste meren van Nieuw-Zeeland en waarom zijn ze zo blauw?

Als je de foto’s ziet, denk je…. dat kan toch niet. Blauwer dan blauw, zulke mooie meren zag ik in Nieuw-Zeeland. Stiekem is dat ook wel waarvoor je naar Nieuw-Zeeland gaat! Welke zijn nu het allermooiste en moet ook jij zeker bezoeken? Ik zet ze op een rijtje. 

Mooiste meren Nieuw-Zeeland

En dan gelijk antwoord op je prangende vraag, waarom lijken die meren zo blauw? Het water van de meren komt uit de bergen, oftewel sneeuw. Het water absorbeert het rode licht dat aan het einde van een kleurenspectrum zit. En laat ons alleen de blauwe kleur zien. Want sneeuw lijkt wit omdat het vol zit van lucht. Luchtbellen reflecteren het volledige spectrum van licht en daarom zien we ze als wit. Het zelfde als schuim of golven van de zee, of het schuim op je biertje. Gletsjerijs is zo samengedrukt geweest door het gewicht, als het gesmolten is lijkt het diepblauw. Ahaaaaa!

Lake Punakaki op weg naar Mt Cook

Dit meer is het meest bijzondere meer dat ik qua kleur heb gezien! Het ligt tussen Twizel en Mt Cook in. Als je dit gebied gaat bezoeken is het niet te missen. Ik ben er zelf ook meerdere keren bij geweest. Het is heel lang gerekt en het water is direct afkomstig uit de bergen. Het kan er hard waaien (omdat de windstromen zo over de bergen trekken. En ik had er op een bezoek ook zon en buiten tegelijk. Zie de foto hieronder. Aan de zuidkant zijn meerdere viewpoints en op de weg naar Mt Cook is Peter’s Lookout een absolute must do.

Mueller Lake

Ook een geweldig mooi meer, het Mueller Lake aan de voet van Mt Cook. Dit kun je wel een ‘meertje’ noemen in vergelijking met Punakaki, maar het uitzicht op de berg is waanzinnig. Je komt hier via de Kea Point track. Dit is een vertakking van de Sealy Tarns Track. Deze hike liep ik bij zonsopkomst en dat was magisch! De Hooker Valley track is ook een optie, alleen die route was gesloten toen ik er was.

Lake Tekapo

Uren kon ik er kijken…. het helderblauwe meer van Lake Tekapo met het prachtige alpendecor aan de achterkant. Langzaam deed de herfst haar intrede en zag je de blaadjes kleuren. Wil je een echte panoramisch uitzicht hebben over dit meer en Lake Alexandria aan de andere kant? Ga dan de Mt John op. Dit kan zelfs met de auto, maar wandelen kan ook. Het is een gemiddeld pittige hike. Tekapo is sowieso een fijne plek om te verblijven, in deze blog leg ik uit waarom.

Lake Ohau

Nog een mooi meer in het alpen gebied is Lake Ohau. Het is de derde van het trio van Tekapo en Punakaki, maar minder toeristisch. Het water komt hier uit de Tasmangletsjer. Al toerend kwamen wij hier langs en liepen de Parsons Creek Track. Een korte wandeling die geweldige uitzichten had over het meer! Helaas was het wat bewolkter waardoor het iets minder blauw oog, maar zeker niet minder mooi!

Meer van Wanaka / Lake Wanaka

Het meer van Wanaka oogt wellicht niet zo blauw, maar is ook een heerlijke plek. Sowieso moet je hem bezoeken voor de Wanaka tree, een boom die op wonderlijke wijze in het water is gegroeid en vooral dankzij Instagram bekend is geworden. Aan de rand van dit meer kun je heerlijk picknicken. Of huur een kano waarmee je zelf het water opgaat.

Lake Wakatipu, meer bij Queenstown

Het meer bij Queenstown heeft Wakatipu en loopt helemaal door tot in de Alpen bij Glenorchy. Dit is waar de meeste opnames van Lord of the Rings plaats vonden. Hoe groot het meer echt is zie je als je vanaf de Gondola in Queenstown naar boven gaat! Het heeft een beetje een vorm van een bliksemschicht. Op de achtergrond liggen The Remarkables, dit is een groot skigebied. Er is trouwens een Maori-legende die zegt dat de vorm van het meer komt door de grote evil Matau. In de figuur zien ze hem slapend in de foetushouding. Hij werd al slapend verbrand door Matakauri die zijn geliefde Manata terug wilde winnen. Het immense lichaam van Matau heeft de vorm van het meer achtergelaten… Ik denk zelf niet dat dit waar is, het meer is zo groot en bijna 400 meter diep! Mocht je trouwens denken… ik neem een lekkere duik. Het water is heeeeeel koud! Ik heb het met mijn teen geprobeerd en dat was genoeg. Logisch want het is gletsjer water. Je kunt wel met een speedboot of stoomboot het meer op. Lees hier wat je in een week tijd in Queenstown kunt doen!

Lake Te Anau

Als je richting Milford en Doubtful Sound in National Park Fiordland reist kom je langs Lake Te Anau. Na Lake Taupo (zie hieronder) het grootste meer van Nieuw-Zeeland. Ook Te Anau is een leuke plek om te verblijven als uitvalsbasis naar de fjorden. Kun je nog niet kiezen tussen een cruise in Milford of Doubtful sound? Ik geef je wat keuze opties. In Te Anau  kun je ook een glowwormcave bezoeken. Hiervoor ga je ook met een boottocht het Lake Te Anau over. Een magische ervaring!

Lake Taupo op Noordereiland

Dan een meer op het Noordereiland. Het grootste meer van Oceanië! Het is even groot als Singapore en ontstaan de vulkanische uitbarstingen honderden jaren geleden. Vanaf de finish van de Tongariro Crossing kun je het meer goed zien liggen! Het stadje Taupo ligt aan de noordkant van het meer. Met veel outdoor- en adrenaline activiteiten zoals bungeejumpen en raften is het een leuke plek om een paar nachten te verblijven. In het meer zit ook veel forel, dat door de kolonisten is uitgezet en nu een ware plaag vormt.

 

Lake Roturua & Champagnemeer

Dit is niet het meest lekker ruikende meer, maar in Roturua stinkt het sowieso naar rotte eieren ;). Het meer is nog thermisch actief en boven het meer zijn nog diverse dampen te zien. Roturua bezoek je sowieso voor de prachtige natuur, uiteraard is er het Wai-o-Tapo Wonderland, met het felgekleurde oranje meer.  Indrukwekkend vond ik Waimangu, omdat er niemand was, was ik hier tot tranen geroerd. Ook hier waren meerdere meertjes.

Lake Aniwhenua

Tot slot een klein maar mooi meer op het Noordereiland, Lake Aniwhenua. Ik verbleef zelf aan dit meer bij een Maori familie. Je hebt een prachtige zonsondergang boven het meer en kunt hier ook goed vissen!

Het missende meer…

En ja, in dit rijtje is er een meer ontbrekend. Lake Matheson, het meer waar je volgens zeggen de mooiste weerspiegeling van Mt Cook hebt. Helaas heb ik zelf dit meer niet kunnen zien omdat door stormen de wegen onbegaanbaar waren en de brug in puin lag. Inmiddels is het weer hersteld. Is het nog ver ging wel op zoek naar die perfecte weerspiegeling in Lake Matheson.

Welk meer vind jij het mooiste op basis van de foto’s?

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
7 reacties op “De allermooiste meren van Nieuw-Zeeland en waarom zijn ze zo blauw?”
 1. Yvonne schreef:

  Als die meren zouden opwarmen zouden ze dus niet meer blauw zijn?! Bijzonder.. nooit geweten. Ik vind de bovenste foto echt geweldig, met de wind. 🙂

 2. Diana schreef:

  Dit is echt één van de redenen waarom ik naar Nieuw Zeeland wil. De natuur is daar zo ontzettend mooi en de meren zo ontzetten blauw. Bijna bizar. Ik zie mezelf al helemaal wildkamperen een de rand van zo’n meer 🙂

 3. Jenny schreef:

  Wat een prachtige blauwe kleur inderdaad! Echt heel mooi. Ik herken het blauw van IJsland, daar waren ook betoverend mooie gletsjermeren.

 4. Anouk schreef:

  Wat een indrukwekkende natuurgebieden laat je ons zien. Leuk dat je de uitleg over de kleur erbij deelt. Haha en ook het wel of niet aanraden van het nemen van een duik. Zelf vind ik vulkanische activiteit altijd bijzonder om te zien, maar ik denk dat alle plaatsen wel het bezoeken waard zijn.

 5. Linda schreef:

  Lake Ohau hebben wij helaas gemist, nog nooit van gehoord ook. Wij hebben Lake Matheson gemist omdat wij ons er niet bewust van waren dat het bestond hahah, zo jammer. Verder heb ik de meren uit dit lijstje bezocht en ze zijn allemaal prachtig. Vooral Wanaka, het meer bij Queenstown, Tekapo en Punaiki.

 6. Lake Matheson heb ik wel gezien, maar ik heb de meeste meren gemist die jij gezien hebt. Vooral Lake Punakaki ziet er onwijs gaaf uit!

 7. Kelly schreef:

  Ahaaaa…weer wat geleerd. Wat een prachtige meren zeg. Ooit hoop ik een keer naar Nieuw-Zeeland te gaan want de natuur lijkt me zo belachelijk mooi daar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl